Priegelwerk

November 2014 – Groenendaal en Leyduin-Woestduin

Tijdens één van mijn paddestoelenexpedities in Leyduin-Woestduin stuitte ik bij toeval op een een paar ieniemienie-paddootjes. Bezig met het kieken van een Rodekoolzwam, harkte ik met de hand wat bladeren opzij en hop… daar waren ze: witte hoedjes van – pak ‘m beet – enkel millimeters in doorsnede en hele dunne, lange witte steeltjes. Zeer fragiel allemaal. Ze stonden niet op de grond, maar groeiden op beukenbladeren. Niet zo verwonderlijk dus dat de naam Kleine Beukenbladmycena bleek te zijn!

Kleine Beukenbladmycena
Kleine Beukenbladmycena

Ik had de mazzel dat er net een klein zonnestraaltje op viel, waardoor de steeltjes bijna van glas lijken.

Dezelfde dag kwam ik nog een ander exemplaar tegen, ook klein, maar toch duidelijk van een heel andere orde: deze Melksteelmycena was nog redelijk eenvoudig te kieken. Scherpstellen op en goed belichten van zo’n klein wit hoedje als hierboven is een ander verhaal.

Melksteelmycena
Melksteelmycena

Op voornoemde Rodekoolzwam en een Vliegenzwam na, moest ik het vandaag met alleen maar klein spul doen. Ik liep namelijk ook nog een groepje Kopergroenbekerzwammetjes tegen het lijf:

Kopergroenbekerzwammetjes
Kopergroenbekerzwammetjes

Ik heb de smaak te pakken gekregen en de volgende dag ga ik alweer op paddojacht, in Groenendaal deze keer en met speciale voorkeur voor het kleine grut. De uitdaging is te zien hoe ver (hoe klein) je kan gaan met deze camera-macrolens combinatie. Als je ze zoekt dan zijn ze toch best moeilijk te vinden en ik moet dan ook heel wat blad verzetten voor ik beet heb. Deze keer mocht ik me uitleven op een paar Tengere Beukentaailingen, herkenbaar aan de grotendeels bruine en behaarde steel.

Het was vandaag – in tegenstelling tot gisteren – een sombere dag en de iso-waarde moest dan ook wat hoger. Ik gebruik uiteraard wel een rijstzak (of plaats de camera stevig op de grond) en een draadontspanner, maar zulke fragiele zwammetjes bewegen bij het kleinste zuchtje wind! De eerste was de kleinste, en dan bedoel ik de hoogte. Ik maak verschillende foto’s waarbij ik de achtergrond variëer:

<<< klik op een cirkel om de Tengere Beukentaailingen groter te zien >>>

Het tweede exemplaar was écht een hele lange slungel, nog beweeglijker dus. Ik probeer dan ook met f/2.8 een kortere sluitertijd te krijgen en dat blijkt eigenlijk ook best goed te gaan:

Tengere Beukentaailing
Tengere Beukentaailing

Ook heel klein, maar onbeweeglijk én minder fotogeniek, zijn de Meniezwammetjes. Kleine oranje stipjes op vele takken in de houtwallen, niet moeilijk te vinden dus. Wel mooi om te zien dat deze oranje speldeknopjes echt op een soort steeltje staan….

Meniezwammetjes
Meniezwammetjes

En hiermee houdt ik het voor deze sombere dag voor gezien.

Enkele dagen later is het nog steeds niet zonnig, maar toch iets minder somber dus ga ik maar weer eens een poging wagen. Deze keer steek ik een doosje lucifers in mijn zak, niet om een peuk mee in de fik te steken (doe ik al 35 jaar niet meer), maar als een soort referentiemateriaal om aan te geven hoe klein dit spul eigenlijk is. Dichtbij de parkeerplaats vind ik al meteen de eerste kandidaat, ik denk een Suikermycena. Met op de rechterfoto de luciferkop als maatstaf: priegelwerk of niet?

<<< klik voor een vergroting >>>

Op dezelfde boomstam zie ook nog een paar Gewone Wimperzwammetjes. Die zijn ook niet echt groot, maar toch nét iets groter dan de Meniezwammetjes:

Weer wat kleiner zijn de volgende witte stipjes die ik aantref in een holte van een dode boom. Ik heb eerst niet door dat dit ook zwammetjes zijn, maar dat zijn het wél: in ieder geval zakjeszwammen en vermoedelijk het Sneeuwwitte Franjekelkje.

Sneeuwwit Franjekelkje (?)
Sneeuwwit Franjekelkje (?)

Echt heel mooi om te zien met al die druppeltjes aan de randen van de kelkjes. Het doet een beetje denken aan zonnedauw, maar dan anders.

2014-11-14 10-47-01 - IMG_9369ed_1024px
Sneeuwwit Franjekelkje (?)

Met het blote oog is dit echt niet waarneembaar! Hoezo priegelwerk?

