Een Blauwborst met een Snor

Donderdag 17 april 2014 – De Groene Jonker

Ik ben nog steeds op zoek naar mijn eerste Blauwborst, begint zo langzamerhand een frustratievogeltje te worden. Overal zie ik de mooiste plaatjes voorbijkomen, ook van plekjes waar ik geregeld kom, maar waar ík ze nooit zie! Na raadplegen van Waarneming.nl besluit ik om mijn geluk eens te gaan beproeven in De Groene Jonker bij Zevenhoven. Daar ben ik dit jaar nog niet geweest en mocht de Blauwborst zich niet willen vertonen, dan krijg ik misschien wel iets anders leuk op de sensor. Voor deze donderdag wordt ’s ochtends redelijk goed weer afgegeven: helder, niet al te zonnig, maar een aanwakkerende wind. Dat moet je eigenlijk niet hebben, dus ik ga voor mijn doen al vroeg op pad. Om 9 uur draai ik de parkeerplaats op en begin aan een drie uur durende speurtocht. Nauwlettend bekijk ik elke rietpluim en spits mijn oren zodra ik vogelgeluiden hoor. Binnen een half uur heb ik al beet: een Rietzanger, hoog op een rietpluim. Wel nog te ver weg voor het goede, maar toch: die hebben we maar vast. In ieder geval mooier dan de enige Rietzangersfoto die ik tot nu toe had.

Rietzanger
Rietzanger

Tot voor kort had ik nog nooit van een Snor gehoord, maar als ik ineens een typisch snorrend geluid opvang, dan moet dat haast wel door een Snor geproduceerd worden. Nou nog even zoeken waar die dan eventueel zou zitten en al gauw zie ik hem zitten. Een donker vogeltje, ook weer hoog boven de andere pluimen uit, te hoog om een statief te kunnen gebruiken. Ik sleep vrijwel altijd een statief mee, maar meestal blijft die ongebruikt. Ik vind dat ik dan gewoon te weinig bewegingsvrijheid heb… maar goed, mijn eerste Snor dus:

Snor
Snorrende Snor

Ik begreep achteraf dat deze vogel op de rode lijst staat en vrij zeldzaam is. Heb ík even mazzel; de Blauwborst staat er niet op, dus hoe moeilijk kan het zijn om die tegen te komen? Voorlopig echter zie ik niks blauws, wél andermaal een Rietzanger. Nu een stukje dichter bij en bovendien zingt hij ook af en toe.

Zingende Rietzanger
Zingende Rietzanger

Hij blijft een paar minuten zitten waar hij zit en laat zich uitgebreid fotograferen. Een paar voorbeelden uit de serie die ik schiet:

(klik voor groter foto’s – terug via kruisje linksboven)

De koek is echter nog niet op, want weer hoor ik gesnor en weldra zie ik hem zitten. Nu wat lager in het riet, maar toch goed zichtbaar en met de bek wijd open. Raar dat daar zo’n relatief zwak geluid uit komt:

Dan gebeurt er 2 minuten even niks. Ik loop een klein stukje verder, tot ik wéér dat monotone gesnor hoor. Nu laat het beestje zich wat beter zien, mooi vrij op een rietstengel:

Snor
Snor

Weer krijg ik de kans om een mooie serie te schieten:

Nu heb ik voorlopig wel even genoeg gesnor en rietgezang gehoord en loop langzaam verder. Nog geen 10 minuten later zie ik een Rietgors, ook weer mooi vrij op een rietstengel. Helaas heeft-ie geen zin om te zingen:

Je kan niet alles hebben… maar ook dit is weer mijn mooiste Rietgors tot dusver.

Ik vervolg langzaam mijn weg tot ik ineens in de verte een donker vogeltje zie landen in het riet. In eerste instantie leek het een merel, maar als ik mijn teletoeter erop richt blijkt het….YES!!! Een blauwborst!! Maar wat zit-ie ver weg. Toch maar een paar plaatjes schieten voordat-ie verdwenen is.

Blauwborst
Blauwborst

Hij zit wel mooi vrij op een paar rietstengels, maar ik zal behoorlijk moeten croppen. Helaas is de vogel gevlogen voordat ik dichterbij kan komen en zal zich verder ook niet meer laten zien. Maar mijn dag kan al niet meer stuk. Amper een uurtje bezig en de buit is binnen.

Ik loop nog een uurtje of twee rond, hoor en zie nog van alles, maar schappelijke kiekjes maken is er niet meer bij. Ik hoor verschillende keren een Roerdomp, maar wat ik ook tuur in het riet, ik zie hem niet. Jammer, maar ach: ik heb mijn Blauwborst!

Wat ik nog wél zie, maar heel, heel ver weg op de plas: een paar Geoorde Futen. Die had ik nog nooit in levende lijve mogen aanschouwen, dus ik knip wel af, maar het is echt te ver weg. Als er dan eentje wél wat dichter bij komt, duikt-ie onder als ik net heb scherp gesteld. Het levert al met al één foto op waarop te zien is dat het een Geoorde Fuut is:

Geoorde Fuut
Geoorde Fuut

Het is mijn eerste, dus voorlopig mijn mooiste foto van dit fraaie beest.

Tegen twaalven begint de wind steeds meer aan te wakkeren en het begint druk te worden in de Groen Jonker. Tijd om te vertrekken. Als ik bijna bij de parkeerplaats ben hoor ik weer gesnor en ja hoor, daar zit er weer één (kan natuurlijk ook steeds de zelfde zijn geweest), nu op de wild heen-en-weer wuivende rietpluimen en ook eigenlijk weer iets te ver weg. Valt nog mee dat er nog twee redelijk scherpe plaatjes uit de camera rolden:

Ik besluit er voor vandaag definitief een punt achter te zetten en keer tevreden huiswaarts: mijn eerste Blauwborst is binnen en wat voor één. Een Blauwborst met een Snor nog wel!! Ik kom hier vast en zeker nog een keer terug, binnenkort…

2 reacties op ‘Een Blauwborst met een Snor

  1. Dat is geen slechte oogst voor een paar uurtjes Groene Jonker. De geoorde fuut heb ik daar al een tijd niet gezien, de blauwborst, rietzanger en rietgors wel. De snor is een ander verhaal. Ik heb hem vaak gezien en gehoord maar nog geen mooie foto kunnen maken. Zo nu en dan heeft de G J veel te bieden.
    Groet, Kees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.