De Tweede Lichting…

16 maart 2015 – Bennebroekbos

In de voorgaande vijf blogs was de hoofdrol weggelegd voor de bewoners van het dierenrijk. Niet geheel onterecht, want Pestvogels en Heikikkers, zijn tenslotte dankbare objecten. Nu dus de hoogste tijd voor wat bloemetjes en met dat doel stap ik vandaag richting Bennebroekbos. De sneeuwklokjes zijn over hun hoogtepunt heen en dat mag ik graag zien, want dat betekent dat er plaats gemaakt gaat worden voor de tweede lichting. Niet alleen andere, maar ook weer wat meer verschillende soorten, als het goed is…

Het belooft een mooie dag te worden en ik ga – voor mijn doen – dan ook al bijtijds op pad, want een zonnetje is leuk, maar niet te hoog en te fel graag! Van de bomen hoef je tenslotte nog niet veel schaduw te verwachten. Mijn hoofdoel voor vandaag zijn Sterhyacinten (Scilla): drie weken geleden stond er een enkeling, vandaag moeten dat er toch al veel meer zijn. Ze staan een beetje achterin het bos en voordat ik daar ben word ik natuurlijk weer afgeleid door van alles en nog wat, te beginnen met een bloeiende hazelaar. Er staan er bij mijn weten maar enkele in dit bos en bovendien bloeien ze niet erg fanatiek. De mannelijke bloeiwijze (de staartjes) boeit me niet zo, meer uitdaging zit in de minuscule vrouwelijke bloeiwijze die met het blote oog amper waarneembaar is.

<<< klik voor een vergroting >>>

Uit de hand fotograferen – scherpstellen en -houden – is met een macrolens een hele klus, gelukkig is het vandaag redelijk windstil.

Na dit intermezzo richt ik mijn hoofd meer op de bodembegroeiing. Een groepje lila Krokussen verspert de weg naar de Sterhyacinten; die zullen niet weglopen en ik ga op de knieën. Het blijkt echter een moeilijk groepje. Ik zoek van alle kanten naar een mooie compositie en mooie lichtval, maar ik kan er niet zoveel mee. Door een beetje door de begroeiing heen te kieken, levert het toch nog één redelijk plaatje op:

3. Lila Krokus
3. Lila Krokus

Eindelijk heb ik dan het pad bereikt waarlangs de Sterhyacinten welig tieren, nou ja… welig: er staan er genoeg! Teveel wil je ook weer niet hebben, want dan wordt het al gauw te druk. Het is niet gauw goed, ik weet het. Weer gaat deze pensionado op de knietjes, op zoek naar geschikte fotomodellen.

4. Sterhyacint
4. Sterhyacint

Ik vermoed dat het hier om de Oosterse Sterhyacintjes gaat, de Scilla Siberica. Ik zoek vrolijk verder en ben – alweer – ontzettend blij met mijn kantelbare schermpje en ‘live view’. Ik wil ook nooit meer anders. De truc met de begroeiing geeft heel andere, veel mooiere en zachtere resultaten:

6. Door de begroeiing
6. Door de begroeiing

Als je geluk hebt, vind je een compositie waar je eindeloos mee kan variëren, waardoor soms verrassende effecten ontstaan. Een twee-bloemig exemplaar in de voorgrond en twee nog jonge exemplaren in de achtergrond. Of was het nou andersom? Het is achteraf niet meer te zeggen…

Het stoeien met het focuspunt is spannender dan het variëren van het diafragma, dat komt bij mij vrijwel altijd op f/2.8 uit, hooguit f/3.5. Ook het rommelen met blaadjes en andere attributen voor de lens blijft nog steeds een kwestie van veel proberen en oefenen. Het levert steeds weer een andere sfeer op <<<klik foto >>>

Ik zie nog een ander fraai stel: één van de twee bloemen staat wijd open en op de achtergrond staat nog wat blauws. Zelf vind ik f/3.5 hier het mooist:

9a. f/3.5
f/3.5

Ook hier rommel ik nog even  met gras en blaadjes om weer een andere sfeer te creeëren:

Ik ben wel weer even uitgespeeld met Sterhyacinten. Volgend jaar weer verder. Je krijgt anders wel stramme staanders van dat constant op je knieën liggen. Tijd om even een stukje te lopen en zien of er nog meer wil bloeien. Ja, Speenkruid: dat is er ook altijd vroeg bij. Het is nog maar een enkeling, maar dat levert dan ook een lekker rustig plaatje op:

Speenkruid
13. Speenkruid

Al het geel van het Bennebroekbos staat blijkbaar mooi gegroepeerd bij elkaar.  Tijd voor een onthulling: voordat ik met fotograferen begon, vond ik sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen al helemáál, ontzettend truttige bloemen. Maar niets zo veranderlijk als een mens en onder invloed van macrofotografie ben ik er toch langzamerhand anders tegenaan gaan kijken. Je moet ook wel, want er is in dit jaargetijde niet veel anders. Vorig jaar begon ik al voorzichtig wat sneeuwklokjes te kieken en zelfs de bollenvelden bleven niet buiten schot. Dit jaar ga ik ook al af en toe voor de krokus door de knieën… Hier is al de tweede groep van dit blog:

15. Krokusswn f/
Krokussen @ f/7.1

Deze keer knijp ik het diafragma wat meer toe om nu eens niet een egale achtergrond te krijgen, maar juist een schilderachtig effect te bewerkstelligen (herfstblaadjes in het gras).

