Weekend Parijs

April 2014 – Parijs.

Deze keer eens geen natuur, maar cultuur en architectuur: een fotoimpressie van een weekend Parijs. Ter gelegenheid van ons 40-jarig huwelijksjubileum brachten we daar (in april 2014) een lang weekend door. Niet alleen de kinderen, maar ook de spiegelreflexcamera mocht mee. Uiteraard werden veel onvermijdelijke, toeristische hoogtepuntjes aangedaan en vastgelegd. Ik heb mijn best gedaan om er niet al teveel standaardplaatjes van te maken, hoewel dat bijna ondoenlijk is. Niet alleen door compositiekeuze, ook in de nabewerking heb ik geprobeerd er een beetje apart sfeertje in te brengen. Soms door er een HDR-bewerking oplos te laten, maar meestal door het draaien aan de knoppen voor belichting, contrast, verzadiging, hoge lichten en schaduwen, etc. Het leverde soms verrassende resultaten op.

Helaas waren we in de fout gegaan door het Paasweekend uit te kiezen voor deze trip, want dat hadden meer mensen gedaan. Wel een lekker lang weekend, maar ook ontzettend veel hinderlijk in de weg lopende mensen. Een extra uitdaging om die zoveel mogelijk buiten beeld te houden en toch de onderwerpen een beetje mooi in  beeld te krijgen. Achteraf wegpoetsen kon natuurlijk ook, maar dat was vaak onbegonnen werk.

Dag 1: vrijdag 18 april.
Halverwege de middag arriveerden we in ons hotel in Nanterre, een buitenwijk ten westen van het centrum van Parijs.Vanuit ons hotel was het 10 minuten lopen door een parkje naar La Défense, een zakenwijk net buiten het centrum van Parijs met veel hoge, moderne kantoorgebouwen. Een soort Zuid-as in het groot, ideaal voor geïnteresseerden in moderne architectuur en vaak erg fotogeniek.

2014-04-18 17-46-46 - IMG_9104devLaDefense_1024px
La Défense vanaf het park

Enkele foto’s van La Défense, voordat de avond viel:

 

2014-04-18 19-22-10 - IMG_9155LaDefensebw_1024px

De Grande Arche – een 110m hoog bouwwerk – staat in dezelfde lijn als de Arc de Triomphe, Arc de Triomphe du Carrousel in de Tuilerieën en de glazen piramide van het Louvre. Deze lijn wordt de Axe Historique genoemd.

La Grande Arche
La Grande Arche

Na de versterking van de inwendige mens was het inmiddels donker en kon ik me even uitleven op nachtfotografie. Vind ik erg leuk om te doen, getuige ook enkele eerdere blogs (zoek op ‘nachtfotografie’) …

2014-04-18 21-29-51 - IMG_9293dev_1024px

 

2014-04-18 21-40-36 - IMG_9325GrandArcheEd_1024px

 

Overal in Parijs zie je hem staan, en ja…ook hier vandaan is de Eiffeltoren – en de Tour Montparnasse – goed te zien:

2014-04-18 22-20-34 - IMG_9377dev_1024px

Teruglopend naar ons hotel door het parkje:

2014-04-18 22-58-46 - IMG_9378dev_1024px

<<< De foto’s zijn in groter formaat een stuk mooier, dus aanklikken loont! >>>

=====================================================================

Dag 2: zaterdag 19 april.
Deze dag brachten we eerst een bezoek aan Montmartre, met de Sacré Coeur. De dag begon zonnig, maar eindigde somber. Bij de Sacré Coeur was het een mierenhoop, het zag er werkelijk zwart van de mensen. Jammer, maar dat zal altijd wel zo zijn…

Renault 4 'en panne'
Renault 4 ‘en panne’

Ziekenhuis Lariboisiere. Hier was geen belangstelling voor. Heerlijk rustig was het hier en toch ook mooi:

Hopital Lariboisiere
Hopital Lariboisiere

Gare du Nord. Hier pakten we de metro naar de wijk Marais.

2014-04-19 12-54-12 - IMG_9472GareNorded_1024px
Gare du Nord

We stappen uit op het Place de la Bastille en zwierven vanaf hier door Le Marais en via het Ile-de-le-Cité richting Les Halles.

