AWD Varia

Maandag 19 mei 2014 – Amsterdamse WaterleidingDuinen

Ik ben deze maandag met één missie de AWD in gegaan: het vastleggen van het uitsluipproces van een libel. Dat die missie geslaagd was, kun je hier zien. Op weg naar de stek waar een en ander plaats zou moeten vinden, kijk ik natuurlijk ook verder dan mijn neus langs is. Het mocht – op de heenweg – echter niet teveel tijd kosten.

Drie keer heb ik me laten afleiden, de eerste keer door een kleine sprinkhaantje die – hoewel ik nou niet écht heel vroeg was – nog zat op te drogen van de ochtenddauw. Soms viel de zon op het beestje, dan kroop die even weg achter een wolk en dat maakt een heel verschil voor wat betreft het uiteindelijke resultaat. Zonder de zon:

Zonder zon. ISO320 - f/6.3 - 1/125s
Zonder zon. Av – ISO320 – f/6.3 – 1/125s

De derde keer was kort daarna: een Viervlek libel, mooi vrijzittend op een rietstengel en met een mooie rustige achtergrond. De macrolens zat inmiddels echter weer in de tas, dus deze maakte ik met de teletoeter op 400mm:

Viervlek. Tv - ISO400 - f/6.3 - 1/1250s
Viervlek. Tv – ISO400 – f/6.3 – 1/1250s

Kort hierna begon de 2,5 uur durende Viervlek-uitsluipsessie. In sommige fases van het proces gebeurde er echter zo weinig, dat ik ook een beetje rondwandelde. Je wil ook wel, want – niet meer de jongste – alles wordt stram en stijf als je zo lang in één houding zit 😉

Tussen de vele Viervlekken hing ook nog een andere libellensoort (Glassnijder?) aan een mattenbiesstengel, maar dat lijkt een gevalletje van jammer: de vleugels zijn weg! Hier is kennelijk even iets goed fout gegaan:

2014-05-19 11-22-22 - IMG_3623dev_1024px
Vleugellam. 100mm – Av – ISO640 – f/6.3 – 1/1250s

Het leven is hard, maar we moeten verder… En dan nu een kiekje van een cocon. Welke libellensoort uit dit larvenomhulsel is geslopen weet ik niet, maar het ziet er buitenaards uit:

Buitenaards wezen? Av - ISO640 f/7.1 - 1/40s - 100mm
Buitenaards wezen? Av – ISO640 – f/7.1 – 1/40s – 100mm

Deze foto heb ik overigens een kwartslag gedraaid…

Het uitsluipen is achter de rug; de Viervlek hangt – de fraaie vleugels gespreid – te drogen in de zon. Ik ga nog even wat stoeien met de Zonnedauw, maar kan het niet echt vinden. Ja, de Zonnedauw wel, maar niet wat ik ermee wil. Dit is één van de weinige toonbare kiekjes die het oplevert:

Ronde Zonnedauw
Ronde Zonnedauw. AV – ISO640 – f/3.2 – 1/5000s – 100mm

Wel lekker schilderachtig en dat was ook de bedoeling. Vlakbij ziet het okergeel van de sporenkapsels van haarmos; daar ook maar even wat mee proberen… en dat gaat ietsje makkelijker:

Langzamerhand ga ik weer op weg naar huis. Ik heb geen haast, het is lekker weer en de buit is toch al binnen. De rest is bonus.

Deze St.Jacobsvlinder hangt zo mooi aan een grasspriet, dat kan ik niet laten lopen. Omdat ik niet het risico wil lopen dat-ie wegvliegt, kiek ik hem met de teletoeter (zat in afwachting van vogeltjes weer op de camera):

St.Jacobsvlinder
St.Jacobsvlinder. Tv – ISO640 – f/8 – 1/1250s – 400mm

Dat gaat soms toch best aardig… Nog eentje dan, weer een Viervlek:

Viervlek. Tv - ISO125 - f/6.3 - 1/1000s - 400mm
Viervlek. Tv – ISO125 – f/6.3 – 1/1000s – 400mm

Ook met deze ben ik eigenlijk best tevreden. Het hoeft niet altijd er bovenop met de macrolens…

Tot slot loop ik nog even langs de vogelkijkhut. Op een enkele Knobbelzwaan na, een mannetje, is het water verlaten. Terwijl ik rustig een bammetje probeer te nuttigen, gaat-ie er plots als een gek vandoor. Ik ben duidelijk te laat, maar gelukkig krijg ik een herkansing. Hij is amper terug of wéér gaat-ie er als een speer vandoor: een grauwe ganzengezinnetje – verscholen tussen het riet – blijkt het doelwit. Dat wordt overduidelijk niet geduld in zijn territorium. Kennelijk heeft hij hier ergens een nest, dat hoognodig verdedigd moet worden.

2014-05-19 14-11-49 - IMG_3794dev_1024px
Tv – ISO100 – f/7.1 – 1/1000s -150mm

Opvallend is de rode toupet die deze zwanenman heeft. Dat zag ik later ook op foto’s van anderen voorbij komen; kennelijk hebben ze dat allemaal (deze tijd van het jaar?). Een soort van angstaanjagend extraatje? Alsof het al niet genoeg indruk maakt als zo’n gevaarte op je af komt denderen.

Tot zover dit blog. Ter compensatie van de vorige deze keer wat korter.

4 reacties op ‘AWD Varia

 1. Mooie AWD serie, het is jou goed gelukt de zonnedauw mooi vast te leggen, om een of andere reden belanden ze bij mij steeds in de prullenbak. Het sporenkapsel heb je ook heel mooi, ook de bdauwde sprinkhaan is prachtig. Wat is de AWD toch prachtig in deze periode, zoveel te zien.
  groetjes Ghita

  Like

 2. Variatie genoeg in deze tijd van het jaar, zeker als je ook oog houdt voor details waardoor je ook de kleinere organismen ziet. De bedauwde sprinkhaan vind ik heel mooi. Op het gebied van juffers libellen en vlinders is er van alles te beleven, zoals je hier ook laat zien. Overigens, in de buurt van de zonnedauw zag ik pas een zuringspanner.
  Groet, Kees

  Like

 3. Ik loop natuurlijk weer hopeloos achter op het reageren op al die blogs. Maar hier komt ie dan: je laat mooi zien hoe afwisselend de AWD is. Misschien toch nog eens die kant op op een zondagochtend.
  Het sprinkhaantje is mijn favoriet deze keer.

  Gr. René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.