Dan ga ik op weg naar de grote open plek in het bos. Op de heuvel staat ook nog wat kleurig bloeiend spul te lonken naar de fotograaf. Ik dacht eerst aan boshyacintjes, maar het blijkt bij nader inzien om Sneeuwroem (Chionodoxa) te gaan. Ook leuk.

17. Sneeuwroem
Sneeuwroem

Er is wel wat gelijkenis met de Sterhyacint, maar het hart – met de meeldraden – is toch wel duidelijk anders. Voor de volgende kiek hou ik de camera in iets andere positie en heb de belichting niet helemaal op orde. Het plaatje is – per ongeluk – ietwat overbelicht, maar achteraf is dat niet zo erg. Door wat draaien aan de knoppen hou ik er toch wel een aardig plaatje aan over, al zeg ik het zelf. Het is net geen ‘high key’, maar het komt in de buurt…

18. Overbelicht
Overbelicht

Er staan hier ook Sterhyacinten, maar daarmee zit ik al aan mijn taks, dus die negeer ik. Onder aan de heuvel kom ik weer langs hetzelfde groepje lila Krokussen als waarmee dit blog begon. Nu hebben ze zich onder invloed van de zon geopend en zijn de oranje stampers goed zichtbaar.

Open Krokussen
19. Open Krokussen

Ik concentreer me even op deze stampers en schiet een serie plaatjes die ik allemaal wel wat vind hebben. Ik kan niet kiezen dus hieronder nog een paar <<< klik foto>>>

Als ik niet uitkijk, begin ik krokussen nog écht leuk te vinden.

Ik vind het mooi geweest en keer weer eens huiswaarts, maar als ik via de achtertuin het huis binnen wil gaan, zie ik dat ook onze eigen krokusjes inmiddels wakker zijn en met wijd openstaand kelkjes staan te pronken en te lonken. Dat kan ik natuurlijk niet negeren. Weer krokussen? Jawel, want deze zijn héél anders van kleur, toch? En je verwacht het niet, maar ook in eigen tuin kan je bokeh bollen en andere leuke lichteffecten vinden, als je maar goed zoekt.

25. Lichteffecten
25. Lichteffecten

En hiermee ben ik aan het einde gekomen van mijn serie flora van de tweede lichting, na de winterbloeiers nu de vroege voorjaarsbloeiers. Als dit blog de lucht in gaat, hebben we net een stormachtige herfstweek achter de rug, maar als de voorspellingen kloppen gaat volgende week de lente eindelijk écht beginnen. Laat maar komen, ik ben er klaar voor.

Bedankt voor het lezen en kijken.

9 reacties op ‘De Tweede Lichting…

 1. hoi Dick, ja ik zie nu het verschil; helaas toen wij er waren vorige week maandag waren er geen sterhyacintjes meer of hebben we het over een andere ple?
  Wij waren bij de Overplaats naast de ingang van het Linnaeushof.
  Wel zagen we vlak bij de ingang nog een goudhaantje; helaas was ie me te snel.
  groetjes Astrid

  Like

  1. Dat is inderdaad een andere plek. Ik was aan de overkant van de weg, naast het grote parkeerterreien van Linneaushof, in het Bennebroekbos.
   Overigens staat nu daar de hele middenberm vol met – vlgs mij – sneeuwroem!
   Groetjes, Dick

   Like

 2. De middenberm hebben we ook gezien al zag ik het aan voor sterhyacintjes want blauw. (mijn kennis van dat bloeiend spul is niet zo groot).
  Je hebt weer een mooi blogje gemaakt, heerlijk om naar je foto`s te kijken en te lezen hoe je gewerkt hebt.
  Groetjes Greet

  Like

 3. Wat een heerlijke serie. Ik heb dit jaar echt heel weinig bloemetjes gedaan…dus ik geniet hier van jouw prachtige composities en uitvoeringen. Vaag en mysterieus heeft toch wel mijn voorkeur. Je hebt er een paar hele mooie sfeervolle foto’s bij met zachte tinten en mooie scherptediepte. De kleine scherptediepte vind ik het mooist. Strak en registrerend spreekt mij toch wat minder aan merk ik als ik deze serie bekijk.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Wat genieten weer van deze mooie kunstwerkjes, nr 15 en 16 zijn voor mij de mooiste ! Scherp met een hele mooie achtergrond. de D60 heb ik ook sinds een paar maanden en de live view is idd ideaal, heel fijn om mee te fotograferen en een macrolens heb ik nog niet maar ben driftig aan het sparen, zeker nu ik deze mooie plaatjes weer zie. Groeten Adria

  Like

 5. Dit is werkelijk genieten hoor. De Sterhyacinten hadden in eerste instantie mijn voorkeur totdat ik het hele blog bekeken en gelezen had. Ik zit hier werkelijk volop te genieten van al deze schoonheden met bokehbubbels, vage achtergronden en dan weer vage voorgronden en ook de scherpe opnames. De mooie lila en paarse kleuren zijn werkelijk heel fraai belicht. Een blog die ik met heel veel plezier heb bekeken en van begin tot einde van heb genoten.
  Groet,
  Helma

  Like

 6. Even weinig tijd en gelegenheid gehad, en dan zijn jouw blogjes bijna niet meer bij te houden. Ik heb ze wel allemaal gezien, maar reageer alleen bij deze, omdat die bloemetjes me nou eenmaal aanspreken. Wat een variatie weer. Nr 9a springt er voor mij wel uit, heerlijke kleuren, mooi scherpteverloop.
  Weet niet of het voor jou veel werk is, maar zo’n linkje onderaan naar de diashow van de hele serie zou ik best wel heel fijn vinden, dan kan ik ze rustig allemaal in het zelfde grote formaat bekijken.

  Groetjes Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.