Gebiedsuitbreiding

19 maart 2015 – Koningshof en Elswout

Een mens is af en toe aan verandering toe, oftewel: ‘verandering van spijs doet eten’… kent u die uitdrukking? Vandaag ben ik daar echt aan toe en besluit twee – voor mij – nieuwe natuurgebiedjes te gaan verkennen. Ze liggen bijna naast elkaar en op fietsafstand van huis, het is mooi weer, dus wie houdt mij tegen?

De eerste is Landgoed Koningshof, al vaak langs gefietst, maar nog nooit echt geweest. Gelezen dat de kans een roofvogel te ontmoeten vrij groot is, dus daar ga ik voor. Voor de zekerheid ook maar de macrolens ingepakt en niet voor niets, want die kan ik meteen op de parkeerplaats al gebruiken. Er staan wat struikjes – waarschijnlijk geen natuur maar aangeplant – met rozerode bloemen op het kale hout. Ik kende het niet, maar het blijkt om peperboompjes te gaan.

<<<klik voor vergroting>>>

Op dit deel van het landgoed heeft Natuurmonumenten vorig jaar behoorlijk huisgehouden. Er is flink gekapt en het is vrij open geworden, waardoor er nu vrij veel zonlicht op de bodem valt. Op zich natuurlijk gunstig voor de voorjaarsbloeiers, maar nu komt het even niet zo goed uit.

Met een macrolens kan je trouwens ook prima architectuurfoto’s maken: het landhuis Koningshof:

3. Koningshof
Koningshof

Geen onaardig optrekje,toch?

Ik volg een wandelroute om het landhuis heen en ga vervolgens het echte duinbos in. Roofvogels zitten er wel, ik hoor geregeld buizerds ‘piewen’, maar zien doe ik ze niet. Wel de eerste bloeiende sleedoorn van dit jaar, nog niet heel erg uitbundig. Naast buizerds hoor ik ook geregeld boomklevertjes tekeer gaan. Eentje zingt hoog op een tak het hoogste lied, iets te hoog voor het goede…

Nadat ik de hoogste duintop in het gebied heb beklommen om van het uitzicht te genieten, vervolg ik de rondwandeling. Ik vind het een mooi bos, zeker voor herhaling vatbaar. Nou alleen nog wat moois tegenkomen.  Ik loop een aantal hazelaars tegen het lijf, waarin aardig wat vrouwelijk bloempjes blijken te zitten. Kan ik niet weerstaan.

2015-03-19 13-01-47 - IMG_1296_1024px
Vrouwelijke hazelaar

Over de schouder van de vrouwelijk bloem kijk je in de richting van een mannelijk exemplaar, de gele vlek in de achtergrond.

Op Koningshof  heb ik verder geen geluk meer en ik stap weer op de fiets voor mijn volgende doel: landgoed Elswout. Het ligt tegen Koningshof aan, maar de ingang zit aan de ander kant, dus moet ik even omfietsen. In een grijs verleden ben ik ooit eens op Elswout geweest, voor een feestje in de Oranjerie:

11. Orangerie Elswout
Oranjerie Elswout

Dat was bij nacht en ontij, dus van het landgoed zelf zag ik toen weinig. Ik had er toen ook nog weinig belangstelling voor, maar dat is nu wel anders! Het landgoed houdt het midden tussen een park en een oud duinbos en blijkt verrassend afwisselend.

Nog vrij jonge bloemen van het Groot Hoefblad. Elk jaar weer neem ik me voor om daar mooie plaatjes van te schieten, want fotogeniek lijken ze wel, tenminste…zolang ze klein zijn. Dat zijn ze helaas maar kort, want het spul schiet werkelijk uit de grond en het valt helemáál niet mee om er mooie plaatjes van te maken. Misschien is dat de reden dat je ze niet zo vaak voorbij ziet komen in natuurfotografieblogs…

<<< klik >>>

Niet alleen laag bij de grond, maar ook hogerop zijn fotomodellen te vinden, als je maar kijkt! Een beuk met hardnekkig vasthoudende beukennoothulsjes trekt mijn aandacht. De meeste nootjes hangen ver weg boven een sloot, maar deze is binnen schootsbereik. Niet alleen jonge lenteblommekes, ook vergane glorie mag gezien worden. De groene weide aan de overkant van de sloot verzorgt de mooie rustige achtergrond:

12. Beukennoothuls
Beukennoothuls

Een paar honderd meter verder trekt een struik met enkele roze-paarse bloempjes mijn aandacht. Ze vallen dan ook behoorlijk op. Ik zoek me een ongeluk naar een mooie compositie en/of leuke effecten, maar dat zit er niet echt in. Via een tweet van de boswachter van LandschapNoordHolland kom ik op de valreep achter de naam van deze struik: Prachtframboos

Vanuit laag standpunt en in tegenlicht dat door de bomen en struiken op de achtergrond valt, krijg ik iets van lichteffecten:

2015-03-19 14-49-07 - IMG_1432dev_1024px
Prachtframboos

Aangekomen aan de achterkant van Elswout – het deel dat min of meer grenst aan Koningshof – waan je je ineens in het buitenland. Een heel apart landschap met beken, hoge houten bruggetjes en met mossen begroeide heuvels. Voor dat laatste wil ik wel even op de knieën:

14. Sporendoosjes gewoon sterrenmos
Sporendoosjes gewoon sterrenmos

 

De onderstaande mosjes schold ik vroeger uit voor sterrenmos, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Vermoedelijk is dit haarmos:

Een wat meer schilderachtig beeld:

Schilderen met mos
Schilderen met mos

Over schilderen gesproken: dit fraai blauw gelakte bruggetje zit goed in de verf. Door in de nabewerking alle kleuren – behalve blauw – eruit te filteren, komt het bruggetje helemaal goed uit de verf:

21. Blauwe brug
24. Blauwe brug

Teruglopend over de laan vanaf de Oranjerie naar de ingang mag ik nog een keer op de knietjes voor winterakonieten…

<<< klik >>>

… en tenslotte voor bosanemonen. Daar was ik al naar op zoek, maar dacht eigenlijk dat ze er nog niet waren. Toch wel dus:

Bosanemonen
Bosanemonen

Ik vind het wel een fraai schilderachtig plaatje geworden. Een mooi besluit van dit blogje ter ere van mijn eerste bezoekje aan deze twee nieuwe landgoederen. Ik kom er zeker nog eens terug. Bedankt vor het lezen en kijken!

8 reacties op ‘Gebiedsuitbreiding

 1. Grappig, Dick om deze twee ‘gebiedsuitbreidingen’ weer even te zien: Een aantal jaren geleden maakten wij een flinke wandeling en kwamen langs beide landgoederen. Je hebt het weer fraai vastgelegd en beschreven

  Like

 2. Heel erg mooi weer ! Voor de bloem van het Groot Hoefblad vind ik schitterend, ik ben dr helemaal weg van……..en ik heb ook het idee dat je ze steeds mooier maakt met de macrolens. Groetjes Adria

  Like

 3. Heel verrassend deze nieuwe plaatsen. En dat is ook goed om soms eens ergens anders te kijken. Ik ben diep onder de indruk van je foto’s. Prachtig dat hoefblad en dat grote hoefblad heb je zelfs ontzettend mooi gefotografeerd. Ik vind dat met deze maar moeilijk maar jij draait je hand er niet voor om.

  Ook je mosjes zijn geweldig om te zien. Ik ben gek op mossen en mosjes.
  De vrouwelijke Hazelaar van foto 7 is ook een beauty.
  Een blog vol mooie genietmomenten.

  Groet, Helma

  Like

 4. Hai Dick,

  Prachtige afwisseling in je blog en dan ook nog eens prachtige platen. Van de flora vind ik vooral 14 en 18 er nog net iets bovenuit steken. Je foto’s van gebouwen zijn zeer fraai en het bruggetje is helemaal goed gezien. Je standpunt had eigenlijk nog een klein stukje naar links gemoeten. Dan was de brug helemaal perfect geweest.

  Groet,
  René

  Like

 5. Zo zie je maar, dicht bij huis liggen toch nog nauwelijks bekende gebieden. Als je bloemen e.d. wilt fotograferen heb je daar prima, uitdagende terreinen. Je hebt je duidelijk lekker uitgeleefd want er zitten een heleboel schitterende platen bij.

  Like

 6. ik loop achter met reageren op je blogs, deze had ik nog even gemist. Mooie afwisselende serie, dat Landgoed Koningshof is het onthouden waard, daar wil ik best ook eens een kijken (en kiekje) nemen. Eslwout ken ik wel, dat landhuis vind ik toch iets spookachtigs hebben, die zou je eens op een donkere dag, met dreigende wolken in HDR moeten fotograferen, dan kan het zo voor spookhuis door.
  De flora heb je weer heel goed, vooral de laatste foto van het bosanemoontje, die springt er voor mij uit. gr, Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.