Zon, Zee, Zuidpier…

10 maart 2015 – Zuidpier, IJmuiden

Een bezoekje aan de Zuidpier in IJmuiden is in dit jaargetijde bijna een verpicht nummer, zeker als je zo dichtbij woont. Door allerlei omstandigheden was het er tot nu toe pas één keer van gekomen. Het waaide te hard, het was te somber of juist te zonnig, het tij zat niet mee of de prioriteiten lagen net even anders. Vanmiddag echter lijkt alles samen te vallen voor een geslaagd ritje naar IJmuiderslag: geen andere plannen, laag water, weinig wind en het zou licht bewolkt worden. Zou, ja… maar als ik richting strand rijd, wordt de lucht alleen maar blauwer.

Misschien is het een tijdelijke opklaring en zo niet, dan zou het in ieder geval zonnige plaatjes opleveren… als de vogels tenminste mee wilden werken. En dat nu blijkt vandaag een beetje het probleem. Het is al zo vaak gezegd: de natuur kan je niet dwingen en ook vandaag wordt het roeien met de voorhande zijnde riemen. Over het strand richting pier lopend blijkt het al opvallend rustig…

Een enkel groepje meeuwen, voornamelijk zilvermeeuwen, loopt langs de vloedlijn en op mijn nadering vliegen ze weg. Niet erg, want bij uitstek meeuwen zijn geschikte kandidaten voor het oefenen in het maken van vluchtfoto’s:

Vliegende meeuw 1
Vliegende meeuw

Ze zijn groot en ze vliegen niet zo snel. Zelfs voor mijn slome apparatuur voldoende tijd om te focussen, ja dat lukt wel aardig.

Tussen de meeuwen staat een Aalscholver pootje te baaien. Het water is kennelijk nog koud, want erg diep durft-ie nog niet. Ondertussen aanschouwt hij het gevlieg van de meeuwen en houdt ook goed in de gaten of die fotograaf niet te dichtbij komt. Aalscholvers zijn tegenwoordig een algemene verschijning, maar het zijn en blijven mooie beesten met – als de zon er gunstig op valt – een prachtig verenkleed:

Aalscholver
Aalscholver

Tot zover het strandleven. Geen andere soorten meer, geen steenlopers, geen drieteenstrandlopers, niets van dat alles. Eenmaal op de pier zou dat niet veel anders worden. Ik leef me daarom helemaal uit op enkele Zilvermeeuw.

Zilvermeeuw
 Zilvermeeuw

Weinig actie! Ze staan gewoon te genieten van het heerlijke lenteweer. Dat doe ik ook en vooral als je even uit de wind achter een groot rotsblok gaat zitten is het net echt voorjaar.

Een paar portretjes dan maar:

Ik denk dat ik vandaag vroeg thuis ben. Voordat ik het weet heb ik de kop van de pier bereikt en ben ik alweer op de terugweg. Ook in het water geen verrassende verschijningen deze keer. Als dit doorzet kom ik met maar weinig materiaal thuis; heeft ook zijn voordelen: weinig uit te zoeken en te bewerken, ook minder keuzestress.

Tussen en over de rotsblokken aan de binnenkant van de pier klautert toch nog een Steenlopertje:

Steenloper
Steenloper

Het wordt pas echt leuk als-ie een plekje uitzoekt voor een mooie blauwe achtergrond:

Steenloper
Steenloper

De zon schijnt uitbundig en dat is te zien. Vanuit iets andere hoek is dat wat minder opvallend en krijg ik er ook nog een fraaie achtergrond bij cadeau:

19. Zilvermeeuw
Zilvermeeuw

Het zijn allemaal geen spannende plaatjes, maar ik ben er wel tevreden mee. Het is nou eenmaal niet alleen maar actie in de natuur, meestal niet zelfs. Ik besluit er voor vandaag wat vogels betreft een punt achter te zetten en de telezoomlens even te verwisselen voor mijn nieuwste aanwinst, de 10-18mm ultra-groothoek. Het is leuk speelgoed.

