Alweer naar de AWD

Donderdag 10 juli 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Een 9-daagse fietsvakantie en een midweek Limburg verder is het weer de hoogste tijd voor een dagje AWD. Deze keer maar weer eens bij Panneland begonnen en alweer heel erg vroeg! Ondanks dat het de avond te voren erg laat werd, liep de wekker om 6 uur af en loop ik om even na 7 uur in het duingebied. Aan het eind van het stenen pad heb ik mijn eerste fotomoment. Een Visdiefje is actief en duikt af en toe het water in. Erg moeilijk om daar iets van goed vast te leggen, de meeste plaatjes konden zo de prullenbak weer in. Alleen deze – met vangst –  is redelijk:

Visdiefje met vangst
Visdiefje met vangst

Daarna loop ik – tegen beter weten in, het is nog vroeg – bij de boomkikkers langs. Die geven alweer niet thuis. Dan maar een vlinder en een spin:

Bont Zandoogje
Bont Zandoogje

Richting de Vossenplek zie ik ineens een jong damhert lopen, mijn eerste van dit jaar:

Bambi
Bambi

Even later verschijnt moeder met een tweede Bambi in beeld. Na de aansluiting gaan ze er gezamenlijk rustig vandoor:

2014-07-10 08-42-05 - IMG_8500dev_1024px
Mammie met twee Bambi’s

Ik vervolg mijn weg over de Duizendmeterweg, richting strand. Ik had van Ghita de tip gekregen dat daar een Blauwborst zou zitten. Het bleek een gouden tip, want ik zag er meteen eentje zitten. Een beetje ver nog wel, maar mooi vrij op een tak:

Blauwborst
Blauwborst

Alweer een beetje beter plaatje dan van mijn eerste. Kennelijk heeft-ie hier jongen, gezien de prooi die in zijn bekje zit. Even verderop langs de Duizendmeterweg, in het verboden gebied aan de noordzijde zie ik een koppeltje Putters op de grond scharrelen. Veel te ver weg voor goede plaatjes.

Ook vliegen er hier regelmatig Aalscholvers over. Blijft een uitdaging om dat te kieken:

Aalscholver op weg naar het Vogelmeer
Aalscholver op weg naar het Vogelmeer

Ik loop nog een paar keer heen en weer in de hoop de Blauwborst nog een keer te zien, maar helaas vergeefs. Dan maak ik een rondje door het zuidelijke deel van het verboden infiltratiegebied, over het enige wél toegankelijke pad. Daar is in de rietkragen het een en ander te beleven, aan de geluiden te horen. Ik kan weer eens een Rietzanger vastleggen…

Rietzanger
Rietzanger

… en ook een Rietgors laat zich eindelijk eens redelijk kieken:

Aan het eind van het voetpad gekomen, steek ik de grote open vlakte van het Groot Zwarteveld over, een vrij vochtig gebied. Er schijnt ergens in de AWD ook Parnassia voor te komen en aangezien dit plantje bij voorkeur groeit in vochtige duinvalleien, verwacht ik dat eigenlijk wel hier. Ik geef mijn ogen goed de kost, maar vind het niet. Het is misschien nog wat te vroeg in het jaar… we houden het scherp in de gaten! Tijden dit speurwerk valt mijn oog op een Zuringspanner, hopelijk een mannetje… en dat blijkt inderdaad het geval, getuige de fraaie geveerde voelsprieten:

Zuringspanner man
Zuringspanner man

Het vliegebeest dat onder de Zuringspanner op dezelfde stengel zit, ontdekte ik pas thuis. Geen idee wat het is… Hierna kom ik al snel bij de poeltjes waar ik eerder dit jaar het uitsluipen van een Viervleklibel heb vastgelegd. Ik zie een paar Grote Keizerlibellen druk heen en weer vliegen en besluit een poging te gaan wagen om er eentje in de vlucht vast te leggen. Het is mooi weer – zelfs een beetje aan de warme kant – en ik zoek een mooi plekje aan de waterkant: het lijkt wel weer vakantie zo! Ik zit dan wel lekker, de Keizerlibellen werken niet erg mee en het wil dan ook niet lukken. Tot ik in de gaten krijg dat ze tussen dat heen-en-weer gevlieg door af en toe op een rietstengel o.i.d. gaan zitten om eitjes af te zetten. Kijk, dát is een stuk makkelijker en levert toch ook mooie plaatjes op:

 

2014-07-10 11-38-22 - IMG_8752dev1_1024px

Mooi vrij zittend op één enkele rietstengel.

