Uitsluipers Gezocht!

Vrijdag 25 april 2014 – Amsterdamse Waterleidingduinen

Vandaag ga ik op zoek naar een uitsluipende libel! Lijkt me prachtig om dat proces een keertje vast te kunnen leggen. Het op de juiste tijd op de juiste plek zijn, is het moeilijkste, maar als dat eenmaal gelukt is, moet het verder geen al te groot probleem zijn: ze zitten in ieder geval gedurende het proces grotendeels stil!

Door het aanhoudende zachte weer dit voorjaar zou dit gebeuren nu zo langzamerhand toch wel op gang moeten komen. Ik weet in de AWD een poeltje in het Groot Zwarteveld waar altijd heel veel libellen – vooral Viervlekken – rondzweven, dus daar maar eens proberen. Het belooft vandaag weer een prachtige, zonnige dag te worden dus om kwart voor negen ga ik ingang De Oase binnenen. In een bosperceel op weg naar het betonnen kanaaltje komt het eerste oponthoud: een buizerd! Die kan ik niet zomaar links laten liggen; voordat hij wegvliegt, blijft-ie net lang genoeg zitten om een paar kiekjes te maken:

Buizerd
Buizerd

Ik kies niet de snelste weg naar het Viervlekkenpoeltje, maar besluit om via het Eiland van Rolvers te gaan. Om 10 uur stap ik over het hek en bij het eerste de beste poeltje aldaar zie ik de eerste libel van dit jaar: geen Viervlek, maar – volgens waarneming.nl – een Glassnijder:

Glazenmaker?
Glassnijder

Dan volgt het tweede oponthoud, wat serieuzer nu. Ik zie een gifgroen gekleurd mannetje van een zandhagedis wegschieten, tussen de vegetatie aan de rand van het poeltje. Zou je hier toch niet verwachten, maar is mooi meegenomen. Hij laat zich echter niet makkelijk vastleggen en steeds verdwijnt hij weer tussen het gras, maar ik geef het ook niet zo gauw op en uiteindelijk lukt het om een redelijk plaatje te schieten.

Zandhagedis, man
Zandhagedis, man

Deze grap kost me wel bijna een half uur, maar het is het wel waard. En er volgt nog meer. Zo zie ik een luid zingend Winterkoninkje in een mooie positie, maar met een macrolens wordt dat niets. Deze Hoornaar  – de grootste wespensoort van Nederland – is echter ook niet te versmaden. Ik had er nooit eerder een gezien, maar wist meteen dat dit er een moest zijn:

Hoornaar
Hoornaar

Door al dat oponthoud is het al kwart over elf als ik bij het Viervlekkenpoeltje arriveer. Ik zie al van alles rondvliegen en aan deze kant van het poeltje hangen op verschillende plekken lege larve-omhulsels in de mattenbies-stengels. Tot mijn grote vreugde ontdek ik – mooi dichtbij de waterkant – ook een paar libellen die in het uitsluipproces verkeren.

Uitsluipende Viervlek
Uitsluipende Viervlek

Helaas al in een gevorderd stadium, dat komt er nou van als je niet doorloopt!

Toch ben ik al blij met dit plaatje. Zoals gezegd zitten uitsluipers meestentijds roerloos stil, dus zoek ik ondertussen verder naar mogelijk andere exemplaren. Meer dan wat Viervlekken die al in het eindstadium verkeren, vind ik echter niet. Ze zitten met uitgevouwen vleugels te drogen in de zon en zijn nu duidelijk herkenbaar:

Opdrogende Viervlek
Opdrogende Viervlek

Ik besluit het wat de uitsluipers betreft hier voorlopig maar even bij te laten en neem me voor om binnenkort nog eens terug te komen.