2014-04-19 13-17-02 - IMG_9478ed_1024px
Colonne de Juliet – Place de la Bastille
Jardin Saint Paul
Jardin Saint Paul in Le Marais
Hotel de Sully
Hotel de Sully
Modewinkeltje
Modewinkeltje

Een poortje:

Een kleine selectie van de vele vormen van straatkunst in deze wijk:

Via het Hotel de Ville aan de Seine naar het Ile de la Cité ín de Seine:

Hotel de Ville
Hotel de Ville

Eén van de mooiste kerken van Parijs zou de Saint Chapelle moeten zijn. We hadden hier op minder publiek gehoopt, maar dat was een misrekening. Een paar interieurtjes van de Saint Chapelle (klik om te vergroten):

Weer buiten. Het Palais de Justice:

2014-04-19 17-45-28 - IMG_9686ed_1024px
Tour de L’Horloge – Palais de Justice
Seine - Palais de Justice
Seine – Palais de Justice

=======================================================================

Dag 3: zondag 20 april.
Vandaag stonden Arc de Triomph, Tour Eiffel en het Quartier Latin op het programma. Het was vandaag een prachtige dag en dat leverde dan ook veel foto’s op. We begonnen bij de Arc de Triomphe:

Graf onbekende soldaat
Graf van de Onbekende Soldaat

We liepen vanaf de Arc over de Champs Elysées richting Seine en Eiffeltoren. We passeerden daar eerst het consulaat van Qatar, waar zoonlief eind vorig jaar drie maanden op een eilandje (Halul) werkte. Veel grote, dure winkels aan de Champs Élysées. We zaten nergens mee en gingen doodleuk even kijken of een Nieuwe Mercedes misschien iets voor ons was. Dit tweedehandsje leek ons wel aardig:

2014-04-20 11-09-34 - IMG_9770Mercedes300Ed_1024px
Mercedes 300 SL

Hoewel een old-timer-model misschien betaalbaarder is en toch ook wel leuk:

Old-timer
Old-timer

Maar we voelden ons toch meer thuis bij dit Franse merk waarvan we inmiddels al vele modellen versleten hebben:

2014-04-20 11-24-18 - IMG_9776CitoenEd_1024px
Créateur d’automobile

Tussen het Grand Palais en het Hotel des Invalides staken we via de Pont Alexandre III de Seine over:

Dome des Invalides
Hotel des Invalides
Pont Alexandre III
Pont Alexandre III met Grand Palais (en met bruidspaar)

Toch nog wat aan natuurfotografie kunnen doen:

2014-04-20 12-50-49 - IMG_9853KraaiEd_1024px
Kraai op kiosk

En daar is dan eindelijk de échte Tour Eiffel:

Niet heel erg origineel, maar dat kan ook haast niet anders. Ook hier zag het zwart van de mensen: dikke rijen voor de kassa’s. Naar boven gingen we dus niet, nu niet en hier niet… We pakten de dichtstbijzijnde metro richting het Quartier Latin en begonnen daar met de bezichtiging van het Palais du Luxembourg:

Metrostation
Metrostation
Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg

Ook hier weer heel veel mensen. Het was dan ook prachtig weer. Op bovenstaand plaatje heb ik er behoorlijk wat weggepoetst…

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg

Ondanks het mooie weer besloten we toch ook weer eens een kerk van binnen te gaan bekijken. De eer kreeg de Église de St. Sulpice, een kerk waar weinig belangstelling van het grote publiek voor was, maar toch zeer de moeite waard (klik om te vergroten!):

St. Sulpice
St. Sulpice

Via het Ile de la Cité – met de onvermijdelijke Notre Dame – liepen we richting het Centre Pompidou, aan de overkant van de Seine.

Notre Dame

Notre Dame

We staken de Ponts des Arts over, een brug die beroemd is om zijn vele liefdes-sloten die eraan hangen:

Pont des Arts
Pont des Arts

Enkele maanden later zou deze brug deels bezwijken onder het gewicht van de duizenden sloten!