Terug naar de Suikermycena, deze keer een kwintet:

Kwintet Suikermycena's
Kwintet Suikermycena’s

Dan weer gauw terug naar het echte mini spul, want ik heb weer een Kleine Beukenbladmycena gevonden:

<<< klik >>>

2014-11-14 12-45-51 - IMG_9546dev_1024px
Kleine Beukenbladmycena

Toch ga ik zo langzamerhand een eind aan dit blogje breien. De laatste twee kiekjes zijn van weer een paar dagen later. Het voorlaatste plaatje is een gevalletje “Reus en Klein Duimpje” (of voor wie niet in sprookjes gelooft: David en Goliath):

De Reus en Klein Duimpje
De Reus en Klein Duimpje

Op de voorgrond staan enkele minimycena’s met op de achtergrond een paddestoel van een wat normaler formaat, een Gewone Glimmerinktzwam… of was dat nou andersom??  😉

Tot slot om nog even aan te geven hoe groot nou eigenlijk zo’n lucifer is:

Priegelwerk ?
Priegelwerk ?

Dit was het voor deze keer. Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Het vraagt wel wat geduld en precisiewerk, maar over het uiteindelijke resultaat ben ik niet ontevreden. Dichterbij kan ik met mijn apparatuur niet komen, dus hier en daar moest ik wel flink croppen, maar het blijft allemaal nog om aan te zien. Misschien is het voor dit soort werk te overwegen een setje tussenringen aan te schaffen, maar dat heeft ook weer zijn nadelen… bovendien: moet en/of wil ik wel dichterbij? Dank voor het lezen en kijken.

12 reacties op ‘Priegelwerk

 1. De oranje wimperzwammetjes vind ik wel speciaal. Ik ben ze nog nooit tegengekomen (waarschijnlijk niet goed gekeken) Ik vind ze wel schattig en naamwaardig zal er dus de volgende keer zeker op gaan letten. Verder de Tengere Beukentaailing vind ik karakter hebben door zo mooi overeind te blijven op zo’n lang dun steeltje. Ook de Sneeuwwit Franjekelkje is heel bijzonder. Leuk dat je de lucifer er bij hebt gefotografeerd, geeft goed aan hoe fragiel ze zijn.

  Like

 2. Je pakt hier wel uit met een heleboel prachtige opnamen. Dat kleine spul goed fotograferen is toch wel een hele klus, dus petje af. De taailingen zijn heel goed gelukt, maar ook het franjekelkje met druppeltjes is prachtig. Overduidelijk dat je je geamuseerd hebt.
  Groet, Kees

  Like

 3. Noi dat is idd Priegelwerk……….Wat
  mooie composities heb je ervan gemaakt!! Super!!
  prachtige kleuren, scherpte en belichtingen, mooi hoe
  je de verhoudingen weergeeft door middel
  van een lucifer, echt ieniemienie!!
  dikke complimenten zo veel
  geduld heb ik niet, goed bezig!!!
  jou blog geen super snel laden bij mij 🙂

  groetjes en alvast een fijn weekend, Nieske

  Like

 4. Prachtig! er zitten supermooie foto’s tussen van die priegelige kleine zwammetjes, heel knap hoor. De reus en klein duimpje vind ik erg mooi, de tengere beukentalingen, hoe krijg je het voor elkaar, mij is het gewoon niet gelukt (veel te klein die zwammetjes), de mycena’s doen het altijd goed. Wederom een heerlijke blog.
  groetjes Ghita

  Like

 5. Jeetje mina zeg….. dit is toch werkelijk weer jaloersmakend met deze kleine zwammetjes. Wat een prachtexemplaren zitten erbij. Nee… het zijn allemala prachtexemplaren al zijn de wimperzwammen en het Sneeuwwitte Franjekelkje werkelijk topstukken. Echt geweldig mooi en ik had wat graag naast je gezeten. Ik ken dit gebied waar je was helemaal niet dus moet maar eens even op google kijken. Ik heb hier in ieder geval super genoten!

  Groet, Helma

  Like

 6. Dat is allemaal prachtig priegelwerk Dick! Heel knap hoe je dat kleine spul zo mooi scherp krijgt, ik heb daar steeds grote moeite mee. Wist niet dat er beukemycena’s en beukentaalingen bestaan, ik dacht dat ze allemaal van dezelfde soort waren. Dat witte franjekelkje met die druppeltjes is zó mooi!
  Tussenringen heb ik sinds kort, maar ben er nog niet echt heel enthousiast over. Je bent gebonden aan een beperkte afstand, en dat vind ik niet echt praktisch. Maar ik heb ze nog maar te kort geprobeerd om er een objectief oordeel te kunnen geven, eerst nog maar wat meer mee stoeien.

  Groeten Loes

  Like

  1. Dankje voor de complimenten, Loes.
   Wat die tussenringen betreft: ik denk dat het scherpstellen alleen maar moeilijker wordt. Ik weet niet wat voor camera jij hebt, maar ik heb er een met een kantelbaar display en daarop stel ik handmatig scherp. Dat is bij een 5x vergroting (of 10x kan ook nog) dan redelijk goed te zien. Ik zal je avonturen met de tussenringen goed in de gaten houden. Komt vast wel een blog over…
   Groet, Dick

   Like

   1. Ik heb ook een kantelbaar scherm Dick, en stel altijd handmatig scherp. Maar of ik dat nou in liveview in een vergroting doe of niet, het lukt me niet om net die scherpte te vinden die ik wil. Heb wel eens het gevoel dat mijn scherpstelring te stroef draait, waardoor ik de finetuning mis, maar misschien is mijn eigen motoriek niet helemaal goed afgesteld ?
    Was van plan wel wat te schrijven over de tussenringen, maar omdat ik ze vrijdag voortijdig aan de kant gegooid heb weet ik dat nog niet zeker.

    Groeten Loes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.