Maandag 27 oktober 2014 – Wandelbos Groenendaal, Heemstede
Het paddestoelenseizoen begint nu lekker op stoom te komen. Er staan er inmidddels genoeg om je minstens één keer per week een paar uur mee te vermaken. Vandaag is wandelbos Groenendaal aan de beurt, want daar wil je nog wel eens leuke soorten tegenkomen. Het is nog niet vergelijkbaar met vorig jaar, maar wie weet wat er nog komt. Ik loop er 3,5 uur rond en kom met een goed gevulde geheugenkaart thuis en dan heb ik nog maar een klein rondje afgelegd. Als je eenmaal een paar leuke groepjes gevonden hebt, kun je daar best een poosje zoet mee zijn: zoeken naar de juiste positie met betrekking tot compositie en lichtval, scherptedieptereeksjes maken, proberen er een leuk sfeertje in te brengen, etc.
Dat laatste valt vandaag een beetje tegen, maar soms valt nou eenmaal niet alles op de juiste plaats. Komt nog bij, dat ik ook steeds kritischer begin te worden en het niet gauw meer goed vind; gelukkig hou ik uiteindelijk nog genoeg plaatjes over om een blog mee te vullen. Bovendien levert mij deze dag nog een leuke verrassing op… maar daarover later. Ik begin maar eens met wat rossige paddestoelen die ik wel vaker voor mijn lens heb gehad. Ik gok op de Grote Bloedsteelmycena:

De bokeh lichtbollen moeten hier voor een beetje sfeer zorgen. Het gaat me steeds beter af die te vinden, maar ze moeten natuurlijk ook weer niet te pas en te onpas worden toegepast. Ik wil ook niet alleen maar ‘sfeerplaatjes’ schieten, ook mooie registrerende kiekjes heb ik nodig voor mijn langzaam maar zeker groeiende soortencatalogus. In combinatie is natuurlijk helemaal ideaal. Als iemand nog namen denkt te weten of kan bevestigen (of juist niet), hoor ik het graag!
Ik blijf nog even bij de rossige paddo’s: vermoedelijk een paar Gewone Elfenschermpjes:

In dit geval een beetje door het op de grond liggende blad heen gekiekt. Zorgt voor het wazige effect.
Ik ben inmiddels weer bij de bekende houtwallen aangekomen en ook daar groeit alweer wat meer op dan de vorige keer, nieuwe soorten vooral. Deze bijvoorbeeld:

Ik hou het voorlopig op een Glimmerinktzwam, hoewel ik ze wel erg lichtbruin-geel vind.
Het volgende duo durf ik helemaal geen naamkaartje aan te hangen, zelfs geen voorlopig:
Dan iets heel anders: roze bolletjes op een oude boomstam. Dit zou de Bloedweizwam moeten zijn, ook wel ‘blote billetjeszwam’ genaamd. Deze hebben wel wat last van cellulitis dan:

Voor de verandering een zekerheidje, goed voor het zelfvertrouwen; een Porseleinzwam kan eigenlijk nooit missen:

Een beetje oud exemplaar. Het mooie is er wel vanaf en de vele bolletjes in de achtergrond maken het niet mooier. De Porseleinzwammen die ik tot nu toe tegenkom staan allemaal te laag om ze mooi van onderaf met doorvallend licht te kunnen kieken, maar ik zoek rustig verder… wat in het vat zit, verzuurt niet.
Weer een onbekende soort (Oranjerode Stropharia??), half door de bladeren heen bekeken:
Ik kom vandaag lekker veel verschillende soorten tegen, maar eigenlijk geen eentje waar ik iets ‘artistiekerigs’ mee kan… dan eindelijk een Amethistzwammetje! Daar was ik al een poosje naar op zoek. Het is wel een heel kleintje, maar toch probeer ik er iets moois van te maken:

Een beetje jammer van dat blaadje op rechts…
De volgende uitdaging is een groepje piepkleine zwammetjes dat op een boomstammetje geplakt lijkt te zitten.Tot nu toe heb ik niet zoveel succes met dit soort priegelwerk, maar deze keer lukt het me toch om een vrij scherp plaatje te maken van deze Suikermycena (rijstzak, draadontspanner, 1/5s – f/5.6 – iso200):

De onscherpe witte vlekken in de achtergrond worden gevormd door nog een groepje van dit kleine spul.
Dan nu even naar het andere uiterste, een paar flinke Parelstuifzwammen. Nog lekker vers, dus stuiven zullen ze nog niet, maar ik ga ze in de gaten houden!

