De winter van 5 februari…

Donderdag 5 februari 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Een week geleden had het voor het eerst dit jaar een beetje gewinterd in Nederland. Ook in de Amsterdamse WaterleidingDuinen was een laagje sneeuw gevallen, maar omdat er in de loop van de dag meteen al invallende dooi was voorspeld, had ik die kans laten lopen. Dat was mis gegokt, want de sneeuwlaag was dik en lag er de hele dag nog, hetgeen de mooiste plaatjes opleverde, zo zag ik o.a. op facebook.

Gelukkig krijg ik vandaag een nieuwe kans. We krijgen een tweede ijstijd en weer heeft het gesneeuwd: wel 2 centimer is er gevallen en nu wil ik daar ook van profiteren. Dus met gevaar voor eigen leven stap ik op de fiets en begeef mij glibberend en glijdend naar ingang De Oase van de AWD . Het is er opvallend rustig en dat is mooi! Ik had anders verwacht, maar dit past wel bij het sfeertje en hoe minder voetsporen hoe beter. Ik ga vandaag vooral voor de landschapsfoto’s, maar mocht ik toevallig een vos in de sneeuw tegenkomen,dan laat ik die kans ook niet lopen.

Het Vinkenveld is normaal niet zo bijzonder, maar de sneeuw – in combinatie met het mooie licht – maakt het helemaal anders…

Vinkenveld
Vinkenveld

… alles ziet er vandaag niet alleen anders uit, het voelt ook anders. En het is stil, ontzettend stil. Ik hoor alleen af en toe het geklik van mijn camera. Het betonnen kanaaltje volgend, maak ik veel landschapsfoto’s, zoals bijvoorbeeld deze:

Langs het betonnen kanaaltje
Langs het betonnen kanaaltje

De rest toon ik in de vorm van een fotogalerij, maar door op één van de kleine foto’s te klikken kan je de hele serie toch in een grotere en betere weergave bekijken. Is echt de moeite waard, al zeg ik het zelf…

Alle foto’s maak ik door drie verschillende belichtingen samen te voegen – een beetje HDR dus – hetgeen soms verrassend mooie plaatjes oplevert (maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn…)

Sneeuwlandschap AWD
Sneeuwlandschap AWD

Halverwege het kanaaltje richting het Groot Zwarteveld stuit ik plots op een opstootje. Een stuk of 6 fotografen zitten op de grond in de sneeuw met camera in de aanslag. Het lijdend voorwerp is… een vos! Tref ik het even en en niet eens op de bekende vossen voederplek. Toch is het geen wilde, want ze posseert rustig, voor iedereen en dus ook voor mij. Ik maak een paar mooie plaatjes om de winter van 5 februari 2015 compleet te maken.

Vos in de sneeuw
Vos in de sneeuw

Als de vos het op een gegeven moment voor gezien houdt, volg ik haar nog even in een poging een paar – hopelijk – originelere kiekjes te maken. Terwijl ik daar nog mee bezig ben, loopt op de achtergrond één van de ‘collega-fotografen’ het beestje mee te lokken door met hondebrokken o.i.d te strooien. Leuk, hoor! Maar ik heb mijn plaatjes toch al:

Vos in de sneeuw
Vos in de sneeuw

Dit vind ik zelf de mooiste, maar ook de volgende mogen er zijn:

Eén van de fotografen is Ghita en ik loop even met haar op. We zien een ijsvogel in een boom, maar die smeert hem helaas. Het landschapjes kieken is nu ook afgelopen, want er ligt hier amper nog sneeuw. De ijstijd is alweer voorbij…

Aangekomen bij het Rechte Schusterkanaal wil ik nog een poging wagen de baardmannetjes te spotten. Ghita heeft een afspraakje met Loes en loopt door. Helaas zie ik weer geen baardmannen; ik ben bang dat ze gevlogen zijn. Net op het moment dat ik besluit om te keren en het ‘verboden’ deel van het infiltratiegebied in te gaan, komen de dames terug en gezamenlijk begeven we ons naar het kanaal waar een zojuist overvliegende grote groep Wilde Zwanen – hopelijk –  is neergestreken. We teffen het: ze staan inderdaad op het ijs en/of zwemmen tussen de dunne schotsen. Dat levert misschien eens wat andere plaatjes op dan de standaard zwemmende zwanen. Er staat wat hinderlijk riet voor het tafereel en ik besluit een iets hoger positie op te zoeken. Ik weet dat dat niet altijd het beste standpunt is (meestal niet eigenlijk), maar ik heb nu wel mooi vrij zicht op de groep.

Wilde Zwanen op dun ijs
Wilde Zwanen op dun ijs
Wilde Zwaan in wak
Wilde Zwaan in wak

Een enkeling doet verwoede pogingen om vanuit het water op het ijs te komen, maar dat valt met zo’n log lijf nog niet mee (klik!):

Het is vermakelijk om te zien hoe volhardend ze het proberen. Ze lijken echter eerder op ijsbrekers, maar misschien is dat ook hun bedoeling? Als het er dan eindelijk toch eentje gelukt is, worden direct van blijdschap de vleugels uitgeslagen:

Jaaa! Ik sta!
Jaaa! Ik sta!

Deze heeft zijn doel bereikt, maar andere ploeteren stug door, zoals te zien is in de volgende fotogalerij (klik!):

Een enkeling geeft het op en gaat over tot de orde van de dag: poetsen!