Tijdens het observeren van de uitsluipers zie ik steeds een “bosje hout” in het water bewegen. Heel boeiend om te zien en als ik het even oppak, heb ik het idee dat ik gebeten wordt. Ik laat het gauw weer los, maak er een foto van en speur later thuis het internet af. Het blijkt om een Kokerjuffer te gaan, een larve van een Schietmot. Deze larves bouwen een soort omhulsel om zich heen van uiteenlopende materialen. Hier is de foto, niet bijzonder fraai, maar wil hem toch even laten zien:

Kokerjuffer
Kokerjuffer

Klaar met de libellen, maar nu ik hier toch ben, wil ik ook nog wel even een kwartiertje stoeien met de Ronde Zonnedauw. Er staat niet veel (meer) van en het is goed zoeken naar een paar fotogenieke exemplaren:

(Klik op een cirkel om te vergroten)

Het is alweer over enen: wat vliegt de tijd toch als het leuk is. Ik loop verder langs het Rechte Schusterkanaal richting vossen/ijsvogel-plek. Onderweg zie en hoor ik een vogeltje zingen, een Fitis. Hij blijft een poosje op dezelfde plek zitten, wel een beetje hoog, maar niet al te ver weg, zodat ik op mijn gemak een aardige serie kan schieten:

Ik buig af naar het Zwarteveldkanaal richting de uitgang. Hier is een goed zichtbare, onbeweeglijke Blauwe Reiger een makkelijke prooi voor mijn camera. Een heel klein kikkertje daarentegen is weer een makkelijke prooi voor deze reiger:

Duik!
Duik!
(Kikker)beet!
(Kikker)beet!

Nogmaals via het Eiland van Rolvers, waar verder niets spannends meer over te melden valt. Het is tegen vieren als ik weer op de fiets stap richting huis: al met al is het toch een lang dagje AWD geworden. Ik zal vanaf nu wel weer wat vaker hier te vinden zijn, want er valt weer wat te beleven!

5 reacties op ‘Uitsluipers Gezocht!

 1. Dat de tijd vliegt in een natuurgebied is mij maar al te bekend, maar je hebt dan ook wel heel veel voor de lens gehad. Zo’n uitsluipende libellen heb ik in eigen tuin regelmatig. Een heel lang proces waar je af en toe best een kop koffie tussendoor bij kunt gaan drinken. Maar inderdaad, wel leuk om eens mee te maken. Ongelooflijk dat zo’n beest in zo’n klein huidje gepast heeft.
  Voor mij is de zandhagedis het meest bijzonder in deze serie. Ik vind het een mooie foto maar vooral ook een heel mooi beest. Deze soort heb ik zelf nog nooit gezien.

  Like

 2. Ha Dick,
  Jij loopt net als ik lekker achter met je blogs, want de uitsluiper was van de dag dat ik jou tegenkwam bij het Libellenpoeltje. Mooie blog, ik vind bij jou de zonnedauw erg goed gelukt. Ik krijg het niet voorelkaar, mede door de drukke vegetatie rondom die zonnedauw. Die horenaar heb je prachtig vastgelegd, gelukkig bleef ie daar zitten.
  Tja, de damherten beginnen nu weer mooi te worden, in mei zijn ze in de rui en zien er niet uit, en de mannetjes verliezen dan ook nog hun gewei, arme herten…..
  groetjes Ghita

  Like

  1. Ja, en weet je wat het is, Ghita: het schiet ook niet op. Vanmorgen weer leuk nieuw materiaal verzameld in Woestduin!
   Groetjes, Dick

   Tip: die drukke vegetatie rondom de zonnedauw moet je gebruiken!

   Like

 3. Toch vroeger opstaan als je op tijd bij de libellen wilt zijn Dick! 😉

  Maar je afleidingen op weg er naar toe hebben je wel wat opgeleverd: een mooie serie foto’s namelijk.Daarbij valt de zandhagedis het meest op. Maar ook de verse libellen heb je er prima op staan.

  Gr, René

  p.s. terwijl ik dit commentaar schrijf zie ik al weer een nieuw blog verschijnen. Dat is toch niet bij te houden voor een werkende man als ik!?

  Like

 4. Het is toch een kick als je onderweg zoveel afleiding hebt. Vooral de hoornaar vind ik bijzonder. Het uitsluipen blijft een bijzondere gebeurtenis. Dat dit proces lang duurt heeft ook zijn voordelen: je krijgt kans genoeg plaatjes te schieten en je kunt ook nog even verder om je heen kijken. Zonnedauw biedt vele mogelijkheden waar je ook weer je tijd voor moet nemen. Een dag is dan snel om.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.