L’Amour est Bleu…

Dinsdag 17 maart 2015 – Kootwijk

<<<Foto’s even aanklikken voor een grotere en betere weergave>>>

Vorig jaar zag ik op sociale media en fotoblogs de mooiste plaatjes voorbij komen van blauwe heikikkers. Ik wist tot dan toe niet van het bestaan van deze diertjes, laat staan van het fenomeen van het blauwverkleuren van de mannetjes tijdens de paartijd. Zulke plaatjes wilde ik ook wel eens proberen te maken, al is het maar voor de broodnodige afwisseling.

Het grote nadeel echter is, dat als voornaamste woon- en verblijfplaats van deze blauwe jongens steeds de uithoeken van ons koude kikkerlandje worden genoemd: Limburg, Brabant, Drente… Nou gun ik de mensen daar ook wel wat, maar ik vind het eigenlijk veel te ver weg voor een middagje kikkers kieken. Gelukkig hebben we internet en Google brengt mij op een ander spoor: ook in het midden des lands zijn ze te vinden, zij het in minder grote aantallen. Kootwijk is voor mij het dichtste bij en ik ga de gok maar wagen.

Heikikkers zijn helemaal mijn soort, want je hoeft er niet vroeg je bed voor uit, integendeel: voor het middaguur hoef je ze niet te zoeken, ze worden pas actief als het lekker opwarmt. De voorspellingen voor dinsdag 17 maart lijken wat dat betreft dus ideaal: zonnig, weinig wind, graadje of 16-17; dan kan je desnoods in je korte broek het water in, mocht dat nodig zijn.

Om een uur of één arriveer ik bij het ven en ik blijk niet de enige te zijn. Rondom het ven lopen verschillende lieden met camera’s, maar het lijkt er niet op dat er ook iets te fotograferen valt. Erg enthousiast zijn de meesten niet, maar ik ben kennelijk net op het juiste moment ter plaatse, want al snel hoor en zie ik een paar kikkertjes in het water en ik begin meteen te kieken.

Er blijken er een stuk of 4 te zitten, maar ik vind het geen fotogeniek plekje waar bovendien de zon niet gunstig op staat. Na een half uurtje aanmodderen besluit ik om maar eens een rondje om het ven te gaan maken en dat was een goed besluit. Helemaal aan het andere eind liggen twee jongemannen met camera’s in het water en er omheen staan nog wat fotografen. Daar moet wat te doen zijn. Er zitten inderdaad een paar heidekikkers in een stukje ondiep ven. Ik kijk de kat even uit de boom en zoek dan rustig een plekje waar ik denk redelijke plaatjes te kunnen schieten, zonder daarbij de anderen te hinderen. Mijn oog valt op een redelijk blauw exemplaar:

2015-03-17 14-38-41 - IMG_0847_1024px

Mijn statief laat ik op de kant, daarmee kom ik niet laag genoeg en dat moet wél! Want hoe kan je nou een kikker beter kieken dan vanuit kikvorsperspectief? Dan maar uit de hand, camera – met zware 100-400mm lens – steunend op de punt van mijn schoen of op een net boven water uitstekende graspol. Dat ziet er al meteen een stuk beter uit. Kikkerdril ligt er ook:

2015-03-17 14-43-57 - IMG_0871_1024px

Ook vandaag ben ik weer superblij met het kantelbare display en Live View. Ik hoef niet in het water te gaan liggen en kan me beperken tot een natte knie; mijn wandelschoenen zijn waterdicht en mij afritsbroek is toch zo weer droog, zeker met dit heerlijke weer.

Op en paar vierkante meter zitten een stuk of 6 exemplaren die soms een koppeltje vormen. Daar gaat het tenslotte allemaal om:

2015-03-17 15-28-54 - IMG_0994_1024px

Ik hou het diafragma zo wijd mogelijk open om alleen de kikkers scherp te krijgen en de omgeving zo onscherp mogelijk. Een mooie bokeh en eventuele lichtcirkels of andere optische effecten zijn natuurlijk welkom. Focussen doe ik manueel, want autofocus in Live View werkt beroerd (traag) met de 60D. Je kan niet alles hebben…

Het gevormde koppeltje is zeer volhardend en daar ben ik dan wel blij mee, want ik kan ze vaak maar moeilijk vinden met de telezoom bijna helemaal uitgeschoven en zo heb ik wat meer tijd:

2015-03-17 15-49-31 - IMG_1047_1024px

Ik vind dit zelf één van de mooiste plaatjes van vandaag. Intiem moment, mooie kleuren en spiegeling en lager standpunt kan haast niet. Ik krijg zelfs nog tijd om even te variëren op dit thema en vind mooie lichtbollen, maar dit gaat dan wel weer ten koste van de spiegeling en de compositie. Ik weet niet of dat echt erg is.

