Zwammen in de Oude Duinen

Woensdag 29 oktober 2014 – Woestduin-Vinkenduin

Via via had ik een tip gekregen waar in Woestduin Vliegenzwammen zouden moeten staan: langs het fietspad van de parkeerplaats richting Vogelenzang. Van deze paddestoel der paddestoelen ontbreekt in mijn verzameling nog een mooie kiek, dus de spullen gepakt en opweg. Nou maar hopen dat ze er nog staan, want de waarneming was van enkele dagen terug en ik heb werkelijk geen idee hoe snel het gaat met vliegenzwammen…

Na ongeveer een kilometer lopen, gaat het fietspad enigszins omhoog en bovenop aangekomen, zie ik aan de rechterkant iemand op zijn knietjes druk in de weer met camera en statief. Het blijkt collega-blogger Kees te zijn en die had ze gevonden: helaas geen super mooie exemplaren (meer). Ik laat hem rustig zijn gang gaan en besluit eerst even een stukje verder te kijken; het fietspad loopt nog een stukje door tenslotte. Ik zie echter geen andere meer staan en na een half uurtje keer ik onverichterzake terug. Kees is inmidddels op zoek gegaan naar andere onderwerpen en nu is het mijn beurt om me even lekker uit te leven.

Gehavend duo
Gehavend duo

Er staan er best een flink aantal bij elkaar, maar helaas zien de meeste er uit zoals bovenstaand gehavend duo. Geen mooie gave exemplaren dus, op ééntje na:

Tussen de afgevallen beukenbladeren staan op deze plek ook her en der wat Amethistzwammetjes (=Rodekoolzwammetjes), ook één van mijn favoriete paddo-soorten. Ik zie ze bij voorkeur op een bedje van mos, maar doe toch ook  hier wat pogingen er iets moois van te maken:

Amethistzwammetjes
Amethistzwammetjes
Amethistzwam
Amethistzwam

Gelukkig hebben niet alle Amethistzwammen hetzelfde model:

Amethistzwammetjes
Amethistzwammetjes

Zo, dat waren voorlopig wel weer even genoeg vrolijke kleuren. Even iets minder uitbundig staat deze te poseren, geen idee hoe die heet, maar de (guttatie?)druppeltjes op de rand van de hoed maken hem wel bijzonder:

Geen idee
Geen idee

Ik heb dit plekje wel genoeg uitgemolken, denk ik, en wil nog even richting Vinkenduin, want daar wil nog wel eens wat bijzonders te zien zijn. Ik loop eerst door het grote varensveld, dat er nu troosteloos bij ligt. De overgang van groen naar bruin is enorm snel gegaan. Ik zie persoonlijk liever de fris groen ontrollende varenbladeren, maar ook hier kan je wel wat mee. Even ter afwisseling van het paddogeweld:

<<< klik voor groot formaat >>>

Na het varenveld volgt de oude renbaan, waar een paar enorme Grote Parasolzwammen blijken te staan.Daar kan je eigenlijk bijna niet omheen, maar hoewel ik het onmogelijk grote jongens vind waar je niks mee kan, probeer ik toch wat. Eerst een nog vrij jong exemplaar:

Parasolzwam
Grote Parasolzwam
Grote Parazolzwam
Grote Parazolzwam

Twee keer een heel andere sfeer; het heeft allebei wel iets. Helemaal uitgevouwen ziet de parasol er zo uit. Even om aan te geven hoe groot zo’n paddo is:

De verhoudingen
De verhoudingen

Het houdt allemaal maar op. Toch bereik ik uiteindelijk Vinkenduin waar ik één van mijn favoriete paadjes afloop, op zoek naar nog meer lekkers.

Ha! Een Rodekoolzwammetje op een bedje van mos, daar zal je hem eindelijk hebben:

Rodekoolzwam op mos
Rodekoolzwam op mos

Een paar Denneappel Mycena’s. Ik geloof niet dat dit een officiële soortnaam is, maar goed.

