Op pad (Beekbergen 3)

4-11 April 2015, Beekbergen

Na het eerste blogje over vooral vogels en het tweede over enkel en alleen flora is hier alweer het derde en laatste deel van de Beekbergen2015-trilogie. Deze keer met wat meer variatie wat betreft de onderwerpen. Zoals aangekondigd kwamen we hier ook om te wandelen en als je dan op pad gaat, kom je van alles tegen. Meestal niet waar je op had gehoopt, maar soms ook iets dat je totaal niet verwacht!! Lees verder…

De eerste wandeling ging richting het Beekbergerwoud, gelegen aan de andere kant van het Apeldoorns Kanaal, richting de IJsselvallei. Ooit was hier het laatste oerbos van Nederland, sinds 1871 agrarisch gebied en nu alweer een jaar of  9 bezig opnieuw een moerasbos te worden. Lekker gemaakt door Natuurmonumenten hoopten we wat mooie vogelsoorten te spotten, op zijn minst toch een blauwborst…

Op de aanlooproute kwamen we door het dorpje Lieren, onderdeel van de gemeente Beekbergen, alwaar zich het Museumstation van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij bevindt. Vandaag gesloten, maar toch toegankelijk. We konden er even ongestoord rondneuzen en wat foto’s maken. Omdat dit een gevarieerd blog moet worden laat ik er één van zien:

Museumstation Beekbergen
Museumstation Beekbergen (HDR, drie opnames)

Wie meer wil zien, zal moeten wachten op het volgende ‘Los Zand’ blogje. Ik had hier later in de week nog een keer naar terug gewild om in het blauwe uurtje wat te rommelen, maar dat kwam er niet van. Een week is ook veel te kort.

Nadat we het Apeldoorns Kanaal hadden overgestoken, liepen we verder door agrarisch gebied. In een klein weitje naast een boerderij kwamen we deze prachtige, statige kippen tegen. Verstand van kippen heb ik niet (vind ze wel lekker…), maar gelukkig is er op het internet genoeg info te vinden en wat blijkt: dit heet de koning onder de kippenrassen te zijn, de Brahma!

Treffen wij het even! Maar ze zullen koningin bedoelen, denk ik. De koning was ook thuis en die ziet er zo uit:

Spoedig na deze ontmoeting bereikten we het Beekbergerwoud. Een groot reclamebord bij de parkeerplaats beloofde een blauwborst! Nou, dat moesten we eerst nog maar eens zien. Het werd een grote teleurstelling, want we zagen helemaal niets. Het is wel een mooi natuurgebied in wording, maar vandaag geen blauwborst (misschien is het nog te vroeg) of wat dan ook. We zagen wel een paar vermoedelijke ijsvogelnesten. Volgend jaar misschien nog maar eens langs gaan.

Weer terug naar het kanaal, onder de A50 door en dan richting Klarenbeek langs de Beekbergsebeek. Toch heb ik de macrolens niet voor niets mee, want op sommige stukken ziet het oranjerood van het bloeiende Echt Zandhaarmos (denk ik). De rode kleur wordt geproduceerd door het antheridium, het mannelijke geslachtsorgaan van o.a. mossen en varens. We lasten een fotopauze in en ik mocht weer op de knieën:

2015-04-07 13-59-33 - IMG_2720dev_1024px
Echt Zandhaarmos 1

De zon is vandaag grotendeels verscholen achter sluierbewolking en dat geeft mooi diffuus licht hetgeen weer resulteert in mooie zachte plaatjes. Het gaat echt lekker; het enige probleem is waar de focus te leggen, maar dat is een luxeprobleem.

Na deze fotosessie wandelden we stevig door richting Klarenbeek, waar we per ongeluk tegen restaurant De Pijnappel aanliepen. Ze bleken hier overheerlijke luxe appeltaart te serveren bij de koffie en dat voor een verrassend prijsje. We konden er weer even tegen: hier zouden we wel op thuiskomen. Een paar karakteristieke bomen vroegen gewoon om een landschapsfoto en daar gaf ik grif aan toe:

Vier op een rij
Vier op een rij
Twee plus één
Twee plus één

Hier zouden bij een mooie zonsopkomst vast heel mooie plaatjes van te maken zijn. De ongunstige weersvooruitzichten én mijn lekkere warme bed weerhielden mij hier helaas van, maar wie weet ooit…. Met 25 km op de teller zat deze wandeling erop.

Twee dagen later stond de volgende wandeling op het programma. We vertrokken vanaf een parkeerplekje langs de Berg en Dalweg en wilden naar natuurgebied Het Leesten – onder Ugchelen – lopen. Onderdeel daarvan is de Leesterheide en heideven het Salamandergat, alwaar geregeld ringslangen en adders worden waargenomen. Dáár gingen we dus voor, maar helaas – je voelt hem al aankomen – weer zonder succes, ondanks dat de zon zich vandaag goed liet zien.Vandaag dus geen reptielen, maar de padden daarentegen waren wel veel op pad. Beetje laat, vonden wij, want in onze vijver in de achtertuin was al uitgebreid voor nageslacht gezorgd. Deze was een beetje verlegen:

Verlegen Pad
Verlegen Pad

Maar als ze het water van het ven eenmaal in de smiezen hadden, was er geen houden meer aan:

Een prachtig plekje om een en ander rustig te aanschouwen, maar op een gegeven moment moesten wij toch weer aan de wandel. Op de terugweg kwamen we nog langs een paar kleien poeltjes en daartussen was ook paddentrek gaande. Op een zandpad in het bos troffen we dit rustig stilzittende exemplaar.

