Terug naar Artis

Dinsdag 7 oktober 2014 – Artis, Amsterdam

De titel van dit blogje verwijst in eerste instantie naar mijn laatste bezoek aan deze dierentuin, toen onze kinderen nog klein waren, zo’n 25 jaar geleden… In mijn herinneringen was dat toen een vrij trieste dierentuin, met teveel triest kijkende dieren in veel te kleine ruimtes. Berichten in de media moeten doen geloven dat het nu allemaal beter zou zijn, in navolging van o.a. Emmen, om maar een voorbeeld te noemen. Helaas heb ik de indruk dat het met de vooruitgang van Artis zo’n vaart nog niet loopt, maar er wordt aan gewerkt….

Het verwijst ook naar mijn bezoek aan Artis in oktober van dit jaar, waarvan ik in een eerder blog al de foto’s van de vlindertuin heb laten zien. Die vlindertuin was mooi, daarnaast waren o.a. het Aquarium en het Vogelhuis ook nog wel om aan te zien en daar heb ik dan ook nog redelijk wat aardige kiekjes kunnen maken. Hier volgen de resultaten, te beginnen met het Aquarium. Op weg daar naartoe stop ik even bij deze twee smoezende Jan-van-Genten:

Jan-van-Genten
Jan-van-Genten

Eenmaal binnen zie ik in één van de eerste ruimtes tot mijn verbazing een paar knalblauwe kikkertjes. Volgens mij zijn dat geen vissen, maar ze wonen natuurlijk wel deels ook in water. Het blijkt om Blauwe Pijlgifkikkers te gaan, vandaar ook waarschijnlijk dat ze geen echte camouflagekleuren nodig hebben!

Blauwe Pijlgifkikker
Blauwe Pijlgifkikker 1

Prachtige beestjes, dat wel, maar ik kom er meteen achter dat fotograferen achter glas niet echt jofel gaat. Zeker niet in deze vrij donkere ruimte. Ik had in eerste instantie mijn polarisatiefilter op de lens geschroefd om schitteringen en reflecties te verminderen, maar dat scheelt toch weer aardig wat licht. Dan maar zonder proberen, de lens (15-85mm – f/3.5) zo dicht mogelijk op het glas. Nog een plaatje van deze blauwe kikkers (klik voor een vergroting):

Met een iso van 800 en f/5.6 kom ik toch nog niet onder de 1/25s! Dus de beestjes moeten niet te snel bewegen… ze werken gelukkig goed mee.

Dan nu wat vissenplaatjes. Helaas moet ik de meeste namen schuldig blijven. Had het natuurlijk moeten noteren, maar helaas…niet gedaan, dus wat dat betreft is dit niet bepaald een leerzaam blog. Ik begin meteen met een hele mooie, zo mooi dat-ie wel niet eetbaar zal zijn. Niet zo heel erg, want erg groot is dit beestje niet…

Aquarium Artis 1
Aquarium Artis 1

De volgende is wel aardig aan de maat, maar nodigt met zijn stekels nou ook weer niet bepaald uit tot consumptie:

Aquarium Artis 2
Aquarium Artis 2

Hè, waarom moet ik toch steeds aan eten denken? Even een broodje naar binnen werken, dan zal het wel beter gaan 😉 … De volgende:

Aquarium Artis 3
Aquarium Artis 3

Niet alleen maar vissen natuurlijk, ook zee-anemonen of iets dergelijks. Klinkt als bloemen, maar zijn toch echt (holte)dieren:

Aquarium Artis 4
Aquarium Artis 4 – Zee-anemoon

Deze zeester zal je bij ons niet zo gauw tegenkomen op het strand, tenzij het met de opwarming van de aarde een beetje opschiet, natuurlijk:

Aquarium Artis 5
Aquarium Artis 5 – Zeester

Zeesterren zijn ook dieren en behoren tot de groep stekelhuidigen… Zeepaardjes zijn ook dieren, geen paarden natuurlijk, maar vissen. Maar dan wel weer vissen zonder schubben, maar met een in- én uitwendig skelet, waardoor ze ook weer niet te eten zijn. Ze zwemmen rechtop en komen ook in de Noordzee voor, dus met een beetje mazzel vind je er eentje op het strand. Dat zal dan helaas niet zo’n mooi gekleurde zijn als deze:

Aquarium Artis 6
Aquarium Artis 6 – Zeepaardjes

Dreigt het toch nog leerzaam te worden. Weer tijd voor een paar – als zodanig herkenbare – vissen:

Aquarium Artis 7
Aquarium Artis 7 – FC Den Haag Vis?

Bovenstaande vis lijkt te spelen in de kleuren van FC Den Haag. De vis van de tegenpartij speelt in oranje-wit, net als het Nederlands Elftal dat soms ook doet:

Aquarium Artis 1
Aquarium Artis 8 – NL Elftal Vis?

Ze zwemmen ook zoals het Nederlands elftal vaak speelt…errug traag…

Dan zouden dit de ballenjongens kunnen zijn:

Aquarium Artis 8
Aquarium Artis 9 – Ballenjongensvissen?

De namen weet ik niet en zin om ze op te zoeken heb ik ook niet. Het zijn allemaal rustig zwemmende soorten, want bewegingsonscherpte is niet zichtbaar. De snelle jongens – en daar zitten ook hele mooie bij – moet ik helaas aan me voorbij laten gaan.

Tijd voor weer een paar zee-anemonen, om in voetbalsfeer te blijven: het zijn net cheer-girls!

Aquarium Artis 9 - Zee-anemonen
Aquarium Artis 10 – Cheer-girls Zee-anemonen

Tot besluit van het aquarium nog twee zeer fraaie vissoorten. De eerste lijkt een beetje een treurig type. Zit zeker naar een beroerde wedstrijd te kijken, of zijn club staat achter:

Aquarium Artis 10
Aquarium Artis 11 – Strafschop gemist?

… en dit vond ik wel een koddig stel, zo saampjes: oplettende types zo te zien, zouden scheidsrechters kunnen zijn…

Aquarium Artis 11
Aquarium Artis 12

Ik begin een beetje door te draaien, geloof ik. Tijd voor wat frisse lucht. Op weg naar het vogelhuis loop ik langs het verblijf van de Vale Gieren. Deze zit op gunstige afstand van het hekwerk:

Vale Gier
Vale Gier

Ook neem ik het reptielenhuis nog even mee, maar daar is alles in diepe rust of in dusdanige positie dat er geen koek van te breien is. Alleen deze leguaan-achtige werkt een beetje mee:

Leguaan-achtige
Leguaan-achtige

Tot slot het vogelhuis. In de buitenvolière fladdert van alles ‘vrolijk’ rond, maar daar staat het traliewerk hinderlijk in de weg. Ik moet dus wel naar binnen, een aantal aaneengeschakelde ruimtes waar je – min of meer – gewoon tussen de vogels loopt. Op zich mooi natuurlijk, maar het nadeel is dat het hier weer ontbreekt aan voldoende licht. Het is ook altijd wat!  De iso gaat flink omhoog, naar 1000, later zelf naar 1600. Hierdoor kan ik sluitertijden van 1/500s of korter gebruiken, hetgeen achteraf waarschijnlijk helemaal niet nodig was geweest, maar met vogels weet je het natuurlijk nooit.

