Naar Poelgeest

15 April 2015 – Polders Poelgeest

Net als vorig jaar maak ik ook dit jaar weer een fietstochtje naar Polders Poelgeest. Het lijkt een gewoonte te worden. Het was dan ook prima fietsweer, maar eigenlijk te zonnig om te fotograferen. Het is ook nooit goed! Ook de onderwerpen lieten het een beetje afweten. Echt bijzondere soorten heb ik niet kunnen spotten en de leukere soorten (grutto’s e.d ) zaten te ver weg. Het wordt dan ook voor de verandering eens een kort blogje.

Ganzen waren er natuurlijk wel genoeg. Het toch aardig grove profiel van mijn schoenen werd dan ook weer geheel gevuld met ganzenpoep! Maar jonge pluizige pulletjes blijven natuurlijk leuk om te zien. Die van de Nijlganzen waren alweer te groot, maar van de Grauwe Gans was er nog keus genoeg:

Keus genoeg…

 

Het is wel vermoeiend...
Het is wel vermoeiend, hoor…

Ik mocht redelijk dichtbij komen, maar er zijn natuurlijk wél grenzen…

Niet te dichtbij
Niet te dichtbij

…en dat laten we dan wel even duidelijk merken!

2015-04-15 14-09-55 - IMG_4258dev_1024px
De boodschap komt over!

Dat zijn wel weer genoeg ganzen. Er zwom ook nog een moeder wilde eend met kroost rond:

De pulletjes zijn eigenlijk nog veel leuker om te zien, vooral in wat groter formaat

Geen bijzondere foto´s, maar om toch nog wat variatie aan te brengen in dit blogje laat ik ook deze even zien:

Poetsende Wintertaling
Poetsende Wintertaling

De lichtomstandigheden waren vandaag verre van perfect, maar bij onderstaande foto van een Kievit was het net even iets beter:

Kievit
Kievit

Ik heb hier een dusdanig laag standpunt aangenomen dat het lijkt alsof de camera zowat óp het water ligt. Vond het wel een grappig effect. Daarom nog maar een keer toegepast bij een Canadese Gans:

Canadese Gans
Canadese Gans

Dit vind ik zelf de meest geslaagde opname van deze dag. Tevens de laatste van Poelgeest. Een magere opbrengst, maar gelukkig had ik op de heenweg nog een keer de camera tevoorschijn gehaald. Voor een vrolijk fluitende Fitis tegen de knalblauwe lucht…

Fluitende Fitis

 

Bedankt voor het lezen en kijken.

10 reacties op ‘Naar Poelgeest

 1. Het was inderdaad een beetje te mooi weer voor goede foto’s, maar al dat kleine spul is wel erg lief.
  Kievit en Canadees zijn idd de mooiste van de reeks,
  Je laatste opmerking verbaast me een beetje. Je hoeft het in de Av-stand toch niet aan de camera over te laten? Gewoon belichtingscompensatie toepassen. Zeker bij dit soort vluchtbeelden moet je idd ruim overbelichten.

  Groet Loes

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zou je idd ook kunnen doen. Komt uiteindelijk op het zelfde neer: het doel is idd overbelichten. In de M stand is dit op de EOS – dacht ik – sneller in te stellen… We gaan lekker experimenteren!

   Like

 2. Voor ganzenfreaks is Poelgeest het paradijs. Er is een ruim aanbod aan gansjes in meerdere soorten en maten. Zoals je gemerkt hebt is het een hele kunst om met schone schoenen en kleding terug te gaan. Het aanbod aan vogels (en soms zelfs andere dieren) varieert.
  Loes noemde al de belichtingscompensatie. Die pas ik vaak toe wanneer nodig, zeker als de zon al krachtig is.
  Groet, Kees

  Like

 3. Leuke serie uit Poelgeest, inderdaad ik heb afgelopen tijd wekelijks mijn schoenen staan schoonmaken. Maar die kleine gansjes blijven leuk, de jonge eendjes nog veel leuker.
  Toch een mooi moment met de torenvalk, die heb ik daar nog nooit kunnen kieken.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Ik ben er nog nooit geweest maar als ik deze beelden zie dan is het er vaak wel goed toeven.
  Je hebt ook mooie foto’s van de jonge gansjes kunnen maken, en ook van de Fitis. Je foto’s van de torenvalk kan je het beste gewoon gelijk overbelicht fotograferen want dan zie je ook gelijk wat je fotografeert 😉
  Groet, Helma

  Like

 5. Hai Dick,

  Soms heb je pech en moet je het met de gewone soorten doen, maar die gansjes en eendjes heb je wel direct heel fraai op de foto. Mooie standpunten bij een aantal foto’s.
  Zoals mijn voorgangers ook al gezegd hebben: Overbelichten.
  Ik doe dat bij iedere vliegende vogel al met minimaal 0,7 en soms een hele stop. Dat is zo ingesteld, maar niet vergeten om terug te zetten! Het nadeel is wel, dat als de vogel langs een donkere achtergrond (zoals een rij bomen) vliegt, je een te veel overbelichte vogel krijgt. Dit heb je echter alleen met witte vogels. De M-stand is wat dat betreft beter.

  Groet,
  René

  Like

  1. Ik heb al wat geëxperimenteerd met de M-stand en dat gaat best aardig! Wat ook goed lijkt te gaan: eerst automatisch (Av) belichten op een boom/struik en dan AE locken…

   Like

 6. Ondanks de “mindere” opbrengst toch een goed gevuld blogje. Je had inderdaad de lichtomstandigheden niet mee, maar je hebt er het beste uitgehaald.

  Ook ik pas overbelichten toe op vliegende vogels. Vanuit de A stand handmatig de belichtingscompensatie instellen werkt voor mij het makkelijkst.

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.