Poetsende Wilde Zwaan
Poetsende Wilde Zwaan

Hiermee denk ik dat ik mijn portie Wilde Zwanen voor deze winter wel gehad heb en ga ik weer verder stoeien met landschapsfotografie:

Laatste sneeuw...
Laatste sneeuw…

Ik vervolg verder mijn weg weer alleen, verlaat het infiltratiegebied en loop via het Zwarteveldkanaal snel weer richting de uitgang. Een paar grote Zaagbekken kan ik weer niet weerstaan, maar ook deze keer blijft het bij saai en nerveus heen en weer zwemmende exemplaren:

De meeste sneeuw is nu wel weg en het bijzondere is er wel vanaf.  Na nog kort opgehouden te zijn door een grote groep Goudhaantjes, hoog in een grove den – en dus zonder resultaat -, fiets ik zonder glibberen en glijden weer naar huis. Sneeuw is leuk, maar het is ook wel prettig als het weer weg is… Tot zover de winter van 5 februari 2015. Misschien komt er nog meer, maar van mij mag het voorjaar nu wel beginnen.

Dank voor het lezen en kijken.

14 reacties op ‘De winter van 5 februari…

 1. De AWD in de winter levert prachtige beelden op. En dat laat je hier weer eens zien Dick. Er zitten juweeltjes van landschappen tussen. En een vos in de sneeuw is altijd goed voor een mooie plaat, met de tweede vossenfoto als mooiste. Ook de zwanen zijn prachtig, maar daar had je wel wat selectiever mogen zijn. Nu sneeuwen de mooiste foto’s een beetje onder in de massa,

  Gr. René

  Like

 2. Prachtige platen van het beetje winter dat we hadden, echt bijzonder mooi vooral de spiegelingen in het betonnen kanaaltje met dat bruggetje.
  En de poetsende zwaan, zo ondersteboven, erg grappig. Zo’n vossenplaatje als nr 2 is iets waar ik jaloers om word.

  Like

 3. Hele mooie foto’s ! Hoe een laagje sneeuw het landschap kan omtoveren tot een prachtig plaatje kun je aan deze foto’s weer eens goed zien. Het voorjaar zit er aan te komen, dat kan je goed merken aan de vogels; ze zijn al vroeg te horen ’s morgens , heerlijk ! Vr. gr. Adria

  Like

 4. Heimwee naar de winter (welke winter) als ik dit zie, wat was het mooi die dag. Ik vind dat jij veel prachtige landschapsfoto’s hebt gemaakt, dat ben ik toch een beetje vergeten die dag. De vos in de sneeuw was super, daar heb ik 20 minuten voor in de sneeuw gelegen en het heel erg koud gekregen. De wilde zwanen heb jij veel beter erop als ik die dag….en ook de zaagbekjes werkten goed mee. Jij hebt vast net zo genoten van die dag als ik.
  groetjes Ghita

  Like

 5. Prachtig gewoon! Die benseeuwde landschappen zijn werkleijk heel mooi om te zien. Ook de vos in de nseeuw is een plaat die ik ook graag had willen maken. Daar zitten ook echt hele mooie tussen. De wilde zwanen vind ik sowieso al prachtig om te zien. Toch ga ik in deze serie voor je landschappen. Echt genieten is dit.
  Groet,
  Helma

  Like

 6. Met de landschapsfoto’s laat je zien hoe mooi het gebied in de winter kan zijn. Ik heb mij daar toch niet zo uitgebreid mee beziggehouden als jij. Het wordt ook pas de moeite waard als er genoeg sneeuw is. Een vos in de sneeuw doet het altijd goed. Wij treffen het dat we soms vossen tegenkomen die aan mensen gewend zijn. Ze staan garant voor mooie winterse plaatjes. Wilde zwanen op het ijs heb ik gemist. Ze zorgen inderdaad voor een ander soort beelden. Heel fraai. Ik kan ook nog een blog vullen met wilde zwanen, wellicht komt het er nog van.
  Groet, Kees

  Like

 7. Wat heb je hier weer een leuk verhaal van gemaakt!
  Gelukkig heb ik van deze dag ook nog even kunnen mee genieten, al heb ik de eerste en mooiste uren gemist. Was trouwens leuk om je nu eens in levende lijve te ontmoeten.
  Fraaie landschapjes! de hdr doet het in de meeste gevallen heel mooi, al zijn sommige voor mij net iets teveel van het goede. Ik moet hier toch ook echt eens iets mee gaan doen. Welk programma gebruik jij hiervoor?
  Dat mooie vosje in de sneeuw had ik ook wel voor mijn lens willen hebben, zeker met zulk fijn licht erbij. Heb zelf nog een andere, die komt nog wel een keertje voorbij, heb een beetje teveel mapjes om blogjes van te maken. Luxe probleem 😉
  Groetjes Loes

  Like

  1. Hai, Loes.
   Het genoegen was geheel wederszijds en zal vast nog wel eens een vervolg krijgen.
   Stoeien met HDR is weer een vak apart, maar wel leuk. Ik gebruik meestal Photomatix Pro (kan je vast wel ergens vinden 😉 ); dat geeft de beste resultaten en er kan heel veel mee. Het is inderdaad de kunst om niet te overdrijven (hoewel dat bij architectuur soms wel weer kan, persoonlijke kwestie…) en ik ben zelf ook nog steeds doende om mijn grenzen daarin te verkennen. Maar oefening baart kunst, toch?
   Wat betreft je luxe probleem: keep on blogging, dan raken ze vanzelf wel leeg! Voorlopig wordt het herfstweer, dus dat scheelt ook. Mijn pestvogels staan op het punt van uitvliegen…
   Groetjes, Dick

   Like

   1. Bedankt Dick, Photomatix Pro heb ik vaker van gehoord, ga er eens in duiken. Het is er nu idd weer voor.
    Misschien laat ik mijn pestvogels ook al wel vandaag uitvliegen…. en intussen kijk ik uit naar je jouwe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.