Zes Spelden in een Hooiberg

5 en 6 januari 2015 – Amsterdamse WaterleidingDuinen.

Als ik ’s morgens de gordijnen open schuif ziet het er niet beroerd uit. Het is wel bewolkt, maar de zon probeert er doorheen te piepen. Bovendien waren de voorspellingen voor het kustgebied voor vandaag niet slecht, dus de wandelschoenen aan, foto-apparatuur in de fietstas en snel op weg naar De Oase. Hoofddoel voor vandaag is Baardmannetjes, al een paar dagen een 6-tal waargenomen in het infiltratiegebied, dus wie weet…

Ik kies bewust voor een route door het Naaldenbos, omdat Goudhaantjes zich bij voorkeur ophouden in dergelijke vegetatie. Ook dit vogeltje staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstje, maar na vandaag kan ik die – voorlopig – ‘afvinken’, want ik heb de mazzel er twee tegelijk te spotten. Maar wat zijn ze druk: ze fladderen van tak naar tak en halen de vreemdste capriolen uit. Ik kan ze maar moeilijk volgen met mijn lens, die toch wel erg traag scherp stelt en steeds op een tak i.p.v. op het vogeltje. Het is dus echt een kwestie van geluk dat ik deze kiek kan maken:

Goudhaantje
Goudhaantje

Ik ben er niet minder blij mee! Een leuke, acrobatische pose, weinig storende takken, en ondanks iso 800 valt de ruis nog mee. Wat dat laatste betreft, dat kon echt niet lager, want het gaat met het weer de verkeerde kant op. Geen sprake meer van een zonnetje en steeds dikkere bewolking. Maar het is droog en je bent lekker buiten…

Ik besluit via het Eiland van Rolvers de doorsteek te maken naar het Groot Zwarteveld. Dat is weer eens ouderwets struinen, veel leuker dan de gebaande paden volgen. Het levert echter op fotogebied niet veel meer op dan de kudde roodbonte koeien die zich rond het eerste poeltje ophoudt:

Roodbonte koe
Roodbonte koe

Wel iets totaal anders dan een Goudhaantje! De kudde kruist het pad van een Blauwe Reiger, die echter van geen wijken weet en stoïcijns voor zicht uit blijft kijken. Het gaat gelukkig allemaal goed (klik voor een vergroting):

Na de oversteek van het Groot Zwarteveld kan de speurtocht naar baardmannetjes beginnen. Ik tuur de rietkragen langs het Rechte Schusterkanaal af  (hier waren ze gezien!), maar vergeefs. Dan maar verder het infiltratiegebied in. Heel ver weg zie ik een grote groep Wilde Zwanen, maar ik maak foto’s van een paartje Knobbelzwanen dat lekker dichtbij op het pad zit:

Knobbelzwaan
Knobbelzwaan

Als ik te dichtbij kom, beginnen ze even naar me te blazen, maar al gauw negeren ze me gewoon en besluiten een tukkie te gaan doen, hetgeen wel een mooi plaatje oplevert. Hier ook geen succes wat betreft baardmannen vandaag en dat zou ook zo blijven. De enige baardman die ik vandaag te zien krijg, was die van vanmorgen in de spiegel.

Na nog even een halfuurtje op de ijsvogelplek gezeten te hebben (lunchtijd), ga ik langs het Zwarteveldkanaal maar weer eens op De Oase aan. Het weer wordt er niet beter op, het begint zelfs te miezeren! Kieken wordt niks meer. Blij met het Goudhaantje, maar teleurgesteld wat betreft de Baardmannetjes ga ik huiswaarts… om de volgende dag alweer terug te keren! Want als ik de gordijnen openschuif ziet het er niet beroerd uit. Het is licht bewolkt, maar de zon probeert er doorheen te piepen. Bovendien zijn de voorspellingen voor het kustgebied voor vandaag zelfs nog beter dan gisteren, dus… daar gaan we weer. Toch lekker dat prepensioen!

Tot een uur of één is het vandaag – met een diffuus zonnetje en weinig wind – best ideaal fotoweer, nou nog leuke onderwerpen. Vandaag begin ik bij ingang ’t Panneland, want ik wil deze keer de rietkragen langs het Kromme Schusterkanaal eens inspecteren en dat is vanaf hier een stukje dichterbij. Ik begin echter met mijn speurtocht langs het Nieuw Kanaal, dat na een paar kilometer overgaat in het Kromme Schusterkanaal. Ik volg uiteraard niet de paden, maar zoek mijn weg langs de rietkragen, soms door duindoornsstruiken heen. Een Winterkoninkje wil kennelijk graag poseren, want hij of zij fladdert steeds een stukje voor me uit om dan weer even op me te wachten:

