Herfst in de AWD

Maandag 17 november 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Slechts één keer deze maand ben ik in de AWD geweest. Oorzaak: te druk met paddografie – zie eerdere blogs -en daar heb ik andere, betere plekken voor. Toch kom ik op deze wandeling ook wat zwammen tegen en die laat ik dan niet links liggen natuurlijk. Het is geen lange wandeling geworden; daar zijn de dagen veel te kort voor. Ik begin om 10 uur en als het eenmaal 3 uur geweest is, neemt het licht alweer snel af.

Ik begin bij ingang De Oase en loop via Vinkenveld en Naaldenbos richting Zwarteveldkanaal om daar misschien al de eerste wintergasten te kunnen verwelkomen. Echt mooie herfstkleuren heb ik dit jaar een beetje gemist. Zoals de beukenlaan er vandaag bij ligt, komt nog het dichtst in de buurt. Even een lekker laag standpunt proberen:

Beukenlaan
Beukenlaan

Hopend op goudhaantjes tuur ik de takken van de dennebomen af die langs het kanaaltje staan. Helaas zie ik alleen een koolmees:

Koolmees
Koolmees

 

Ik maak een landschapsfoto met het bruggetje in de hoofdrol. Ik vind dit nog steeds één van de mooiste plekjes in de AWD… toch duidelijk iets van herfsttinten:

Zwarteveldkanaal
Zwarteveldkanaal

Het Zwarteveldkanaal eindigt bij de bekende vossenplek, waar op de Duizendmeterweg het circus alweer in volle gang is. Tegenwoordig ook al ’s morgens dus. Ik probeer me er niet aan te ergeren en loop wat heen en weer in de hoop op bijzonder gevogelte, maar dat blijkt ijdel. Alleen een merelvrouw wil even poseren…

Merel
Merel

Teruglopend via het Middenveld hoor ik het gepieuw van een paar buizerds. Er cirkelen er twee ongeveer boven mijn hoofd en ik probeer er eentje vast te leggen. Dat lukt uiteindelijk redelijk:

Buizerd
Buizerd

Verderop, ter hoogte van het bronstbos zie ik er ook weer tientallen, waaronder deze moeder en kind. Ze kijken me wel aan, maar blijven onverstoorbaar liggen. Wel zo makkelijk:

Moeder en kind
Moeder en kind

Moeders lijkt me een knipoog te geven, maar ze heeft duidelijk last van haar linkeroog. Het blijven toch vertederende plaatjes, maar ik begin me wel af te vragen of er zo langzamerhand niet wat veel damherten rondlopen in de AWD. Het fokt – zonder natuurlijke vijanden – aan in een tempo waar de konijnen jaloers op zullen zijn en hun leefgebied wordt er niet groter op door de hoge hekken en het schrikdraad op de natuurbrug. Aan voedsel lijken ze nog geen gebrek te hebben, maar ze eten ook steeds meer bloeiende planten op (zie je toch al weinig in de AWD). Kuddes schapen en koeien maken het er volgens mij ook niet beter op. Gevolg: minder vlinders en andere insecten en daardoor ook minder vogels…  Zou dat de reden kunnen zijn dat ik er zo weinig zie? Ik gooi maar een balletje op…

Aan de andere kant vind ik dat de mens de natuur zijn gang moet laten gaan, maar dat gebeurt natuurlijk ook niet. Gelukkig heb ik geen verstand van natuur-‘beheer’, maar vind het woord op zich al tegenstrijdig. Ha… paddestoelen! Ik ben weer afgeleid en stort me op de knieën voor wat laatste kiekjes om mijn herfstbeeld van de AWD compleet te maken:

Zwam
Zwammen in het gras
Paddestoeltjes op boomstronk
Zwammen (Fluweelpootjes?) op boomstronk

Ik houd het verder voor gezien: het wordt toch alweer snel donker vandaag. Dank voor het lezen en kijken.

7 reacties op ‘Herfst in de AWD

 1. Hoi Dick,

  Ja dat Zwarteveldkanaal, het bruggetje, is ook een van mijn favoriete plekjes in de AWD. Weer een mooie serie. Die allerlaatste foto is echt top. Trouwens, afgelopen zomer heb ik in de AWD juist heel erg veel vlinders gezien, veel meer dan op andere plekken in het land ( lees: de parken en natuur in de omgeving van Leiden).Maar wat er bloeide was vooral dat gele spul, kruiskruid (?), en dat eten herten denk ik niet. Gekleurde bloemen, zoals die paarse velden die je een paar jaar geleden nog had bij Pannenland, heb ik niet gezien dit jaar. De kuifeend met spiegeling is ook prachtig, mooi licht had je daar.
  groetjes Ghita

  Like

 2. wat een genot als je een tijdje niet geweest bent als je helaas niet kunt wegens ziekte…dan is het heerlijk om je bekende plekjes te zien, en ook de uitspraak tav onze beroemde viervoeters ook al vertoef ik er ook wel eens graag want ben er toch ook een beetje verliefd op….maar echt prachtig een streling vh hart van een natuurliefhebster… bedankt vh delen ervan…Carin

  Like

 3. Hoi Dick………

  Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de groei van het herten aantal in het AWD, hetzelfde zie je toch in de OVP en daar hebben de herten wel honger, er word dan wel een mooie film van gemaakt, maar dat geeft niet de werkelijkheid weer…gelukkig hoef ik er ook niet over te beslissen!! Je hebt een fraai serie geplaatst, met van alles en nog wat!! de herten stelen wat mij betreft toch de show!!!
  complimenten..mooi gedaan!!

  gr. Nieske

  Like

 4. Vertrouwde beelden, onder andere van vertrouwde plekjes. Die vossengekte kan je inderdaad het best vermijden. Ik zie graag vossen, maar niet terwijl ze gevoerd worden. Wintergasten zijn er nog met mondjesmaat: brilduikers, zaagbekken en ook wilde zwanen. Het is echter een overgangstijd. Als het gaat winteren wordt het ongetwijfeld beter.
  De laatste plaat is veruit de mooiste.
  Groet, Kees

  Like

 5. Hele mooie beelden en ook heel sfeervol. Ik ben helemaal de laatste tijd niet in de AWD geweest. Gewoon te druk met het werk en andere verplichtingen. Daarom is het heerlijk dat ik hier en daar kan genieten van de pracht en praal van de natuur.
  Je 2e foto vind ik echt geweldig maar ook ook je andere foto’s zijn weer heel mooi en helder. Heerlijk om dit te zien.

  Ik wens jou en al je dierbaren om je heen een paar hele fijne dagen en een mooi, gezellig maar vooral gezond 2015. Dat we ook in het komende nieuwe jaar weer van elkaars foto’s en verhalen mogen en kunnen genieten.

  Groetjes, Helma
  ✰☆҉‿☆҉⁀☆҉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.