Jong en Donsig

April-Mei 2014 – Verschillende locaties

Vandaag een verzamelblogje van verschillende locaties op verschillende data, maar met overeenkomstig onderwerp: jong en donsig spul. Plaatjes van ganzen, eenden, futen en meerkoeten met jongen, maar ook ooievaars en lepelaars.

Ik begin maar dicht bij huis: daar had ik een paar meerkoetennesten gezien, waar ik regelmatig even langs ging om de gang van zaken op te nemen. Het eerste nest was op een kwade dag ineens geheel verlaten. Geen idee wat er gebeurd is. Het tweede nest lag op een prachtige, rustige plek midden in het Bennebroekbos en daar had ik meer geluk. Voor het goede was ik echter toch iets te laat, want de ‘jonkies’ waren al wat aan de grote kant, maar hadden nog wel de ‘rode kroeskop’. Mooi van lelijkheid, zeggen ze wel eens en dat vind ik hier wel een beetje van toepassing. Mooier dan dit worden ze niet, alleen maar saaier tot uiteindelijk zo’n zwarte ruziemaker. Toch doen ze wel hun best om er netjes uit te zien en dat wordt ze al vroeg bijgebracht:

Jong geleerd...
Jong geleerd…

Van een aantal passanten begreep ik dat er oorspronkelijk 6 jongen waren en dat de vader ook gesneuveld was. Moeder staat er dus helemaal alleen voor, desalniettemin lijkt ze haar taak voorlopig goed te volbrengen:

Veilig onder moeders
Veilig onder moeders

Het derde nest lag aan de Glipperzandvaart, vlak naast mijn huis en was wat later gebouwd. Terugkomend van een dagje AWD (Viervlek-uit-de-Kast) zag ik plots twee heel kleine pulletjes zwemmen: zo zijn ze het leukst! Gauw de camera in de aanslag voor een serietje leuke plaatjes; helaas wel wat aan de harde kant, want het was een mooie dag en dan krijg je dat.

2014-05-19 15-01-08 - IMG_3799dev_1024px

= klik op een cirkel of klein plaatje om ze in groter formaat te bekijken; via kruisje linksboven weer terug naar het blog =

Op weg naar één van de ouders, want het is kennelijk etenstijd:

2014-05-19 15-02-04 - IMG_3818dev_1024px

Dat valt nog niet mee om wat binnen te krijgen! Dit was op 19 mei; twee weken later is het inmiddels en ik heb de familie sinds die dag niet meer gezien. Het gaat er hard aan toe in de natuur…

Als je gek bent op jong en donsig dan moet je in deze tijd van het jaar eens een kijkje nemen in de Poelgeest polders. Honderden, misschien wel duizenden jonge gansjes. Twee keer bracht ik er een bezoek, de eerste keer eind april. Hiervan is reeds een blogje gepubliceerd, van de tweede keer – eind mei – volgt binnenkort een blog. Hieronder een plaatje uit de oude doos:

2014-04-09 11-00-26 - IMG_6982_1024px
Trotse moeder eend

Tot slot een ‘sneak preview’ van het volgende Poelgeest blog. Een al wat groter bolletje dons:

Grauwe ganzenjong
Grauwe ganzenjong

Op weg naar huis van dit middagje Poelgeest fietste ik langs de Leidsevaart. Tot mijn verrassing zag ik plots een fuut zwemmen met een vis in zijn bek. Waar zijn de jongen? Ja, al gauw zag ik ze. Snel de fiets in de berm gelegd, camera weer tevoorschijn gehaald en maar schieten. Een prachtig tafereel. Mooi om te zien hoe de ouder fuut vergeefs de vis probeert kwijt te raken aan beide jonkies, maar hij is echt nog een maatje te groot. Uiteindelijk at-ie hem zelf maar op!

2014-05-23 17-11-10 - IMG_4300dev_1024px

 

Verder ben ik in april ook even langs geweest bij de Lepelaars-kolonie in Haarlemmerliede. Er zat al weer veel blad aan de bomen – waarin ze nestelen – maar één nest was nog redelijk vrij zichtbaar. Af en toe staken er drie oranje snaveltjes boven de rand uit. Niet zo ‘snoezig’ als eenden- of ganzenpulletjes, maar toch ook donsig. Foto’s hebben al op mijn FB-pagina gestaan. hier zijn ze nogmaals:

2014-04-23 19-37-06 - IMG_0847dev_1024pxl

Tot slot de Ooievaars. Vlak bij mijn huis, in de rietvelden aan de Fazantenlaan in Heemstede, staat al jaren een nest; pas de laatste jaren wordt er ook serieus op gebroed en komt het zelfs tot voortplanting. Ook dit jaar leek het er weer op dat er productie was. Terwijl de ene ouder op het nest blijft, zoekt de ander de omgeving af naar voedsel:

2014-04-22 19-11-09 - IMG_0445_1024px

Op 23 mei heb ik  inderdaad voor het eerst drie koppies van jongen boven de rand uit zien steken:

De laatste stand van zaken is van gisteren, 1 juni. De kleintjes groeien goed zo te zien:

2014-06-01 20-35-00 - IMG_5117dev_1024px
Al een flink jong!

Het ‘donsige’ begint er al een beetje af te raken zelfs. Ik zag deze avond – gedurende een half uurtje kijken – slechts twee jongen, maar dat zegt natuurlijk niks… Ik zal nog wel een paar keer gaan kijken, maar ik ben bang dat ik het uitvliegen zal missen. Volgens ingewijden staat dat te gebeuren als ik nét (weer) op vakantie ben… maar misschien zijn ze wat later.

Meer jong en donsig heb ik niet in mijn archief, dus dit was het voor vandaag.

4 reacties op ‘Jong en Donsig

 1. Mooie variatie van bekende soorten. Wat de jeugd betreft is er dit jaar ook weer veel te zien. Futen en meerkoeten zie je meestal wel, maar ooievaars en lepelaars zijn wat minder gangbaar. Leuk om hier toch wat beelden van te zien. Bij de lepelaars is het inderdaad een hele toer om foto’s te krijgen waarbij blad en/of takken niet hinderen.
  Groet, Kees

  Like

 2. Een heerlijk blog met een hoog aaibaarheidsgehalte. Ik vind je vooral de serie van de meerkoeten erg leuk.

  Op de één of andere manier weten alle donzige en schattige pulletjes mij steeds te ontlopen. Op een verdwaalt kievitjong na heb ik dit voorjaar geen kleintjes voor de lens gehad. Misschien volgend jaar maar eens gericht op pad?

  Gr. René

  Like

 3. jeetje, ik kan je bijna niet bijhouden met de nieuwe blogs. Deze serie is ook weer erg mooi. Dat kleine grut blijft leuk om naar te kijken. De futenfamilie steelt de show.
  groetjes Ghita

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.