Flore Pleno

Maandag 23 februari 2015 – Leyduin

<<< klik op een foto voor een grotere weergave >>>

Het is eind februari en de winter schiet al lekker op. Deze tijd van het jaar loopt menig amateurfotograaf – en dan met name de variant natuurfotograaf – met de ziel onder zijn of haar arm. De gangbare wintergasten heb je allemaal wel gezien en echte winterse taferelen met veel ijs en sneeuw lijken er niet in te zitten. Aan de andere kant kan het best nog wel even duren voor de echte lente losbarst, maar toch: de eerste tekenen dienen zich aan.

Sneeuwklokjes zijn er al vanaf half januari en daar stort iedereen zich dan ook op. Ik ook, moet ik toegeven – zie mijn blogje Sneeuwdruppels – maar erg origineel is het allemaal niet. Ik ga geen gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) meer kieken, maar de variëteit ‘Flore Pleno’ (=volbloemig), oftewel: dubbele sneeuwklokjes. Niet dat dat twee keer zo moeilijk is, maar je ziet ze niet vaak voorbij komen. Niet geheel toevallig weet ik ze te staan, op landgoed Leyduin…

Ik ga aan het eind van de middag en hoop op mooi licht van een laagstaande zon. Ik moet zeggen: het kon beroerder en door nog wat aan de witbalans knop te draaien, maak ik de beelden nog wat warmer. Ik zoek een dik uur naar mooie composities en/of lichtval, maar het is met dubbele sneeuwklokjes niet anders dan met de gewone enkele: er staan er teveel bij elkaar of juist te weinig of er staat teveel andere storende meuk in de buurt…

Triootje Flore Pleno
Flore Pleno

Het is zoeken, kantelen en keren om toch maar een paar redelijke plaatjes te kunnen produceren:

2015-02-23 15-30-35 - IMG_7760dev_1024px
Flore Pleno

Vooral door het mooie licht en de eenvoud vind ikzelf deze wel geslaagd:

Flore Pleno

Nog twee die ook wel door de beugel kunnen:

Flore Pleno
Flore Pleno

En tot slot een tweetal met weer het oude dilemma. Links een wat kleiner diafragma (5.6) en rechts groot (2.8). Het heeft allebei wel wat <<< klik op een foto voor een grotere weergave >>>:

Na een uurtje heb ik volgens mij alles wel zo’n beetje geprobeerd en geef ik het verder op. Voordat ik weer naar huis fiets, ga ik nog even op de knieën voor een groepje lila gekleurde krokussen. Ik geloof dat dit boerenkrokussen (Crocus tommasinianus) zijn. Niet dat dat erg is, ze kunnen daar ook niets aan doen. Wat kleur betreft heel anders dan sneeuwklokjes. Zorgt toch mooi voor een beetje fleurig einde van dit blog:

#15. Boerenkrokus
#15. Boerenkrokus

Het licht wordt langzaam minder en het koelt snel af. Tijd om de warme kachel weer eens op te zoeken: het is nog lang geen lente…

Dank voor het lezen en kijken.

11 reacties op ‘Flore Pleno

 1. Nou, het voorjaar en met name de bijbehorende temperatuur gaat dit weekend toch echt beginnen hoor. De mooiste foto’s vind ik alle hoogkantfoto’s in deze serie. Het is wel een bijzondere bloem, ik wist helemaal niet van het bestaan ervan. Is dit een kweekversie of echt eentje uit het wild?

  Like

 2. Prachtig , zo subtiel genomen. Nummer 6 springt er voor mij uit ; heel erg mooi vastgelegd ! Ik had ook nog nooit van de dubbelbloemige gehoord, toch maar eens beter opletten…..Groeten Adria

  Like

 3. Ik heb helemala nog geen sneeuwklokjes gefotografeerd en loop dan ook hopeloos op achter. Ik laat het dit jaar dan ook maar voorbij gaan. Deze dubblele sneeuwklokjes zijn echt mooi en weer even anders dan de traditionele. Ik ga geen favoriet aanwijzen want ze hebben allemaal hun charme. Nee, foto 8 is echt niet te druk. Ik vind het juist mooi als er op de achtergrond een paar wazige klokjes staan.
  Groetjes, Helma

  Like

 4. Sneeuwklokjes inspireren heel veel mensen. Een goed idee dus om een andere variant te kiezen. Het heeft je in ieder geval wel originele platen opgeleverd. Het is toch steeds weer een flinke opgave om de bloemen zo in beeld te krijgen als je wilt. Ik denk dat je met deze reeks best tevreden mag zijn.
  Groet, Kees

  Like

 5. Ik vind het echt moeilijk om een sneeuwklokje goed op de plaat te krijgen. Wat ik hier zie, ziet er erg mooi uit! Nog wel dubbele sneeuwklokjes ook……. mooi die kleuren van de krokus. Heerlijk blog weer.
  groet, Sarah

  Like

 6. De foto die jij net wat te druk vindt, is voor mij een van de mooiste, lekker sfeertje, De foto’s daaronder vind ik ook heel geslaagd.
  Je hebt leuk gespeeld met de krokussen, maar het is wat jammer dat er zoveel zandkorreltjes op zitten. Is mij ook wel eens gebeurd, en zoiets zie je altijd thuis pas ;-(

  Groeten Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.