Nog een mooie nieuwe soort voor het archief is deze Spekzwoerdzwam (had er nog nooit v an gehoord…):

Een mooie zwarte achtergond is op zijn tijd ook niet lelijk. Dan een paar stevige jongens: strakke bruine hoed en stevige witte steel, zou niet zo moeilijk moeten zijn, maar ik ben er nog niet achter hoe ze heten:

We beginnen zo langzamerhand het hoogtepunt van dit blog te naderen… nog even geduld. Eerst nog een fraai groepje Inktzwammen (denk ik… maar welke? de gewone glimmerinktzwam weer?):


Vooral de tweede vind ikzelf een erg mooi plaatje.
Groenendaal begint zo langzamerhand toch wel weer echt een paddoparadijsje te worden, want ik spot vandaag ook nog de zeldzame Goudvliesbundelzwam:

En een iets minder zeldzame, maar toch ook niet veel voorkomende soort is de Knolhoningzwam, zeker als het de Bleke variant is, maar daar moeten de deskundigen nog een oordeel over vellen…

Voor het hoogtepunt van dit blog moeten we weer even terug naar het begin van mijn paddo-ontdekkingstocht. Mijn oog valt op een fraai exemplaar van een Porseleinzwam en niet zomeer eentje. Het duurt even voor ik in de gaten had wat er mee aan de hand was: er hingen zgn. guttatiedruppels onder de hoed. Niet één paar, maar tientallen. Het lijkt wel een kroonluchter! Hoe breng je dat nou een beetje netjes in beeld. Ik doe verschillende pogingen, eerst schuin van onder, waarvan dit de mooiste is:

Je wilt zoveel mogelijk druppels scherp in beeld krijgen, natuurlijk, maar ook de achtergrond moet niet al te druk worden. Met f/6.3 lukt dat aardig. Vanuit een iets hogere positie krijg ik een zij-aanzicht tegen een vrij donkere achtergrond. Daar is in de nabewerking nog maar weinig voor nodig om die helemaal zwart te krijgen. De druppels komen mooi uit tegen de donkere achtergrond.

Ik ben blij met het uiteindelijke resultaat en plaats deze laatste foto op de site van Natuurmonumenten. En wat denk je? Wordt het door de vakjury (!) uitgekozen als Foto van de Maand Oktober! Mijn eerste prijs (een afduk van 30×40)! Ik ben dan ook best wel een beetje trots op deze ‘Prijzenzwaardige Paddo’…
Hiermee ben ik aan het eind gekomen van dit – toch weer – vrij lange blog met mooie nieuwe soorten, maar geen echte ‘artistieke’ hoogstandjes. Het kan ook niet altijd feest zijn.
Mooi gedaan!
LikeLike
fraai blog met zeer fraaie fotos. Mooie lage standpunten genomen.
Die met de druppels eraan springt er voor mij uit.
Gr. Henk.
LikeLike
De porseleinzwam met guttatiedruppels is terecht beloond, wat een mooie platen. Je hebt mij bovendien weer enkele namen gegeven van soorten die ik wel gezien maar nog niet benoemd had. Maar wat blijft er nog veel over. Het is bijna geen doen om de namen te vinden, ook niet met soortenbank.nl.
Groenendaal heeft toch veel te bieden, als ik zie wat jij gefotografeerd hebt. Het paddenstoelenjaar is uiteindelijk toch niet zo slecht. Je laat een prachtige serie zien.
Groet, Kees
LikeLike
Ik heb twee paddestoelengidsen (Readers Digest en Capitool), maak gebruik van soortenbank.nl, waarneming.nl en daarnaast een paar paddestoelengroepen op facebook en dan nog blijft het moeilijk. ook veel googlen op afbeeldingen, maar daar moet je voorzichtig mee zijn…
LikeLike
Wauw, erg mooi weer Dick, de porseleinzwam met de druppeltjes springt eruit, maar de rest is ook prachtig, de onbekende paddenstoel door de bladeren heen, is ook een van mijn favorieten. Volgend jaar ook maar eens een dagje Groenendaal doen.
groetjes Ghita
LikeLike
Mooi!
LikeLike
Wat een prachtige serie laat je hier zien. Ik heb werkelijk met open mond zitten kijken en de nodige oh’s en ah’s kwamen voorbij. Je had het over een paar plaatjes overgehouden maar dit zijn er best wveel en wat voor plaatjes. WOW!! De porseleinzwam emt de gutatiedruppels is geweldig. Ik heb echt zitten genieten. Een dik compliment.
Groet, Helma
LikeLike
Hoi Dick,
van die geweizwammen komt nog een apart blog want ik was nog even teruggegaan met de macrolens. Het is nu alleen even jammer dat de lightbox is uitgevallen. Je kan je bij mij ook via de email aanmelden dan krijg je ook een mail als er een nieuw blog wordt geplaatst. Aan de rechterkant onder het kopje “Waarvandaan komen de bezoekers. 01-10-2011” staat een witte balk met “volg mij per email.” daar kan je je email dan invullen en dan krijg je automatisch bericht.
Groet, Helma
LikeLike
Topserie Dick! Met het hoogtepunt aan het eind (zoals het hoort). Gefeliciteerd met je prijs. Het is welverdiend! Ook je andere foto’s zijn genieten.
Gr. René
LikeLike
Erg mooi Dick, die porceleinzwammen met guttatiedruppels, terechte winnaar, van harte! De rest mag er ook weer zijn, weer met veel plezier gekeken en gelezen.
groet
Loes
LikeLike
Die parelstuifzwammen vind ik anders hele mooie exemplaren en de inktzwammen en goudvliesbundelzwam mogen er ook gerust zijn. Een heel mooi cadeautje is echter toch wel de porseleinzwam 🙂
LikeLike
Ik twijfel ook bij vele paddenstoelen hoe ze heten,
maar je legt ze wel knap vast!
Gr.
P-TER
LikeLike