Een andere libel, een andere plek:

Ik kan er nog geen genoeg van krijgen.

En tot slot een eentje waarbij de gespreide vleugels mooi weerspiegeld worden in het gladde water:

2014-07-10 12-07-41 - IMG_8925dev_1024px

Na me hier zo ongeveer een uur kostelijk mee vermaakt te hebben, wordt het tijd om weer eens richting de uitgang te gaan. Het is lekker zonnig weer, dus het loont misschien de moeite om nog eens bij de boomkikkers langs te gaan, maar ook nu zijn ze niet te vinden. Wél een Atalanta, ook mooi:

Atalanta
Atalanta

Een stukje verderop staat een grote pol St.Jacobskruiskruid met daarop een paar St.Jansvlinders. Eén van mijn favoriete vlindersoorten, maar daar heb ik dit jaar nog geen mooi plaatje van kunnen maken. Ze waren er gewoon steeds niet, maar nu dus wel. Gelijk even wat proberen en dat viel nog niet mee, want het waaide inmiddels stevig. Vlinders zitten al niet vaak stil en dan zwiept zo’n plant ook nog eens alle kanten op. Dat wordt dus sowieso uit de hand fotograferen, veel klikken en dan maar hopen dat je dat een keer op het juiste moment doet:

Zo te zien is dat een keer gelukt en dat is natuurlijk leuk, maar wat veel leuker is: op dezelfde pol ontdek ik ineens een vlindertje dat ik zelf nog nooit in levende lijve heb ontmoet. Wel eens plaatjes van gezien, dus ik heb meteen al het vermoeden dat het hier om een Metaalvlinder moet gaan (en dat vermoeden bleek juist):

2014-07-10 13-15-24 - IMG_9030dev_1024px
Metaalvlinder

Als het bij Metaalvlinders hetzelfde werkt als bij Zuringspanners dan moet dit – gezien de geveerde antennes – een mannelijk exemplaar zijn. Omdat het een mooi primeurtje is maak ik nog een hele reeks kiekjes, waarvan hier een selectie:

= klik op een kleine foto om ze in het groot te bekijken =

Teruglopend naar ingang Panneland kom je vanzelf langs de zandhagedissen-hangplekken. Op de eerste werd niet gehangen. Op weg naar de tweede plek nog even dit Koevinkje gekiekt:

Koevinkje
Koevinkje

Op de tweede hangplek was in eerste instantie ook geen hagedis te zien, maar dat kan nog komen als je even rustig blijft wachten. Ondertussen heb ik me even beziggehouden met een mooi vrij zittende sprinkhaan. Een mannetje Bruine Sprinkhaan of een Snortikker, dat is niet helemaal zeker volgens waarneming.nl, maar wat maakt het uit: het is gewoon een mooi beestje…toch?

En dat een beetje geduld beloont wordt, blijkt maar weer eens, want daar is plotseling mevrouw Zandhagedis. Zij zorgt voor een mooi slotakkoord van dit blog:

2014-07-10 13-40-39 - IMG_9121dev_1024px

5 reacties op ‘Alweer naar de AWD

 1. Aan onderwerpen geen gebrek dat is wel duidelijk. Ik vind het visdiefje juist erg geslaagd met dat visje. De spin is een doodgewone kruisspin en de tweede foto van de sprinkhaan vind ik heel erg goed, scherp en heel gedetailleerd.
  Mijn favoriet in deze serie is het jonge hertje, de eerste foto van de hertjesreeks.
  Het licht is perfect en het beestje staat er heel parmantig op.

  Like

 2. De hernieuwde kennismaking met de AWD heeft je wel veel opgeleverd, een mooie diversiteit. Voor mij springen er deze keer de libellen uit. Geduld loonde, zoals ook al bij de hagedis bleek. Daarnaast is het altijd prettig om weer eens iets te zien dat je nog niet eerder gelukt was. Jouw dag kon niet stuk.
  Groet, Kees

  Like

 3. Prachtige blog weer, wat is er de afgelopen periode toch veel te zien geweest in de AWD. De bambies heb jij erg mooi, ik heb ze nog niet zo goed kunnen fotograferen. Ik ben helemaal onder de indruk van de ei afzettende keizerlibel, dat had ik zelf ook graag zo vast willen leggen, prachtig. De vlinders waren er volop en de visdief was ook een mooi moment.
  Ik ga snel weer naar de AWD, want het is echt een gezonde verslaving, als ik dit blogje zie, wil ik weer……en zal dan weer heel andere dingen tegen komen, want de jansvlinders vliegen al niet meer en ook de koevinkjes zie je nu niet meer.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.