Terugkijkend van ongeveer halverwege de pier:

Zicht op IJmuiden
Zicht op IJmuiden @13mm

De beloofde lichte bewolking is er wel, alleen niet hier. Ter hoogte van de kop van de oorspronkelijke, oude zuidpier, met op de achtergrond de noordpier:

25. Lichtbaken oude zuidpier
Lichtbaken oude zuidpier @17mm

Ondanks dat de vogels niet heel erg goed meewerkten, is het al met al toch een geslaagd dagje aan zee geworden. Met een tevreden gevoel keer ik huiswaarts… er zal wel weer een halfjaar overheen gaan voordat ik hier terug kom, hopelijk met dan weer wat meer gevederde vriendjes. In ieder geval: dank voor het lezen en kijken.

11 reacties op ‘Zon, Zee, Zuidpier…

 1. Volgens mij een heel geslaagde dag, ik vind het heerlijke plaatjes om naar te kijken. De scholekster, de steenloper en de zilvermeeuw met zijn leuke gekleurde oogjes. Ook de landschapsfoto’s met de groothoeklens hebben een goede compositie en zijn prettig om naar te kijken.

  Like

 2. Hier zitten echt mooie foto’s bij. Foto 6 laat zien hoe mooi een Aalscholver eigenlijk is. En de foto’s van de steenloper met de blauwe achtergrond vind ik ook prima gelukt. Groetjes

  Like

 3. Je beschrijft precies het gevoel dat ik enkele weken terug ook had. Relatief weinig te zien, en wat je ziet levert vertrouwde beelden op. De ene keer is het stukken aantrekkelijker dan de andere, maar daarmee vertel ik je niets nieuws. Ook ik kom in het najaar wel weer eens terug.
  Groet, Kees

  Like

 4. De natuur kan je inderdaad nou eenmaal niet dwingen maar……. het geeft ook weer gelegenheid voor het maken van andere plaatjes. Ik vind je meeuwen echt heel leuk om te zien maar de laatste serie geschoten met de groothoek vind ik echt prachtig!
  Groet, Helma

  Like

 5. Hele mooie serie, nr 6 (de aalscholver) en 17 (de steenloper) zijn favoriet voor mij, prachtige heldere foto’s ! Een lust om naar te kijken, groeten Adria

  Like

 6. Hoi Dick, het is bij de Zuidpier wel eens zo dat je (op meeuwen na) bijna geen vogel ziet, geen idee waar het aan ligt. Ik liep afgelopen tijd ook nog te denken om eens die kant op te gaan, maar ben toen toch naar de AWD gegaan…..Maar je hebt hier toch een paar erg mooie foto’s. de Aalscholver op het strand en de steenloper zijn mijn favorieten.
  groetjes Ghita

  Like

 7. Het was toch een prima locatie om die groothoek uit te proberen, mooie plaatjes opgeleverd. Wat is er mis met die vogelfoto’s. Ze zijn mooi kleurig, super scherp en allen portretjes. Actie is niet altijd het toverwoord.

  Like

 8. Hai Dick,

  De juiste lokatie, de verkeerde tijd. Mei is eigenlijk de beste tijd in de eerste helft van het jaar en oktober in de tweede helft. fan heb je de meeste kans op trekkers en dwaalgasten. Vorig jaar had ik prachtig een Jan-van-Gent in oktober op de pier op 5 meter afstand. Maar je steenlopers en de aalscholver zijn toch erg mooi hoor.

  Groet,
  René

  Like

 9. Ohh, ik had de reactie van Rene moeten lezen, dan was ik vandaag naar de AWD gegaan en niet naar de Zuidpier. Hoewel ik toch wel een paar mooie vogels heb gezien had ik er meer van verwacht, het weer was perfect, maar ook vandaag lieten de vogels het een beetje afweten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.