Dat krijg je nou met Paddo’s…

Maandag 20 oktober 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen en Groenendaalse Bos

Na een tweede poging de damhertenbronst in de AWD vast te leggen, besluit ik de herten verder met rust te laten en me weer op de paddestoelen te richten. Daar valt nog een hoop te leren, tenslotte. Voor mijn gevoel heb je  in de bosrijke hoek richting ingang Zandvoort de grootste kans om die hier tegen te komen en dus maak ik daar een rondje, waarbij ik toch weer nieuwe leuke paadjes ontdek. Ook hier hoor je de herten hevig burlen, maar paddestoelen kom ik gelukkig ook tegen: een enkele bekende soort, maar op de meeste kan ik geen etiketje plakken. Ik probeer zoveel mogelijk sfeervolle plaatjes te maken, maar dat lukt lang niet altijd, zeker niet bij zulke grote soorten als bovenstaande. Hoeft ook niet altijd, een mooie registrerende foto t.b.v. het archief moet ook kunnen.

Al iets meer in de richting van wat ik wil is deze onbekende bruinpaarse puntmuts die boven op een duintop in het gras en in de volle  zon stond, allemaal geen ideale omstandigheden…

Puntmuts
Puntmuts

Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de Zwartwordende Wasplaat (met dank aan Loes)

Eenmaal in het bos heb ik meer succes.Onder een groepje grove dennen staat deze kleine doch opvallende stevige jongen. Dikke steel, gele hoed, het zou een melkzwam kunnen zijn, maar om het zeker te weten, had ik zijn lamellen moeten kietelen…Hij staat op een mooi plekje en ik kan er dit sprookjesachtige plaatje van maken:

Sprookjesachtig
Sprookjesachtig

Een beetje tussen de dennenaalden door gefotografeerd, de mooie bokeh bollen krijg ik er bij cadeau. Het zal niet meevallen om dat vandaag nog te overtreffen. Tevreden vervolg ik mijn weg…

Al gauw – nog geen 200m verder – vind ik mijn volgende onderwerp, zo te zien een inktzwammensoort:

2014-10-20 12-51-57 - IMG_6350dev_1024px
Inktzwammensoort?

Terwijl ik hiermee bezig ben, schiet me ineens de ‘Tip van Loes‘ te binnen: ik zou eens wat vaker moeten proberen in staand formaat te kieken. Daar is misschien mijn vorige onderwerp wel geschikt voor, dus ik keer op mijn schreden terug.

Staand
Staand

Ik moet zeggen: het heeft ook wel wat, maar de liggende variant vind ik zelf in dit geval toch mooier. Maar…oefening baart kunst 😉

Bij de volgende paddogroep gaat de camera al meteen in de portretstand en dat blijft-ie nu ook. Hier is liggend geen optie.

 <<< klik op een foto om deze in groter formaat te bekijken >>>

Een boomstam vol met mycena’s. Normaal loop ik daar voorbij, is meestal niet veel van te maken, maar deze twee groepjes vormen samen toch wel een mooi plaatje:

Twee groepjes
Twee groepjes

Ik kan niet kiezen tussen liggend of staand, dus wordt het een vierkant. Kan ook natuurlijk!

Maar bij het volgende duo is het weer liggend. Ik vind dat hier weer mooier.

Even een andere soort zwammen. Ook deze ken ik helaas weer niet:

Vier op een rij (en 2 opzij)
Vier op een rij (en 2 opzij)

Weet je wat het is met paddo’s: als je er teveel van in je opneemt, ga je vreemde dingen zien en je verbeelding slaat een beetje op hol. Zo zie ik in het volgende object een dansend paartje:

Je gaat er ook van dubbelzien! En wat voor of achter is, weet ik ook niet meer. Dat krijg je nou met paddo’s… Gelukkig schiet ik al aardig op met mijn rondje AWD!

Ik zie ze echter nog níet vliegen: voor de verandering een paddo in een bijrol, als rustplaats voor deze fraaie vlieg (Suillia spec.?):

Vlieg op zwam
Vlieg op zwam

Nog een sfeerplaatje van drie hoedjes: het lijkt wel Prinsjesdag…

Drie hoedjes
Drie hoedjes

…en dan tot besluit van mijn paddo-ronde hét pronkstuk van de AWD: een enorme, zeldzame Pruikzwam die vlak bij ingang De Oase hoog in een boom zit. Hij schijnt daar al jaren achtereen te hangen, maar ik had hem nog nooit gezien en ook nu was ik er zó voorbij gelopen als er niet iemand anders een foto van stond te maken!

Pruikzwam
Pruikzwam

Eerlijkheidshalve: deze foto is niet van deze dag, maar van een week later, gemaakt met de Lumix FZ200. Een bewijsplaatje.