Bospad of Zandpad
Bospad of Zandpad

Kennelijk was het beestje behoorlijk uitgeput, want er was nog genoeg gelegenheid om ook wat foto’s van opzij te maken.

Opzij Pad
Opzij Pad

Makkelijk kieken zo! Maar voor vandaag waren dit wel genoeg padden.

Het mooiste werd vandaag voor het laatst bewaard. Niet zozeer op fotografiegebied, maar des te meer op natuurbelevingsgebied. Niet ver meer van de auto passeerden we een wildscherm met zicht op een open plek in het bos. Normaal gesproken zie je daar nooit wat, maar deze keer leek het net of we aan de andere kant van het veldje – in een soort zandbak – iets zagen bewegen. Met het blote oog amper waarneembaar, maar met 400mm telezoom werd het duidelijk:

Wild zwijn met biggen
Wild zwijn met biggen

Daar lag een wild zwijn met een stuk of 5-6 biggen! En aan de linkerkant leken er nog twee te liggen! Toen moeder in beweging kwam, bleek dat er zelfs 8 biggen – ook wel frislingen genoemd – in de zandbak aan het spelen waren en links liepen er nog een paar. Ze zijn nog erg jong, want ze hebben hun zwijnenpyama nog aan.

2015-04-09 16-10-31 - IMG_3155dev_1024px
Zwijn met frislingen

Het is jammer dat ze zo ver weg stonden, te ver om er écht goede foto’s van te maken. Ik moest erg croppen om er nog iets van te maken, maar het moment werd er niet minder om. Ik maakte natuurlijk honderden foto’s (zo leek het tenminste) in de hoop dat er een paar toonbare tussen zouden zitten…

Zwijnen
Zwijnen

Wilde zwijnen leven in kleine groepjes van 2-3 zeugen met jongen, de zgn. rotten. Hier hadden wij dus duidelijk mee te maken. Na nog een tijdje rondgehangen te hebben in de zandbak zette de groep zich in beweging richting het bos. Helaas niet onze kant op.

Het bos in
Het bos in

De rotte ging op pad en op de laatste foto telden we 19 biggen!

Op pad!
Op pad!

Normaal zien wij (bijna) nooit wilde zwijnen, zeker niet zoveel tegelijk en al helemaal geen biggen. Dit moment zal ons nog wel een tijdje bij blijven, zeker met deze foto’s op zak.

Met deze grote verrassing ben ik aan het eind gekomen van dit blog en daarmee aan het eind van de Beekbergen-trilogie. Bedankt voor het lezen en kijken.

9 reacties op ‘Op pad (Beekbergen 3)

 1. Hai Dick,

  Prachtige serie foto’s waarbij de zwijnen er natuurlijk bovenuit springen. Je hebt niet voor niets zoveel foto’s geplaatst. Erg mooi en misschien moet je maar blij zijn, dat het op behoorlijke afstand was. Zeugen zijn nogal agressief als er kleintjes zijn en kunnen keihard aanvallen.
  Ondanks de afstand heb je toch hele mooie platen kunnen schieten. Super om ze zo in het wild te zien.

  Groet,
  René

  Like

 2. Voor mij zijn de foto’s van de paden en zwijnen het meest aansprekend. De padden heb je mooi vastgelegd, in het bijzonder als met het lage standpunt. Een ontmoeting met zwijnen is altijd bijzonder, vooral ook omdat het je niet vaak overkomt. Jammer dat ze niet iets dichterbij kwamen, maar de beleving zal hoe dan ook geweldig zijn. Vroeger, tijdens kampeervakanties op de Veluwe, heb ik ze vaak gezien. De laatste jaren alleen nog in het Aardhuis.
  Groet, Kees

  Like

 3. Wow, wilde zwijnen met jongen. Wat een mooie ontmoeting, Dick. Je Zandhaarmos is prachtig geworden. Wat een mooie warme kleur ook. De padden springen er voor mij uit. Prachtig gefotografeerd. Mooie standpunten ook. En wat de pinksterbloem betreft: ’t is wat ik ook wel eens denk. Dat softe bij bloemen is prachtig, maar eens wat stevige kleuren daar is ook niets mis mee. Mooi blog. Groetjes, Joke

  Like

 4. Een heel gevarieerd blog met toch weer een schat aan belevenissen en waarnemingen. Je zegt helaas kwamen de zwijnen niet jullie kant op … voor de foto ja, maar voor je veiligheid? Ik zou toch niet dichtbij zo’n wilde zeug met biggen willen vertoeven. Lijkt me een beetje link.
  Hoewel veraf vind ik dat toch wel een leuke serie, die jonkies zijn toch prachtig. Jammer dat ze volwassen moeten worden.

  Like

 5. Een prachtig blog met een diversiteit aan natuurmomentjes. De Brahma kippen zijn altijd heel sierlijk en je hebt ze er dan ook heel mooi op staan. Je zandhaarmos vind ik ook super. Kikkers/padden komen ook mooi uit en het zwijn met de kleintjes zijn weer prachtig vereeuwigd. De 4 op een rij is ook heel mooi vastgelegd. Mooie trip heb je zo gemaakt 🙂

  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Weer een prachtige blog, ik vind de foto van de pad van voren (zonder het hinderlijke takje uit de vorige blog) echt super, maar ook de verlegen pad is leuk. De bomen in zwart wit doen het wat mij betreft goed en dan de zwijntjes, dat is super……geweldig om mee te maken.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.