Vlinders uit Amsterdam

Dinsdag 7 oktober 2014 – Artis, Amsterdam

Om niet teveel met alleen maar paddestoelen bezig te zijn even een blogje tussendoor over een bezoek aan Artis, Amsterdam. Eigenlijk heb ik het niet zo op dierentuinen, maar sinds ik aan het fotograferen ben geslagen, kom ik daar toch wel elk jaar een keertje. Meestal met mijn dochter en in principe zoeken we dan de wat diervriendelijker dierentuinen uit (Amersfoort, Beekse Bergen). In mijn herinneringen hoort Artis daar bepaald niet bij: vond het 25 jaar geleden een verschrikkelijk trieste dierentuin, maar de tijden zijn veranderd en ook Artis zou nu diervriendelijker moeten zijn. Maar ze hebben een vlindertuin en daar ga ik voor.

Ik volg maar snel de bordjes richting vlindertuin, want er dreigt regen. Ik ben net voor de bui binnen en word meteen overvallen door een klamme hitte. Dat was bij Vlinders aan de Vliet niet zo extreem. Er hangt bij de ingang een soort föhn om je camera op te warmen, zodat die niet beslaat, maar dat ding werkt zo beroerd dat ik het maar opgeef in de hoop dat het meevalt. Na een half uurtje zwetend als een otter rondgelopen te hebben met een beslagen objectief, display en zoeker, wordt het eindelijk minder en kan ik beginnen met kieken. Ik hoop hier de Glasvleugelvlinder en de Atlasvlinder voor mijn lens te krijgen, maar begin met twee passiebloemvlinders:

Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder
Passiebloemvlinder

Bij het volgende plaatje – van een Malachietvlinder – was de lens toch weer licht beslagen:

Malachietvlinder
Malachietvlinder

Nog maar een keer poetsen dan. Hierna ging het verder wel goed. Gelukkig maar, want de volgende vlinder is een hele mooie:

Het blijkt om de Blauwgestreepte Schoenmaker (nessaea aglaura) te gaan.

<< klik voor een vergroting! >>

Eén van mijn andere favorieten vandaag is toch wel de Malachietvlinder. Zonder waas voor de lens zien die er toch een stuk frisser uit:

Malachietvlinder
Malachietvlinder
Malachietvlinder
Malachietvlinder

Ik maak er aardig wat kiekjes van, daarom ook nog maar een collage:

Ik loop verschillende keren de hele tuin door op zoek naar de Glasvleugelvlinder, maar helaas vind ik die niet. Ze hebben hem ook niet in huis blijkt bij navraag aan één van de “oppassers”. Ik kiek nog twee nieuwe soorten…

2014-10-07 12-38-21 - IMG_5274_1024px
Zebravlinder (Colobura dirce)
2014-10-07 12-36-17 - IMG_5267dev_1024px
Archaeoprepona demophon (Gestreepte Koningschoenmaker?)

… en moet het verder met een Uilvlinder en wat Passiebloemvlinders doen. Eerst maar de Uilvlinder:

Uilvlinder
Uilvlinder

Ook Blauwe Morpho’s zijn er genoeg, maar die fladderen vooral rond. Het is opvallend hoe actief de vlinders hier zijn, zelfs als het door een overtrekkende hevige onweersbui vrij donker wordt. Lastig fotograferen, maar eten moeten ze allemaal wel een keer:

Passiebloemvlinder aan de nectar
Passiebloemvlinder aan de nectar

En voortplanten doen ze hier ook! Dan zit er in ieder geval eentje stil, de ander fladdert er als een gek overheen. Ik wordt getrakteerd op een heuse paringsdans der passiebloemvlinders:

Of het uiteindelijk gelukt is weet ik niet. Ik zou het niet kunnen met zoveel publiek 😉

Resten nog een paar kiekjes van verschillende Passiebloemvlinders:

 

Passiebloemvlinder_2014-10-07 12-32-29 - IMG_5262_1024px

Passiebloemvlinder_2014-10-07 12-36-56 - IMG_5270dev_1024px

 

Passiebloemvlinder_2014-10-07 12-48-10 - IMG_5308dev_1024px

Passiebloemvlinder_2014-10-07 12-56-09 - IMG_5314_1024px

Niet dat dit geen mooie vlinders zijn, maar ik had zó graag de Glasvleugelvlinder… die is zó fotogeniek! Maar dat had ik al eens gezegd. Volgende keer eerst maar eens bellen van tevoren. Na een uurtje of anderhalf kieken, geef ik het op. Deze vlindertuin is niet – of amper – groter of mooier dan die in Leidschendam (aan de Vliet). Wel veel vlinders, maar niet zoveel verschillende soorten. Ik heb alle soorten wel zo’n beetje gehad, denk ik. Bovendien heb ik behoefte aan frisse lucht! Alle foto’s zijn gemaakt met de macrolens op f/2.8-3.5, ISO 100-800, zonder flits én zonder statief (wordt hier niet op prijs gesteld).