Ik begin met een heel koddig vogeltje, de Incastern: knalrode snavel en pootjes en een geel-witte snor. Kleurt allemaal perfect bij zijn stijlvolle zwarte pak:

Incastern 1
Incastern 1

Deftige vogeltjes dus, maar wel een beetje druk. Hier had ik de korte sluitertijden wel nodig. Ze zijn niet alleen druk in de zin van ‘beweeglijk’, ze hebben ook een kort lontje en kunnen soms behoorlijk tekeer gaan:

Maar over het algemeen lijken ze het best gezellig met elkaar te hebben (klik voor vergroting):

In een andere ruimte zit heerlijk in het binnenvallende zonnetje een Balispreeuw:

Balispreeuw 2
Balispreeuw 2

In de laatste ruimte zit in een donker hoekje een Waldrapp Ibis, ook wel Heremiet Ibis of Kaalkop Ibis genaamd:

Kaalkop Ibis
Kaalkop Ibis

Hoog in de nok zit een Driekleurenspreeuw. Nee, ik verzin het niet, hij heet echt zo.

Driekleurenspreeuw
Driekleurenspreeuw

Ook een vogel met toepasselijke naam is de Roodsnaveltok:

Behalve vogels loopt er in ieder geval ook één zoogdier rond in de binnenvolière. Het blijkt een Kaapse Klipdas te zijn en schijnt geen vrolijke jongen te zijn:

Kaapse Clipdas
Kaapse Klipdas

Tot besluit van mijn vogelhuisfoto’s – én van mijn dagje Artis – een paar foto’s van een Konijnenuil (klik):

Konijnenuil 1
Konijnenuil 1

Al met al toch een aardige serie geworden. Ondanks de slechte lichtomstandigheden best toonbare kiekjes geworden, zeker in het ‘blog’-formaat. Door hoge isowaarden zaten sommige foto’s behoorlijk onder de ruis. Door veel tijd te stoppen in de nabewerking heb ik dat in de meeste gevallen aardig weten weg te werken. Dat was een leerzaam proces en ik heb weer nieuwe gereedschappen ontdekt, zoals het sharpen-, blur- en noise-penseel. Het was wel tijdrovend monnikenwerk, maar ik vond het – gezien het eindresultaat – dat wel waard.

Dank voor het lezen en kijken.

6 reacties op ‘Terug naar Artis

 1. Wat een fantastische serie….
  ben ook ooit eens met de kikkers bezig geweest, moeilijk, maar ook de vissen heb je prachtig in beeld gebracht…Mooi gedaan, echt de moeite waard om bekeken te worden, complimenten!!

  Like

 2. De tijd die je in de nabewerking hebt gestopt is beslist geen verloren tijd. Dit zijn bepaald niet de makkelijkste omstandigheden om te fotograferen, maar je beelden zien er prima uit!
  Heerlijke tekst en vergelijkingen met de voetbalwereld, aldaar een grote glimlach hier.

  Groet Loes

  Like

 3. Goeiedag zeg!!! Jij pakt even uit hier!! ik vond de openingsfoto met die smoezenden Jan van Genten al mooi, maar bij het verder kijken ben ik helemaal voor de prachtige aquarium vissen gevallen. Wat heb je die mooi in beeld kunnen brengen zeg. |De kleuren maar ook de vissen en het zeepaardje zelf zijn fantastisch om te zien.Met welke apperatuur heb je dit gedaan!!??
  Ook de Incastern is een pracht van een vogel maar laat ik de andere ook niet vergeten. Ik ga geen keuze meer maken want het zijn allemaal juweeltjes van platen! Ik moet dus ook echt hoognodig weer eens naar een dierentuin!
  Groetjes, Helma

  Like

  1. Dank voor je enthousiaste commentaar, Helma. Ik heb de aquariumfoto’s gemaakt met mijn Canon EOS 60D met daarop de EF-S 15-85mm 3.5-5.6 IS USM lens, de vogelplaatjes zijn gemaakt met de EF 100-400mm 4.5-5.6 L IS USM.
   Groeten, Dick

   Like

 4. Aquariumfotografie is een kunst op zich. Nabewerking of niet, je komt hier met een heleboel mooie platen. Voor wie nieuwsgierig naar de namen is bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om zelf naar Artis te gaan. Je hebt toch wel een stukje Artis promotie gedaan, ondanks dat het niet je favoriete dierentuin is.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.