Een Prettige Verslaving

Donderdag 14 augustus 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen, Oase

<<< Klik op een foto om deze groter en beter te bekijken >>>

Daags na mijn rondje Leyduin sjouw ik alweer met de cameratas door de AWD. Hoezo heb ik een verslavende hobby? Ik ben twee jaar geleden begonnen met wat serieuzer fotograferen en het verveelt nog voor geen meter. Zodra het een beetje lekker weer is, wil ik er op uit, want je wilt meer en beter. Bovendien is het heerlijk om in de natuur rond te banjeren en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.

Wat dat laatste betreft begint vandaag meteen al goed, want ik zie – het is puur toeval – aan de onderkant van een adelaarsvarenblad een grote nachtvlinder zitten, die ik nog niet kende. Hij bleek Oranje Wortelboorder te heten:

Oranje Wortelboorder (man)
Oranje Wortelboorder (man)

Ik vond het al geen kleintje, maar het vrouwtje schijnt nog een stuk groter te zijn.

Langs het betonnen kanaaltje loop ik richting infiltratiegebied en struin dwars door het Eiland van Rolvers en het Groot Zwarteveld op zoek naar nieuwe onderwerpen. Het eerste wat ik tegenkom is een groepje Hoornaars – de grootste wesp van Nederland – op een boom. Ze hebben daar kennelijk een hol, lopen er druk heen en weer en vliegen af en aan. Helaas zitten ze een beetje teveel in het felle zonlicht. Ik blijf – met 400mm – op veilige afstand, hoewel ze weinig kwaads in de zin hebben:

Hoornaars
Hoornaars

Ik ben vandaag van alle markten thuis, want we hebben vandaag mooie Hollandse wolkenluchten en dat geeft een lanschapje altijd een aardig extraatje. Eigenlijk worden het meer luchtschapjes:

Terug naar de beestjes, twee libellen om mee te beginnen. Overduidelijk heidelibellen, maar welke precies zou ik op grond van deze kiekjes niet durven zeggen. De eerste lijkt een Steenrode, de tweede Bloedrode, maar het kunnen evengoed mannetje en vrouwtje van dezelfde soort zijn. Echt boeiend vind ik het niet. Ik zou het op kunnen zoeken, maar volgend jaar ben ik het toch weer vergeten…

...rode Heidelibel
…rode Heidelibel
...rode Heidelibel
…rode Heidelibel

Koeien lopen hier ook rond, hoewel ik ze vandaag niet zie. Wél hun uitwerpselen en dat vind dit vrouwtje Zandhagedis kennelijk een prima plek om zich op te warmen. Is weer eens wat anders dan een oude boomstronk…

Over opwarmen gesproken: ik struikel bijna over deze enorme, zonnebadende boomkikker:

Boomkikker
Boomkikker

Het zoveelste kiekje van dit slome duikelaartje dit jaar. Je snapt niet wat mensen eraan vinden…. 😉

Lekker in het zonnetje zoek ik een mooi plekje aan het water om even een bammetje te nuttigen. Onderwijl plaats ik de camera met – inmiddels weer gerepareerd – 15-85mm objectief én polarisatiefilter op het statief en zoek nogmaals naar leuke landschapjes met mooie wolkenluchten. Ik maak steeds drie opnamen met verschillende belichting, met als doel daar thuis een mooi HDR-plaatje van te maken, althans…proberen. Over deze ben ik best tevreden:

2014-08-14 13-50-46 - IMG_0666And2more_tonemapped_1024px

Niet overdreven bewerkt en de wolken komen zo net wat fraaier, dynamischer uit.

Deze kiekjes zijn gemaakt in het verboden deel van het infiltratiegebied. Alleen het verharde pad is toegankelijk en dat is ook de reden dat ik daar weinig kom, maar het is af en toe voor de verandering wel een leuk doorsteekje naar de bekendste plek van de AWD, de vossenvoederplek annex ijsvogelspotplek. Het is al bijna half drie en dan zijn de voedertroepen meestal wel aanwezig. Ook vandaag. Ik negeer het circus (ik kan er niets aan doen, maar ik kan er niet goed tegen) en installeer me even een kwartiertje bij één van de ijsvogelstokken. Maar al wat er komt: géén ijsvogel. Wél een libel: ook mooi, maar toch anders…

Langer dan een kwartier geduld heb ik vandaag niet. Tijd om richtiong uitgang te gaan, deze keer weer eens langs het Zwarteveldkanaal. Hier stuit ik op een paar luid krijzende, om voedsel bedelende jonge Visdiefjes. Helaas kan ik niet dichtbij genoeg komen voor echt mooie plaatjes. De ouders vliegen af en aan, maar van visoverdracht zie ik niets.

Jonge Visdief
Jonge Visdief
Visdiefje
Visdiefje

Ik vervolg mijn weg en kom uiteindelijk weer langs het betonnen kanaaltje, waar ik een ontmoeting hoop te hebben met de Keizersmantel(s), maar vandaag moet ik genoegen nemen met een Atalanta. Ook een mooi en grote vlinder, waarvan ik er dit jaar opvallend veel zie:

Atalanta
Atalanta

Vlak bij de uitgang tenslotte, staat een partij Gulden Roedes in bloei. Geen vlinder die er belangstelling voor heeft, maar wel deze Harkwesp:

Harkwesp
Harkwesp

Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem niet herkend had, maar werd er op attent gemaakt door een – eveneens fotograferend – echtpaar. Het is niet de eerste die ik heb gekiekt (vorig jaar ook één), maar toch een voor mij vrij nieuwe soort. Zal er eens meer op gaan letten, want mooi zijn ze wel, met die groene ogen.

Mijn dagje AWD voor deze week zit er weer op. Tot de volgend keer maar weer.

3 reacties op ‘Een Prettige Verslaving

 1. Een hele boel variatie in dit blog, dat moet toch een heerlijke dag geweest zijn. Ondanks dat ik meestal voor de beestjes ga vind ik in dit blog de landschapjes erg aantrekkelijk. Maar ook de hagedissen, het damhertje in de zon … Het jonge visdiefje ook. Kan eigenlijk niet kiezen. Veel plezier komende week want het wordt mooi weer.

  Like

 2. Een dag AWD brengt meestal wel een paar bijzondere waarnemingen. De hoornaars vind ik bijzonder, gezien heb ik ze wel maar gefotografeerd nog niet. Verder heb je vooral mooie landschappen. Ook jij hebt intussen wel gemerkt dat er nog veel libellen zijn. Ze nodigen steeds weer uit tot fotograferen, maar gaan er ook graag te vroeg vandoor. Mooie nazomer impressie.
  Groet, Kees

  Like

 3. Weer een mooi AWD blogje, de wolkenluchten voegen echt wat toe aan de landschapjes, het zijn allemaal prachtige foto’s geworden. verder veel bekende plekjes en beestjes. De familie visdief was ook heel leuk, daar komt van mij ook nog een blogje van. Heerlijke verslaving he, ik kan er ook geen genoeg van krijgen.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.