Hoogtevrees en Ander Dierenleed

Maandag 25 augustus 2014 – Groenendaalse Bos

Het paddestoelenseizoen schijnt begonnen te zijn, want ik zie her en der steeds meer foto’s voorbijkomen. Dat betekent voor mij weer wat vaker naar wandelbos Groenendaal, want dat bleek vorige jaren een soort paddo-walhallah. Maar ja, hoewel alles vroeg is dit jaar, is het pas eind augustus en dus verwacht ik vandaag nog niet zoveel. En mijn gevoel bedroog me niet, want behalve dit gezinnetje parelstuifzwammen (ik moet er nog even inkomen, dus ik kan me vergissen…) kom ik op mycologisch gebied niets interessants meer tegen. Een leuker plaatje dan dit kan ik er niet van maken:

2014-08-25 10-45-36 - IMG_2036devj_1024px

Maar ik vermaak me evengoed wel, hoor. Zo ga ik op zoek naar een geschikt onderwerp in combinatie met bokeh lichtbolletjes. Die laatste moeten in een bos met alle blaadjes nog aan de bomen wel te vinden zijn. Ik wordt afgeleid door een klein slakje. Daar wil ik wel even voor op de knieën, want slakken kieken is voor mij een hele uitdaging. Ik probeer het wel eens, maar meestal ben ik over de resultaten niet tevreden. Kijken of het nu beter gaat. De omstandigheden zijn niet optimaal: bewolkt, in een bos en dan ook nog eens onder de bladeren van een struik. Daarbij wil ik ook nog wat scherptediepte, dus f/6.3 of iets in die beurt. Sluitertijd hoeft bij een slak natuurlijk niet zo kort te zijn: ik kom uit op 1/80s, maar dan moet de iso naar 1600… Voor de zekerheid maar wel een statief gebruikt.

 

Oeps...dat is diep!
Oeps…dat is diep!

Hij kijkt over de rand van het blad, schrikt van de diepte en weet niet hoe gauw hij zich uit de voet (..) moet maken. Typisch gevalletje hoogtevrees dus!

2014-08-25 11-02-33 - IMG_2065dev_1024px

Al met al ben ik met deze slakkenkiekjes niet ontevreden en bovendien krijg ik nog een kans: een naaktslak deze keer, die over een liggende boomstam kruipt. Kijkend op de rugzijde van de slak krijg ik een mooie rustige achtergrond, mét bokeh bolletjes:

2014-08-25 11-13-02 - IMG_2081dev_1024px

Ook deze slakkenkiek durf ik wel geslaagd te noemen.

Dan even een tussendoortje: vogels stonden niet op het programma vandaag en ik heb dan ook alleen de macrolens bij me, maar als er niet te ver weg ineens een roodborstje op een bankje gaat zitten…

2014-08-25 11-19-06 - IMG_2093dev_1024px

Weer terug op het echte macropad probeer ik even wat met Klein Springzaad als onderwerp. Ik vind het geen doorslaand succes, voornamelijk omdat het met die flets gele bloempjes gewoon geen leuk plantje is. Hetzelfde plantje komt echter veel beter tot zijn recht wanneer ik probeer er een wat zachtere foto van te maken. Dat bereik ik door door de vegetatie in de voorgrond heen te fotograferen, met als bijkomend effect dat er in de achtergrond een verdubbeling optreedt. Dat lukt me wel vaker, maar weet nog niet echt goed hoe dit precies werkt en ik heb dat dan ook niet echt in de hand. Ik maak dankbaar gebruik van het toeval, zullen we maar zeggen:

Nog één poging met een andere plant als onderwerp (een soort dovenetel?), een stuk fotogenieker:

 

Als ik bijna aan het eind van mijn wandeling ben, krijg ik onverwachts de gelegenheid om wat kleine beestjes te kieken. Een oude bekende biedt zich het eerst aan: de Schorsvlieg, een vlieg die je hier niet zoveel ziet, maar ik had ze twee jaar terug in de Ardennen al eens vastgelegd, vandaar dat ik ook meteen wist met wie ik van doen had. Schrik niet:

2014-08-25 12-43-13 - IMG_2255devjc_1024px
Schorsvlieg

Achter een bankje zie ik weer een geval van dierenleed: een Honingbij in doodstrijd. Hoewel er van strijd niet veel te merken is: hij hangt bewegingsloos aan de draden van een spinneweb en lijkt het al opgegeven te hebben. Voor mij een mooie gelegenheid om eens op een makkelijke manier een bij te kieken:

2014-08-25 12-47-57 - IMG_2269dev_1024px

Ik maak een aardig serietje, de meeste toch ongeveer hetzelfde. Na deze fotosessie bedank ik de bij voor het aangenaam poseren en bevrijd hem uit zijn benarde positie. Nou hoor ik wel eens zeggen dat je de natuur zijn gang moet laten gaan (en daar is wat voor te zeggen), maar de eigenaar van het web heeft nou ook weer niet bepaald haast gemaakt met het inpakken van zijn vangst…

Vlakbij hing een kruisspin in een web, niet hetzelfde web. Ook tamelijk roerloos, een kiekje van opzij:

2014-08-25 12-56-25 - IMG_2307dev_1024px

Wat is de natuur toch mooi en wat helpt een macrolens toch goed om dat te laten zien!

Tot besluit nog twee wat algemenere vliegensoorten. De Groene Vleesvlieg:

Groene Vleesvlieg
Groene Vleesvlieg

Helaas een beetje onduidelijke achtergrond. Bij de volgende is dat wat beter geregeld:

Dambordvlieg
Dambordvlieg

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van deze maandagochtendwandeling door het Groenendaalse Bos. Helaas nog weinig paddestoelen, maar toch genoeg andere dingen gezien. Paddo’s komen vast nog genoeg aan bod.

 

9 reacties op ‘Hoogtevrees en Ander Dierenleed

 1. Ik kan je wel verklappen dat ik ook regelmatig beestjes bevrijd uit een web … Hoewel ik spinnen ook interessant vind is het toch meestal wel zo dat ik “de pineut” toch net een beetje leuker vind.
  het hoogtevrees slakje is heel geslaagd, mooie foto’s … mooie zachte foto’s. Favoriet in deze serie voor mij.

  Like

 2. Ik denk dat je een succesvolle wandeling achter de rug hebt als ik zie met wat voor opnamen je thuisgekomen bent. De paddenstoelen vind ik een mooie binnenkomer, de macro’s van de verschillende insecten heel knap gedaan. De slak zorgt voor een stukje humor.
  Groet, Kees

  Like

 3. Deze blog heb ik gemist, mooie afwisselende serie waarbij ik de vliegen toch wel erg goed vind met als favoriet de groene vleesvlieg. De spinnenfoto daarboven vind ik ook super.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.