Avondje IJmuiden

Dinsdag 15 april 2014 – IJmuiden

Het is zomertijd en het wordt in rap tempo steeds langer licht. Voordat het te laat is besluit ik nog gauw een avondje aan nachtfotografie te besteden. Aanvankelijk had ik daarvoor Rotterdam in gedachte, maar daar moet je al zo vroeg weer weg als je met het OV nog thuis wilt komen. Als alternatief had ik IJmuiden nog achter de hand, dus dat moest het maar worden. Lekker dichtbij en daar kan je je auto makkelijk kwijt, dus niks met OV te maken!

Het is zomertijd, maar dat zou je aan de temperatuur vanavond niet zeggen. Er staat een ijzige wind op de Kop van de Haven, maar je moet wat over hebben voor je hobby. Ik ben hier sinds mijn jeugd niet meer geweest, dus ik moet even zoeken waar de leuke plekjes zijn en hoe je die het best in beeld kan brengen. Er is wel wat veranderd sinds die tijd, maar het meeste ligt nog steeds waar het toen ook lag. Misschien had ik – bij daglicht – eerst wat voorwerk moeten doen, maar ja, dat deed ik niet. Andere keer beter. Mede gezien de kou blijft het vanavond dan ook beperkt tot wat beelden van rondom de kop van de haven.

Ik begin om even over half negen, de zon is net bezig achter de horizon te verdwijnen. Dat kan ik nog mooi even meepikken op het eerste kiekje van een groot boorplatform dat – net als ik – met vroegpensioen is:

Boorplatform bij zonsondergang
Boorplatform bij zonsondergang

De volgende foto’s worden allemaal gemaakt gedurende het blauwe uurtje; ik vind het te koud om langer te blijven.

Corus Steel
Corus Steel

De wind staat naar mij toe en de uitstoot van zwavelhoudende gassen is goed te ruiken. Dat zal 50 jaar geleden nog wel erger zijn geweest, maar ondanks dat ik opgegroeid ben ‘onder de rook van’, zie ik er best gezond uit (al zeg ik het zelf)…

Tijdens het wachten op de echte duisternis maak ik nog maar wat kiekjes van het boorplatform, dat toch wel erg fotogeniek is:

2014-04-15 21-14-34 - IMG_8305dev_1024px
Boorplatform
Boorplartform, HDR bewerkt
Boorplartform, HDR bewerkt

Het grootste probleem met deze foto’s is nog het corrigeren voor vertekening van de lens die bij 15mm toch duidelijk zichtbaar is.Helemaal lukken wil dat niet met mijn foto-proggies: óf de pijlers zijn krom, óf de horizon loopt bol…. dat laatste vind ik dan nog het minst storend.

We zijn inmiddels 45 minuten verder en het donkert steeds meer op. De Vissershaven met steiger op de voorgrond:

Vissershaven (HDR)
Vissershaven (HDR)

En Hoogovens met prominente ‘feestverlichting’:

Hoogovens (HDR)

Dan heb ik het op de Kop van de Haven wel gezien en ga eens bij het sluizencomplex kijken. Het zeegat vanaf de Kleine Sluis:

2014-04-15 21-42-41 - IMG_8338dev_1024px
Het zeegat uit

Dit is tevens het laatste plaatje dat ik hier kan laten zien. Ik maakte nog meer foto’s, o.a. met de opkomende volle maan erbij, maar toen ik thuis kwam bleek dat de EOS alleen maar hele kleine JPG-tjes had opgeslagen, terwijl ik normaal in RAW+ grote JPG opneem. Kennelijk is er door het gedoe in het donker iets mis gegaan met de instellingen…ach! Overigens: bij de laatste twee kiekjes is er geen HDR aan te pas gekomen; soms is dat gewoon niet nodig of het wordt er alleen maar slechter van.

Vanaf nu zal nachtfotografie wel weer even op een laag pitje gezet worden. Wél jammer, want het is leuk om te doen, ondanks dat het ’s winters altijd zo verrekte koud is.

2 reacties op ‘Avondje IJmuiden

 1. Hoi Dick,
  Fotografisch vind ik dit allemaal superknap maar het onderwerp spreekt mij niet zo aan. Wel leuk dat je wat anders laat zien dan alleen maar natuurfoto’s, maar als ik eerlijk ben zie ik die laatste toch liever……wellicht weer in je volgende blog.
  groetjes Ghita

  Like

  1. Volgende blog is weer één en al natuur, hoor Ghita. Ik vind het gewoon leuk om ook op andere manieren met fotografie bezig te zijn. Je leert je gereedschap daardoor wel goed kennen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.