Het weer is intussen redelijk opgeklaard en ik maak nog een rondje door de rest van Artis, waarbij ik – uiteraard – een bezoek breng aan het Aquarium (kieken door glas: een nieuwe uitdaging!) en het Vogelhuis. De foto’s daarvan komen in een volgend blog aan de orde. Ik heb Artis voorlopig wel weer gezien: het lijkt nog niet zo heel veel beter, zo zag het er in mijn herinnering ook uit. Bovendien was het – hoewel nog geen herfstvakantie – erg druk: busladingen scholieren werden er afgezet en die gedragen zich nou niet bepaald rustig. Word ik nu echt oud?

10 reacties op ‘Vlinders uit Amsterdam

 1. Wat een machtig mooi en vrolijk gezicht, mozaïekjes. Jammer dat Artis niet zelf een site heeft met alle vlinders en hun namen, of misschien heb ik het nog niet gevonden.

  Like

 2. Heel vroeger ben ik er 1 keertje geweest en ik weet alleen nog dat ik er in een half uurtje al doorheen was.
  Maar die vlinders zijn stuk voor stuk schoonheden en dito je foto’s … Ze zijn natuurlijk ook wel gewend om mooi te poseren voor de foto, of niet?

  Like

 3. Prachtige foto’s Yemrev. Artis heeft een vrij nieuwe vlindertuin. Ik ben er zelf een keer geweest en ik vind het wel behoren tot de grotere in Nederland. Toen ik er was vlogen er veel soorten. In tegenstelling wat ik destijds in Emmen aantrof. Erg veel dezelfde vlinders. In het voorjaar en vooral zomers kan je vlindertuinen het beste bezoeken en heb je de meeste kans op verschillende soorten.. De Orchideeenhoeve in Luttelgeest heeft naar mijn idee de grootste kans op glasvleugelvinders. Ik ben er enkele malen geweest en iedere keer hadden ze er wel enkele vliegen (tot honderden!). Ik begreep dat ze ze zelf kweken. Ze werken samen met de vlindertuin in Kwadedamme (zeeland) maar daar heb ik af en toe maar een glasvleugelvlinder gezien. In Havelte (papiliorama) ben ik verschillende soorten glasvleugelvlinders tegen gekomen. Blijdorp (amazonica), de botanische tuin in Utrecht en de Passieflorahoeve hebben ze ook wel eens….En dan moet ik Vlinders aan de Vliet niet uitsluiten natuurlijk….

  Like

  1. Dank voor je uitgebreide reactie, Bart. Vlinders aan de Vliet was ik in het voorjaar en toen hadden ze ze niet. Orchideeënhoeve vind ik een beetje te ver weg (misschien als ik eens in de buurt op vakantie ben). Vlindorado in Waarland is mijn volgende kandidaat. Dan bel ik wel van te voren even op om te checken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige serie, Dick. De één na laatste vind ik bijzonder mooi! Ik vind vlindertuinen ook heerlijk om te bezoeken en er te fotograferen. Ga graag naar “Vlinders aan de Vliet”. Aardige mensen die je geen strobreed in de weg leggen om te fotograferen.

  Like

 5. Wat een prachtige beelden zitten erbij en wat zijn vlinders toch mooie items om te fotograferen maar ook wel moeilijk. De schoenmakers vlinder en vooral de eerste is heel mooi met dat scherpe oog. Heb genoten van je foto’s.

  Like

 6. Vlinders zijn een dankbaar maar vaak lastig onderwerp omdat ze zo beweeglijk zijn. Als je geduld genoeg hebt houd je er altijd wel een aantal mooie platen aan over, zoals je zelf ook gemerkt hebt. Het is geen verrassing dat de vlindertuinen niet op ieder gewenst moment alles te bieden hebben wat je zoekt. Even bellen is dan inderdaad wel verstandig. Mooie serie en een aantrekkelijke onderbreking van alle blogs over paddenstoelen.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.