Mycena op denneappel
Mycena op denneappel

Nog eentje dan, want we hebben nog meer te doen:

Denneappel mycena's
Denneappel mycena’s

Nou moet ik niet overdrijven, want zo heel veel kiekbaars kom ik niet meer tegen. Een groepje Glimmerinktzwammen, waar ik deze detailopname van maak…

Glimmerinktzwammen
Glimmerinktzwammen

… en een duo-tje Rode Boleet. Ze zijn volgens mij al aardig op leeftijd, maar toch nog best fotogeniek:

Rode Boleten
Rode Boleten

Hiermee is weer een eind gekomen aan een middagje zoeken naar zwammen in de oude duingebieden Woestduin en Vinkenduin. Er zullen er nog wel een paar volgen, denk ik (weet ik), maar daarover later meer.

Dank voor het lezen en kijken.

10 reacties op ‘Zwammen in de Oude Duinen

 1. En dat zegt dan dat ie met jaloers blik mijn vliegenzwammen bekijkt nahhhhh…… die blikken heb ik hier hoor. Jemine zeg wat gaaf al deze plaatjes. Het Herfsttafereel vind ik echt geweldig maar ook je rodekoolzwammen (alleen even foutje herstellen in je blog (=Rodekoolzwammetrjes), ). Ook je andere paddenstoeltjes heb je er heel mooi en sfeervol opstaan zeg. Echt supermooi! Ik moet daar volgend jaar dus ook eens kijken. Fijn weekend.
  Groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor de complimenten, Helma, en voor het melden van de typefout (is zo gemaakt hè, lees je eigen commentaar nog maar eens door…:-p ). Nee, serieus hoor, ik heb de pest aan taal- en tikfouten.

   Like

 2. Maar ik wel! Ik heb paddenstoeltjes gemaakt van je ‘padenstoeltjes’ (de tussen-n laten staan, hoewel ik het daar niet mee eens ben…). Andere foutje ook hersteld: dat verwisselen van letters heb ik tegenwoordig ook steeds vaker.
  Groet, Dick

  Like

  1. Je bent een kanjer 🙂 🙂
   In blogger kan dat dus niet. Alleen je fouten in je blog kan je herstellen maar niet in reacties 😦
   En ja, als ik paddenstoelen tik zonder n komt er zo’n raar rood kringeltje onder *grinnik*. En ja, dat verwisselen heb ik ook zucht………

   Like

 3. Jeetje Dick, wat ben jij toch lekker bezig met de paddo’s, hier zitten weer een paar schitterende foto’s tussen. De sfeerplaatjes ( meer door de begroeiing heen genomen denk ik) vind ik het mooist. De amethistzwam met de andere wazig erachter is ook een prachtfoto, maar de mycena’s en glimmerinktzwamfoto’s zijn deze keer mijn favorieten.
  groetjes Ghita

  Like

 4. Toch vreemd dat ik tijdens mijn wandeling vandaag niet 1 paddenstoel gezien heb en ik heb er toch echt wel op gelet. De sfeertjes die je creëert zijn heel geslaagd, je weet duidelijk wel wat je doet. De rodekoolzwammen vind ik het mooist. Vooral de eerste en die met veel oranje eromheen.

  Geliked door 1 persoon

 5. We troffen elkaar bij de vliegenzwammen. Te laat drong tot mij door dat we elkaar eerder hadden gezien en gesproken. Dat overkomt mij niet nog eens 🙂 Paddenstoelen, vervallen of niet blijven een dankbaar onderwerp. Ik vind dat er niets mis is met een paddenstoelen die zijn beste tijd gehad heeft. Wellicht een aantrekkelijk thema voor een blog “Verval”. Je hebt er een mooi verslag van gemaakt, voorzien van de nodige sfeervolle platen. Het experimenteren met scherpte/onscherpte, diafragma en compositie verveelt niet gauw.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.