Los Zand: maart 2015

Ook deze maand heb ik weer een aantal restanten in de aanbieding, foto’s die geen eigen blog gehaald hebben, maar die ik toch nog even wil laten zien. Ook deze keer weer veel gevogelte, maar dat is een beetje de tijd van het jaar.

15 maart – Dicht bij huis:

Ik begin dicht bij huis met de Glipperzandvaart, een brede sloot grenzend aan een weiland, waar – naast wat vee – ook een aantal ‘gewonere’ watervogels geregeld te vinden is. Eén van mijn favorieten zijn de waterhoentjes. Iets kleiner dan de Meerkoet en een stuk eleganter om te zien. Bovendien zijn ze ook minder onvriendelijk naar andere watergebruikers.

Glipper Waterhoentjes
Glipper Waterhoentjes

Verschillen tussen man en vrouw zijn er niet of nauwelijks. Wel zijn er onderling wat kleurverschillen waarneembaar, zoals in onderstaand plaatje te zien is. Deze is duideklijk zwarter, maar dat kan ook veroorzaakt worden door lichtval op het verenkleed zijn…

<< klik voor een vergroting >>

Aan de andere kant van de sloot ligt een stukje rietland, waar al sinds een aantal jaren een ooievaarspaar broedt. Vorig jaar heb ik geprobeerd dat hele proces te volgen en dat leverde best aardige plaatjes op, hoewel ik een aantal cruciale momenten heb gemist. Je kan natuurlijk ook niet iedere dag gaan posten… Niet echt cruciaal, maar van het bouwen aan hun nest had ik nog geen plaatjes. Nu wél! Eerst even samen aanvliegen, waarna er één op het nest gaat zitten:

Samen aanvliegen
Samen aanvliegen

De ander gaat ondertussen op zoek naar bouwmateriaal:

<< klik voor een vergroting >>

Het blijkt echt teamwork te zijn en dat het niet altijd goed gaat, blijkt uit deze plaatjes:

2015-03-13 17-14-32 - IMG_0330dev_1024px
Aanpakken, Miep!
2015-03-13 17-14-33 - IMG_0332dev_1024px
Je timing kan beter, Koos!

20 maart – Eclips: 

Ik blijf nog even bij de ooievaars. Eén van de hoogtepunten die ik vorig jaar had gemist kon ik dit jaar wel vastleggen. Het vond (o.a.) plaats op de dag van een ander hoogtepunt, de – bijna volledige  – zonsverduistering. Van tevoren speelde ik al met het idee om dit vast te leggen in combinatie met de ooievaars op het nest, maar het was even afwachten of dit qua compositie te bewerkstelligen was. Op de dag zelf echter was het geheel bewolkt en van de zon was niets te zien… tot om klokslag 10:37u plots een klein gaatje in het wolkendek viel en ik de maximale zonsverduistering snel kon vastleggen. Tijd om uitgebreid iets in te stellen had ik niet. Met grijsfilter op de telezoom knipte ik maar wat en daar zat wonderwel dit redelijk gelukte plaatje tussen:

Maximale zonsverduistering
Hoogtepunt zonsverduistering @ 10:37

Helaas stond ik op dit moment in mijn achtertuin en dus NIET bij de ooievaars! Maar wie weet heb ik geluk, dus snel naar de rietvelden, twee straten verderop. Daar heb ik nog een dik half uur staan wachten, maar vergeefs: de zon liet zich niet meer zien. Van enig effect van de zonsverduistering op de natuur was overigens niets te merken… of het moet de aangewakkerde paringsdrang van ooievaars zijn, want plots – om even na 11 uur kwam er actie op het nest:

Hoogtepunt ooievaars @ 11:13
Hoogtepunt ooievaars @ 11:13

Wat jammer dat dit niet beter op elkaar afgestemd kon worden! Dan had ik een top-plaatje gemaakt. Maar ja, de natuur kan je niet dwingen (daar is-ie weer) en gelukkig bestaat er PhotoShop. Nou heb ik dat niet (onbetaalbaar en illegaal doe ik – in dit geval – niet aan), maar met PSP X6 kan het werken in lagen ook:

Hoogtepunt op hoogtepunt
Hoogtepunt op hoogtepunt

Soms moet je de natuur gewoon een handje helpen! Over een jaar of 8 – bij leven en welzijn – weer nieuwe kansen…

24 maart – Schiphol

Schiphol? Ja, Schiphol! Niet om vliegtuigen te spotten, dat is mijn hobby niet. Ik ga op zoek naar hazen die in de agrarische gebieden rondom onze grootste luchthaven regelmatig gesignaleerd worden. Ze schijnen zich temidden van het luchtvervuilende buldertuig goed thuis te voelen. Is het toch nog ergens goed voor, dan? Via de Boseilanden – een groenstrook tussen Hoofddorp en Zwaanshoek – fiets ik richting de Polderbaan. Onderweg spot ik een Torenvalk op de uitkijk, nog niet wat het wezen moet, maar mijn beste tot nu toe:

Torenvalk
Torenvalk

Rustig peddelend langs de lange rechte polderwegen zie ik helaas geen haas, maar wel – geheel onverwachts – een paar grutto’s langs de Polderbaan. Daar kan ik me ook wel even mee vermaken. Ik probeer langzaam dichterbij te komen, steeds als er weer een landend vliegtuig voorbij komt bulderen. Ze houden niet alleen deze grote vogels in de gaten, maar laten zich ook niet afleiden van de naderbij sluipende fotograaf en laten de onderlinge afstand niet kleiner worden. Voor de veiligheid vliegt het mannetje, dat eerst aan mijn kant van de sloot stond, naar de overkant… waar hij zich een heuse vliegtuigspotter toont:

Vliegtuigspotter
Vliegtuigspotter

Als hij daarna doorloopt tot boven op het dijkje en daar gaat staan roepen, levert dit het – vind ik – mooiste plaatje op:

2015-03-24 12-46-26 - IMG_2000dev_1024px
Roepend op de dijk

Ook op de terugweg naar huis laat opnieuw geen haas zich zien. Over een paar dagen nog maar eens proberen. Weer in de Boseilanden beland passeer ik een koppeltje Krakeenden. Ik doe of ik doorfiets, maar stap even verder af en zoek een mooi plekje in het gras langs de sloot. Ze lopen langzaam mijn kant op:

De heer en mevrouw Krakeend
De heer en mevrouw Krakeend

Bijna weer thuis krijg ik op de valreep nog deze Buizerd in het vizier. Het levert me voor het eerst een redelijk plaatje van deze roofvogel in vlucht:

Buizerd
Buizerd

 

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van – alweer – de derde aflevering van Los Zand. Bedankt voor het lezen en kijken en misschien tot de volgende keer.

9 reacties op ‘Los Zand: maart 2015

 1. Toch weer een hele mooie serie hoor. Jammer van de zonsverduistering maar ach…… Je laat in in ieder geval weer een aantal hele mooie platen zien en dat is ook een lust voor het oog 😉 De “waaier” van het waterhoentje vind ik echt heel erg mooi 😀 Je ooievaars zijn ook heel mooi en vooral de vliegbeelden. Heel bijzonder op Grutto’s naast de polderbaan te zien!!! Het paartje krakeenden is werkelijk een prachtige foto! De kikkers zijn super helder in beeld gebracht.

  Groet, Helma

  Like

 2. Los zand is een geslaagde manier om foto’s van zeer verschillende momenten te laten zien. Er zitten een heleboel mooie momenten tussen, al schitteren de hazen door afwezigheid. De krak staat er goed op, de ooievaars zorgen voor mooie acties, de zonsverduistering heb je knap vastgelegd. Ook de grutto’s heb je mooi in beeld, waarbij jouw voorkeur ook de mijne is.
  De blauwe waas bij de mannelijke bruine kikker was mij vorig jaar voor het eerst opgevallen. Wel lekker dat je allerlei leven in je achtertuin kunt volgen.
  Groet, Kees

  Like

 3. Tijdens ons vaartochtje heb ik heel veel hazen gezien, boksend en wel … Het ooievaarspaar is leuk om te zien. Vooral hoe het misgaat met het nestmateriaal. Is toch weer zo’n momentje waar je juist bij moet zijn. De bruine kikker van voren is ook heel mooi. Het leukst vind ik echter de grutto en ben het met je eens over de mooiste uit die reeks.

  Like

 4. Leuke los zand blog, die toch niet zo los is, maart / voorjaar is toch wel het centrale thema, en de vogels….Leuk die ooievaars met zonsverduistering, toch wel een heel bijzonder moment, dat zo samenvalt. Unieke foto denk ik. De grutto werkte ook leuk mee, grappige foto met het enorme vliegtuig erachter. Leuk dat je ook in je achtertuin nog lekker wat kan fotograferen.
  groetjes Ghita

  Like

 5. Leuk weer zo’n verzamelblogje. Ik bedenk me nu ineens dat ik nog nooit een waterhoen heb gefotografeerd! Die van jou staat er prima op. De ooievaars heb je prachtig in beeld gebracht. Vooral het momentje van het vallende nestmateriaal. De grutto voor het vliegtuig is een unieke plaat! O ja, hazen zie ik regelmatig in de Arkemheen- of Eemnesser polder 😉

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.