Als ik op weg naar huis fiets, besluit ik nog even in Groenendaal te gaan kijken. Daar had ik gisteren – tijdens een wandeling zonder camera – een stammetje gezien met een Recht Koraalzwammetje erop en voordat die weg is, wil ik die eigenlijk nog even kieken. Het is nog zomertijd dus het blijft nog wel even licht. Gelukkig ligt-ie er nog en ik leef me er helemaal op uit. Eerst een kiekje in liggend formaat met een tamelijk rustige achtergrond:

Rechte Koraalzwam
Rechte Koraalzwam

Het zwammetje staat op een een klein stammetje dat ik makkelijk even kan verplaatsen om op zoek te gaan naar een wat spannender achtergrond.Er staan wat kleine varentjes in de achtergrond en ook wat bokeh-bollen bieden zich aan. Nou nog een mooie combinatie zien te vinden. Met wat schuiven en draaien kom ik tot – o.a. – deze kiekjes, met afnemende diafragma (klik om te vergroten!):

Het is denk ik een kwestie van smaak welke achtergrond het mooist is.

Nou ik toch in Groenendaal ben, kijk ik nog even wat verder om me heen. Ik heb mazzel, want van de volgende kandidaat weet ik de naam:

Glimmerinktzwam
Glimmerinktzwam

Wel heel erg beeldvullend. Ik keer weer terug naar de Porseleinzwammen, een geketend stelletje deze keer:

Stelletje zwammen
Geketend stel

En weer stijgt het me naar de bol bij het zien van de volgende, nog jonge Porseleinzwammen. Als ik de camera schuin omhoog richt, zie ik op het schermpje de bokeh-bolletjes verschijnen. Deze keer heb ik het geluk dat er op de voorgrond nog een mooi onscherpe paddo staat. Door langzaam de camerapositie te variëren lukt het uiteindelijk om hem door de bokeh-bollen gebroken in beeld te krijgen. Je weet gewoon niet wat je ziet: is het allemaal écht of ben ik aan het hallucineren geslagen? Dat krijg je nou met die paddo’s!

Paddobrekers
Brekende bokeh bollen

Als ik de volgende dag de kiekjes op de PC bekijk, zie ik gelukkig nog steeds de Brekende Bokeh Bollen: ik was dus toch niet aan het hallucineren, maar het is gewoon natuurkunde! Leuke hobby, dat fotograferen. Is het met dit plaatje toch gelukt de foto van de Melkzwam te overtreffen?

 

14 reacties op ‘Dat krijg je nou met Paddo’s…

 1. Je hebt niet te klagen over variatie én inspiratie. Het blijft een avontuur om te spelen met posities en instellingen. Volgens mij ben jij dick tevreden naar huis gegaan. Dat paddo’s hallucinerend kunnen werken heb je met mooie beelden aangetoond. Het blijft boeiend wat voor bijzondere wereld je met fotografie kunt laten zien. En ja, registreren mag, zoals bijvoorbeeld bij de inmiddels welbekende pruikzwam. Een hele mooie serie, waarbij jouw favorieten ook de mijne zijn.
  Groet, Kees

  Like

 2. een erg leuke en mooie serie en een verademing in de tijd van de onafneembare stroom van hertenfoto’s. Van mij mag je meer onder de invloed van paddo’s raken

  Like

 3. Wat een fantastische serie heb je hier geplaatst. Ik kan niet zeggen welke de mooiste is. Ik ken het gevoel van “bedwelmd” raken van paddo’s dat je euforisch maakt 😃 volgens mij heb jij een hele fijne dag gehad!

  Like

 4. Ze kunnen me bijna allemaal wel bevallen. Sommigen hebben echt een mooie lichtval en stralen iets moois uit. Het sprookjesachtige tafereeltje is wat mij betreft echt een toppertje hoor! Maar het duo waarvan je twee bijna gelijkende foto’s gemaakt hebt vallen ook in die categorie.

  Like

 5. Het ‘probleem’ met jouw blogs is steeds dat er zoveel te zien en te lezen is, dat ik niet meer weet waar ik op wil reageren. Zou een dagtaak worden om alles van commentaar te voorzien.
  Dus maar wat ‘losse flodders’.
  Puntmuts is volgens mij Zwartwordende wasplaat.
  Ene Loes zegt dat je verticale foto’s moet maken? Sprookjesachtig liggend is toch echt mooier dan staand, ik zou alleen de grassprietjes links weggehaald hebben.
  Met Ghita eens: chachacha achter scherp is de mooiste!
  En die laatste had ik graag, al dan niet hallucinerend, gemaakt 😉

  Groet
  Loes

  Like

  1. 1. Ja, die grassprietjes…dat zie ik meestal pas thuis…ik moet nog beter opletten.
   2. Dank voor de naam van de puntmuts. Dat is hem volgens mij inderdaad.
   3. Sorry voor de lange blogs…:-p
   Groet, Dick

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.