2015-03-17 15-48-08 - IMG_1030_1024px

Af en toe trek ik me even terug uit het poeltje om het tafereel even van afstand te aanschouwen. Ik zie twee, soms drie volwassen kerels in het water liggen, gewapend met macrolensen, te midden van het dril. Soms wordt een parend paartje even opgepakt om ze in een beter positie te krijgen. Ondertussen hoor ik gemopper over het teveel aan ‘natuurfotografen’ en daar kan ik het wel mee eens zijn. Ik kan ze met mijn neus aanwijzen…

Aan het eind van de middag wordt het rustiger en kan ik meer mijn eigen gang gaan. Ik wacht nog even op mooier licht…

2015-03-17 15-07-19 - IMG_0919_1024px

2015-03-17 15-23-57 - IMG_0977_1024px

…maar mooier dan dit wordt het niet. De laatste is overigens wel de meest blauwe van het stel:

2015-03-17 16-26-32 - IMG_1127_1024px

Het begint weer af te koelen en de activiteit van de kikkers neemt snel af. Tijd om weer eens huiswaarts te keren; achter aansluitend bij het langzaam huiswaarts kerende verkeer in de avondspits doe ik daar bijna een uur langer over. Maar daarom niet getreurd: ik heb mijn heikikkerfoto’s en hoewel ik het idee heb dat ze blauwer moeten kunnen, ben ik er wel blij mee. Of ik volgend jaar voor een herkansing ga, betwijfel ik. Dat zou dan vast verder reizen worden en ach… de foto’s zijn toch eigenlijk allemaal een beetje veel van hetzelfde.

 

11 reacties op ‘L’Amour est Bleu…

 1. Nou Dick, dat heb je mooi voor elkaar. Zonder een nat pak heb je toch een aantal knappe plaatjes kunnen maken, met een mooi laag standpunt. Hoe rustiger de achtergrond, hoe mooier vind ik. Ook de bokeh bubbles vind ik deze keer geen meerwaarde hebben. Een prachtige serie, die inderdaad een file wel waard is. Ik hoop dit ook nog eens te doen.
  Groet, Kees

  Like

 2. Wat een mooie serie, waarbij ik foto 8, 11 en 12 het mooist vind. Lijkt me zo gaaf om eens mee te maken. Helaas is dit niet te plannen, en ik baalde dinsdag ook stevig op mijn werk omdat ik geen vrij kon krijgen, want ik had al gezien dat dit de dag voor de kikkers moest worden…volgend jaar nieuwe kansen. 🙂

  Like

 3. Een hele mooie serie Dick, bij de laatste foto is de blauwe kleur goed te zien, foto 1 heeft een mooie duidelijke spiegeling. 6,8, 10 en 11 zijn ook heel mooi. Jammer dat het zo’n korte periode is om ze vast te leggen maar jij hebt ze toch maar 🙂

  Like

 4. Gelukkig heb je ze iets dichterbij ook gevonden. En wat een mooi laag standpunt heb je weten te nemen. Heel verstandig om tot iets later daar te blijven. Dan wordt het licht inderdaad mooier en dat is heel goed te zien aan je foto’s.

  Groetjes Von

  Like

 5. Het is toch een erg leuke serie geworden van zo’n beesten die toch niet alledaags zijn. Ik heb ze nog nooit gezien hoewel ik er niet erg ver voor hoef te reizen.
  De gespiegelde paring vind ik de mooiste en je laatste foto ook … Op allemaal zit mooi licht en een mooie lichte kleur.

  Like

 6. Nondeju……. prachtige platen Dick en ook het lage standpunt is fantastisch.
  Hier in het West-Friese zitten ze ook niet maar dat weet jij als geen ander 😉
  Ik hou het maar bij groene kikkertjes. Voor jou een compliment want er zitten werkelijk prachtfoto’s bij. Die van dat kikkerdril is ook een hele fraaie!
  Groetjes, Helma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.