<<Echt even aanklikken voor een groter formaat!>>

Alweer zo’n leuk klein vogeltje dat nog op mijn lijstje stond. Hoewel… klein, toch alweer bijna twee keer zo zwaar als een Goudhaantje! Net als gisteren begint de dag goed, hopelijk draait het niet uit op een herhaling van zetten…

Aangekomen bij het Kromme Schusterkanaal nog steeds geen spoor van Baardmannen. De kans is natuurlijk ook niet zo groot, want wat zijn nou 6 vogeltjes op zo’n groot gebied en waarom zouden ze op dezelfde plek blijven? En misschien ben ik ze al gepasseerd en zaten ze aan de overkant… Het is zoeken naar de bekende speld in de hooiberg, maar ik zoek rustig verder en vind niks. Dan maar proberen een kiekje te maken van een eenzame Wilde Zwaan die in het Rechte Schusterkanaal zwemt. Ik loop langzaam naar hem toe tot ik op gelijke hoogte ben, zak door mijn knieën en richt mijn teletoeter. Daar wordt-ie kennelijk toch wat onrustig van en voordat ik goed en wel door heb wat er gaat gebeuren, begint-ie op te stijgen als een jumbojet:

Dááár gaat ze...
Dááár gaat ze…

Het gaat zo snel dat ik aan de voorkant eigenlijk wat te weinig ruimte heb. Teveel ingezoomd! Je kan niet alles hebben, als je er maar van leert… Al met al wordt dit zo toch wel een leuk dagje. Nou die Baardmannen nog, dan is het helemáál af! Helaas, pindakaas: dat lijkt niet te lukken vandaag.

Ik loop nog een groot stuk van het Rechte Schusterkanaal af en ga via het Groot Zwarteveld weer terug naar het Nieuw Kanaal. Ik heb mijn hoop gevestigd op de andere oever. Ondertussen jaag ik nog even wat damherten van me af (klik):

In het – smalle – Van Lennepkanaal vermaak ik me nog even met een viertal Grote Zaagbekken, die er vandaag beter op komen dan gisteren. Helaas geen koppeltje, maar man en vrouw apart. Ze zwemmen – wel wat onrustig – met me mee, maar blijven zwemmen en gaan niet op de vlucht. Jammer, maar toch ook mooi?

Heer Grote Zaagbek
Heer Grote Zaagbek
Vrouw Grote Zaagbek
Vrouw Grote Zaagbek

Het wordt dus vandaag weer helemaal niks met die Baardmannen en ook het weer gaat steeds meer op dat van gisteren lijken: het trekt dicht, maar blijft nog wel droog.

En ik besluit met een iets groter klein vogeltje, een Roodborstje. Ook altijd leuk:

Roodborstje
Roodborstje

Twee dagen zoeken naar 6 spelden in een hooiberg hebben me niet gebracht waarop ik hoopte, maar wel een paar andere hoogtepuntjes. Mijn verlanglijstje is nog niet leeg en dat is ook wat waard.

Dank voor het lezen en kijken.

6 reacties op ‘Zes Spelden in een Hooiberg

 1. Hmmm….. spelden in een hooiberg zeg je, maar ik vind je Goudhaantje best wel mooi eerlijk gezegd! De eerste zaagbekken ogen wat donker maar de latere staan er wel weer mooi op. Je kan ook echt zien dat je donker weer had maar dat hebben we nu eenmaal niet in de hand. Baardmannetjes ben ik zelf nog nooit tegengekomen in de AWD helaas. Het winterkoninkje mag er ook zijn. Je hebt die jeel mooi vrij kunnen kieken. Ook je opvliegende wilde zwaan is heel goed gelukt. Ik moet dit allemaal nog maar zien klaar te spelen.
  Groet, Helma

  Like

 2. Ja, ik had gelezen dat er bij het kromme Schuster baardmannetjes zaten. Ik heb ze vorig jaar trouwens gehoord en zien wegvliegen bij het zwarteveld kanaal. In jouw serie is ook goed te zien dat het van dat donkere weer was, en toch vind ik de foto’s heel goed. Goudhaantje en winterkoninkje zijn top, de zaagbekken heb je mooi dichtbij. De eerste foto van de wegvliegende wilde zwaan vind ik ook super.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Zo gaat het vaak. Je hebt een doel, maar het loopt vaak anders. Geen baardmannetjes – die ik ook nog nooit gezien heb – maar wel mooie platen van een goudhaantje en winterkoninkje. De wilde zwaan heeft je ook mooie opnamen opgeleverd. Niet tevreden? Nog een keer gaan. Het roodborstje is een mooie afsluiter.
  Groet, Kees

  Like

 4. Goudhaantje is een mooie vangst, je tweede winterkoninkje is top, en die opstijgende wilde zwaan mag er ook zijn! Jammer van de baardmannetjes, maar wel weer een leuk geschreven verhaal en dat is ook wat waard 😉

  Groet
  Loes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.