Fladder Mee in de AWD

Donderdag 17 juli 2014 – Amsterdamse Waterleiding Duinen, Oase.

Vandaag begin ik weer vroeg. Niet zo vroeg als de vorige keer, maar voor mijn doen toch behoorlijk vroeg. Om 8 uur reeds  loop ik bij ingang De Oase naar binnen en ga deze keer eens rechtsaf. Vorig jaar is daar een begin gemaakt met de aanleg van meer natuurlijke oevers langs het Noordoosterkanaal en ik ben benieuwd of dat al ergens op begint te lijken. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee dus! Er groeit of bloeit nog amper iets, dat heeft kennelijk wat meer tijd nodig.

Het enige dierlijk levende wezen dat ik hier tegenkom is een Blauwe Reiger die heel fotogeniek de wacht houdt op een leuning van het eerste boogbruggetje. Hoewel de Blauwe Reiger geen natuurlijke vijanden heeft, houdt hij alles goed in de gaten. Hij ziet mij waarschijnlijk wel, maar is meer geïnteresseerd in wat er over vliegt:

Wat vliegt daar?
Wat vliegt daar?

Bij het bruggetje ga ik linksaf omhoog het bos in en loop richting Zandvoorter Vlakje. Aan de andere kant van het Van der Vlietkanaal – vlak bij het bronstbos van de damherten – stuit ik op een veldje Jacobskruiskruid en daar is van alles te beleven. Allerlei insecten zijn daar druk in de weer om zich tegoed te doen aan de nectar. Het is inmiddels alweer over negenen, de zon laat zich steeds meer zien, maar helaas komt er ook meer wind en dat maakt het er voor de amateur macrokieker allemaal weer niet eenvoudiger op. De Stippelmotten zijn nog het minst beweeglijk:

Stippelmot
Stippelmot

Soldaatjes waren er ook voldoende en die zijn altijd druk, zelfs tijdens het paren zitten ze bepaald niet stil. Hier staat er een op de uitkijk, zo lijkt het:

Soldaatje op de uitkijk
Soldaatje op de uitkijk

Ik ben dit jaar nog maar weinig toegekomen aan vlinders kieken en ook hier is het wat dat betreft maar karig bedeeld. Alleen dit Bruine Zandoogje fladderde rond:

2014-07-17 09-25-47 - IMG_9784dev_1024px
Bruin Zandoogje

Na me hier een dik halfuur te hebben uitgeleefd wordt het tijd om de benen weer even te strekken, want alsmaar op je hurken en knieën zitten, hou ik geen uren meer vol. Ik besluit weer eens op het Middenveld te gaan kijken. Daar zie ik op een zanderig stuk van het pad een aantal Basterdzandloopkevertjes druk in de weer. Dat wordt dus plat op de buik en dan maar hopen dat ik er eentje een beetje rustig kan benaderen. Steeds als het bijna lijkt te lukken, vliegen ze er weer vandoor. Gelukkig heb ik ze al eens vaker vastgelegd, maar het blijven mooie diertjes en met deze ben ik toch wel weer tevreden:

Bastaardzandloopkever
Basterdzandloopkever

Meer dan dit is er hier niet te beleven en ook over de terugweg valt verder niets te melden: geen vos, ijsvogel of ander mooi vogeltje, geen boomkikkertjes of libel. Pas op de laatste anderhalve kilometer, langs het betonnen kanaaltje wordt het weer leuk. Hier staat weer het één en ander in bloei – Jacobskruiskruid, distels, bramen – en dat trekt weer allerlei insecten aan. Zo zie ik voor het eerst parende vlinders, (zwartspriet?) dikkopjes:

Parende Dikkopjes
Parende Dikkopjes

En ook een Grote Bloedbij had ik nog nooit gezien (mist helaas een beetje scherpte):

Grote Bloedbij
Grote Bloedbij

Vorig jaar zag ik ze geregeld, maar dit is mijn eerste blauwtje van dit jaar. Ik denk een Icarusblauwtje, maar dat is een beetje een gok:

(Icarus?)blauwtje
(Icarus?)blauwtje

Van blauw naar de prachtige en opvallende rood-met-zwarte St.Jansvlinder:

St.Jansvlinder
St.Jansvlinder

We vlinderen rustig verder. Hoewel saai bruin en met lichte schade is ook een mooi Koevinkje niet lelijk:

Koevinkje
Koevinkje

Ook bruin, maar een stuk minder saai is het Landkaartje (in de zomeruitvoering):

Landkaartje, zomervorm
Landkaartje, zomervorm

En tenslotte, als klap op de vuurpijl, zie ik een Keizersmantel fladderen, een – nog – zeldzame verschijning in ons landje.  En nog één, nee… twee zelfs! Op dezelfde plek als waar ik die vorig jaar ook kon vastleggen. Dat wil ik nu wel eens beter proberen uiteraard, maar helaas ze fladderen driftig heen en weer, het waait behoorlijk en ze worden gehinderd door allerlei andere vliegende concurrenten. Het mooist is natuurlijk eentje alleen en met een mooie rustige achtergrond. Bij deze is dat bijna gelukt. Alleen dat dikkopje zit nog in de weg, maar dat geeft dan weer wel mooi de verhoudingen even weer:

Keizersmantel (met Dikkopje)
Keizersmantel (met Dikkopje)

Ik schiet vele plaatjes, waarvan er slechts enkele redelijk geslaagd zijn. De oogst is mooi genoeg. Volgend jaar weer nieuwe kansen…

6 reacties op ‘Fladder Mee in de AWD

 1. Hoi Dick,
  Juli was in de AWD toch wel een mooie vlindermaand, de soorten die jij laat zien heb ik ook gezien (op de distelvlinder na). De keizersmantel was natuurlijk top, afgelopen zaterdag heb ik er nog 1 gezien, halfdood en helemaal afgevlogen met kapotte vleugels. Ik vind jouw voorlaatste foto van de keizersmantel, met het dikkopje erbij, toch heel geslaagd. Met de parende dikkopjes heb je een mooi momentje te pakken.
  een mooie zomerse AWD blog die ik op deze herfstachtige zondagavond zit te lezen, 🙂
  groetjes Ghita

  Like

 2. De serie van de Keizersmantel is toch niks om je over te beklagen, er zitten heel aardige foto’s tussen. Leuk voor mij om te zien hoe groot hij is (heb er nog nooit een getroffen) Zelfs ten opzicht van het zandoogje dat toch ook niet heel klein is.
  Mieren, heel lastig en je zandloopkever is toch wel goed geslaagd. Die imposante kaken zijn mooi in beeld.

  Like

 3. Weinig vogels, geen mooie ontmoetingen met zoogdieren. De ene maand lukt dat beter dan de andere. Toch geen slechte oogst die je laat zien. Ook al is fotograferen met de macrolens lastig als het waait, je mag toch best tevreden terugkijken met zo’n variatie. Vooral de keizersmantel is hierbij bijzonder.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.