Los Zand: april 2015

De maand mei schiet alweer aartdig op. Hoog tijd voor Los Zand van de maand april. Deze keer wat minder vogels, maar dat wordt dan weer goed gemaakt door een toename in variatie, zullen we maar zeggen.

14 April – Schinkelbos en Boseilanden

14 april was een mooie dag voor een fietstochtje door de polder, de Haarlemmermeerpolder in dit geval. Geen mooie polder, al is het maar dat er een vliegveldje hinderlijk in de weg ligt, maar er werden redelijk wat hazen waargenomen en daar had ik wel belangstelling voor. Helaas zag ik die niet. Ja, eentje, heel ver weg en dat telt niet. Ik had echter nog een alternatief achter de hand en dat was het Schinkelbos, een vrij nieuw stukje natuur aan de rand van het Amsterdamse Bos. Daar was een Blauwborst gesignaleerd, maar dan moet je wel een beetje geluk hebben. Zeker vandaag, want het waaide behoorlijk. En geluk had ik, want ineens kwam-ie boven het riet uit en ging in een boom zitten. Natuurlijk wél weer een beetje te ver weg en bovendien vol in de zon.

Kortom: mijn perfecte blauwborstfoto heb ik nog niet, maar hij zat in ieder geval mooi vrij en was zelfs bereid een liedje voor me te zingen:

Blauwborst
Blauwborst

Het duurde alles bij elkaar misschien een minuutje, maar net lang genoeg en ik was hier al best blij mee. Zo’n goed plaatje had ik nog niet van dit fraaie vogeltje.

Het vorige plaatje sluit mooi aan bij de volgende foto. Op de terugweg fietste ik door de Boseilanden (tussen Hoofdorp en Zwaanshoek) en moest even afstappen voor een Fuut met jong. Ik loop al twee maanden te zoeken naar baltsende futen en nou hebben ze ineens al jongen! Ik doe vast iets niet goed, maar ja, dit is ook leuk:

Fuut met jong
Fuut met jong

Het is net of de kleine in paniek is en het uitschreeuwt: “niet zo snel, mama!” of zoiets.

Terwijl ik in het gras langs de waterkant zit te kijken, zie ik in mijn ooghoek een paar Kauwen langzaam mijn richting op komen. Ze zien er nooit erg vriendelijk uit, maar ik vind het super leuke vogels en ze zijn ontzettend slim. Een lager standpunt kon ik niet vinden:

Kauw
Kauw

Ik heb de smaak van de lage standpunten te pakken en warempel, daar komt nog een onderwerp aanwandelen. Twee meerkoeten, ook al zwart, maar in dit geval niet zo sympathiek.

22 April – Dicht bij huis:

Aan het eind van de ochtend is het nog redelijk zonnig en maak ik even een kort rondje door de achtertuin. Die is maar klein, dus dat kost niet veel tijd. Een gast die gewoon is aan komen waaien en we onkruid noemen , hoewel dat eigenlijk niet bestaat:

Kleine Veldkers
Kleine Veldkers

Ik heb de Kleine Veldkers eigenlijk pas dit jaar ontdekt als een best wel fotogeniek plantje.

Aan het eind van de middag maak ik een korte kuier langs de Glipperzandvaart. Als er een lammetje dichterbij komt, wordt de lens op hem/haar gericht:

Lammetje
Oog in oog

Ik kan het niet laten te zeggen dat ik die oormerken ontzettend lelijk vind. Hoe verzint een mens zoiets! Net zoiets als vogels ringen!

En tot slot een standaardplaatje van een dartel in de wei huppelend lammetje. Deze is volgens mij nog wel heel erg jong:

Dartel
Dartel

23 April – De Groene Jonker

Vanavond wil ik nog eens een poging wagen een Blauwborst onder betere lichtomstandigheden vast te leggen, maar helaas. Ik zag er slechts eentje en giga-ver weg; misschien is ’s avonds niet het goede tijdstip van de dag… Dan maar een Fazantenman in het gras:

Fazant
Fazant

Ik zie vanavond sowieso maar weinig bijzondere vogels. Ik hoor wel rietzangers, maar die laten zich niet zien, helaas. Grauwe Ganzen zitten er uiteraard wel veel. Ze vliegen af en aan. Daarnaast zitten er veel meeuwen, ontzettend veel meeuwen zelfs en het gekrijs is dan ook niet van de lucht. Nog een wonder dat het gesnor van de Snor daar boven uit komt. Hier en daar hoor ik er eentje, maar slechts een enkele vertoont zich wat hoger in een rietpluim. Je hebt er echter maar één nodig…:

Snorrende Snor
Snorrende Snor

Deze tijd van het jaar is een avondje kieken snel voorbij. De zon zakt al gauw en het licht wordt rap minder. Vogels kieken is dan geen serieuze optie meer.

Voordat ik weer huiswaarts keer wacht ik op een mooie zonsondergang en die komt!

Zonsondergang
Zonsondergang

Veel groter dan dit wordt de zon niet, wel platter…

Zonsondergang Groene Jonker
Zonsondergang Groene Jonker

Het eind van de dag is hiermee aangebroken, zo ook het eind van dit Los Zand blogje. Bedankt voor het lezen en kijken. Wie weet tot de volgende keer.

7 reacties op ‘Los Zand: april 2015

 1. Mooie gevarieerde serie, april was een maand waarin zoveel te zien was in de natuur en met veel mooie zonnige dagen, dus veel foto’s….ik heb ook nog wat liggen van april…
  Heerlijk die blauwborst, die heb ik dit jaar gemist, volgend jaar toch ook maar naar de groene jonker. De lage standpunt foto’s zijn erg goed geslaagd. Het lammetje is zo schattig, maar hij lijkt toch ook wel wat zielig te kijken, zou het door die zware groene dingen in zijn oren komen. Je sluit af met een schitterende zonsondergang.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Toch een hele leuke serie Dick en de variatie maakt inderdaad veel goed.
  De blauwborst had je mooi in je vizier zo en de fuut met zijn kleintjes zijn ook prachtige plaatjes. Buiten het feit dat ik je zonovergoten luchtfoto’s echt bijzonder mooi vind haal ik ook even de Snorrende Snor naar voren. Prachtig vind ik die. Een heerlijk blog.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 3. Al is het niet je perfecte blauwborst foto, ik vind em erg mooi, de vogel zit met zoveel overgave te fluiten ! En dan het arme lammetje met zn zware oorbellen, bijna sneu om te zien. Ook je zonsondergang heb je weer mooi vastgelegd, groetjes Adria

  Like

 4. Blauwborst en kauw staan er toch wel fraai op. Datzelfde geldt voor de fazant en de snor. Hier mag je best tevreden mee zijn.
  De zonsondergangen zijn schitterend geworden. Zo zie ik ze graag.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.