Hotel de Ville
Hotel de Ville

Het Centre Pompidou vonden we wat tegenvallen. Gauw maar weer terug naar het Quartier Latin om ergens een hapje te eten; niet bij dit restaurant onder de rook van de Notre Dame, maar bij La Maison de Verlaine:

Op het Ile de la Cité
Op het Ile de la Cité

Na een zeer geslaagd diner gingen we in het donker nog even snel de Tour Montparnasse op om Paijs bij nacht te aanschouwen. 56 Verdiepingen omhoog in 38 sec.!Fotograferen viel hier niet mee: veel volk toch ook weer, bovendien van achter glas en – min of meer –  uit de losse hand…

2014-04-20 21-56-33 - IMG_0107TourMontparnasse1ed_1024px

2014-04-20 22-05-09 - IMG_0152MontparnasseEifelEd_1024px

Dan weer snel terug naar ons hotel.  Toch nog even een paar kiekjes van La Défense vanuit ‘ons parkje’, om het af te leren:

La Défense
La Défense

Het was een lange en vermoeiende dag geweest. Nu gauw naar bed…

======================================================================

Dag 4: maandag 21 april
Vandaag alleen het Louvre. Dat hadden we expres voor de laatste dag bewaard, omdat het wat weer betreft de slechtste dag dreigde te worden. En dat klopte: het was grijs, grauw en miezerig, Echt weer om een museum te bezoeken! Startpunt is Place de la Concorde…

Obelisque Louxor, met kleine broertje
Obelisque Louxor, met kleine broertje

…en lopen tussen de moderne kunst in de Jardin des Tuileries door, richting het Louvre.

2014-04-21 10-05-15 - IMG_0311louvreEd2_1024px
Louvre

Dit zou bij avond of nacht veel leuker fotograferen geweest zijn, maar dat zat er helaas niet in.

Glazen pyramide
Glazen piramide

De glazen piramide is één van de vier ingangen van het Louvre. De rij wachtende ervoor was onafzienbaar; wij hadden gelukkig van tevoren kaartjes gekocht (bij de ANWB) en konden zo doorlopen. Wel zo prettig, want het regende inmiddels ook zachtjes.

Eenmaal binnen begonnen we eerst maar een beetje in het wilde weg rond te lopen, een beetje met de massa mee. Wij zijn niet van die doorgewinterde museumbezoekers en hadden ons dus ook niet goed voorbereid.

Plafonnetje
Plafonnetje
Gangetje
Gangetje

Vooral bij dit schilderijtje was het erg druk….

Schilderijtje
Schilderijtje

We liepen nog even met de stroom mee en kwamen o.a. hierlangs. Vraag me niet wat het allemaal is, want dat weet ik echt niet meer. Alleen de Venus van Milo herken ik nog.

<<< Klik op de galerij om in groter formaat te bekijken >>>

De grootte van dit museum is kolossaal en de hoeveelheid tentoongestelde kunst is overweldigend. Veel te veel om op één dag allemaal te zien. We besloten er maximaal 2 uur door te brengen (want we wilden vanmiddag weer richting huis en niet iedereen in ons gezelschap vond dit even leuk…) en besloten uiteindelijk ons te beperken tot de Egyptische oudheid. Dat leverde hopelijk wat fotogeniekere onderwerpen op, waarschijnlijk leuker kieken dan een schilderij… in de onderstaande galerij (klik!) volgt een selectie:

Een museum als het Louvre bezoeken bleek ontzettend vermoeiend, bijna nog vermoeiender dan een hele dag door de stad slenteren, dus gingen we tegen 12 uur op zoek naar dit bordje:

Sortie
Sortie

10 minuten later stonde we buiten, keken nog even kort achterom…

Panorama Louvre
Panorama Louvre

… en snelden toen terug naar het hotel om vandaar met de auto weer huiswaarts te gaan. Ons weekend Parijs zat erop. Het was reuze gezellig maar erg vermoeiend; we hebben dan ook veel gezien (en gekiekt). Over het weer hadden we niet te klagen. Als we ons ooit nog eens écht gaan verdiepen in kunst en cultuur moeten we misschien nog maar eens terug, bijv. voor een weekje Louvre en dan bij voorkeur in een wat rustiger seizoen (als dat bestaat…).

5 reacties op ‘Weekend Parijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.