Polders Poelgeest

Woensdag 9 April 2014 – Polders Poelgeest

Naar aanleiding van enthousiaste verhalen van mede foto-bloggers moest het er dan eindelijk maar eens van komen. Een bezoekje aan Polders Poelgeest, tussen Warmond en Oegstgeest. Ik had er een mooie dag voor uitgekozen: lekker zonnig en eigenlijk iets teveel wind voor het goede. Dat levert in ieder geval lekkere harde foto’s op. Ik ging vooral voor de jonge gansjes, hoopte op lepelaars en stiekem ook op een Blauwborst en een Zwarte Ibis en zou verder wel zien wat ik tegenkwam.

De laatste twee zag ik niet, maar nadat ik twee keer de beide polders had rondgelopen kwam ik toch thuis met dik 1000 kiekjes. Wat is hier een hoop, te zien, zeg. Ik raak toevallig in gesprek met een vogelaar, Hans van Bostelen, die op een blog zijn wekelijks tellingen bijhoudt. Er blijken hier meer dan 150 verschillende vogelsoorten voor te komen. En dat allemaal op een gebiedje ter grootte van een postzegel en ingeklemd tussen diverse bebouwingen. Gelukkig heb ik ze niet allemaal gezien, slechts een stuk of 20, waarvan er 14 ook een beetje toonbaar zijn vastgelegd.

Grauwe ganzen met pullen zijn er veel, heel veel zelfs. Daarmee alleen al zou ik een blog kunnen vullen, ware het niet dat het achteraf ontzettend bleek tegen te vallen om die een beetje fraai op de plaat te zetten. De meeste konden zo de p(r)ullenbak in.

Een selectie (klik op een cirkel om ze in groter formaat te bekijken):

2014-04-09 10-30-18 - IMG_6811dev_1024pxl

 

Hoewel veruit in de meerderheid, hadden niet alleen de Grauwe ganzen jongen. Er liep en zwom ook een bleek eendenmoedertje rond met vier jongen. Ik ben ze op mijn rondjes om de polders verschillende keren tegen gekomen:

2014-04-09 11-00-26 - IMG_6982_1024px

Ook zag ik een gezinnetje Nijlgans; hiervan waren de jongen al aan het puberen, denk ik:

2014-04-09 10-55-46 - IMG_6954_1024px

En ook een Fuut met jongen op zijn/haar rug. Helaas met tegenlicht van een nog behoorlijk felle zon. Lekker knetterhard en door de inmiddels pittige wind was het water me ook te wild, maar het is niet anders:

2014-04-09 10-42-07 - IMG_6899dev_1024px

Tot zover de gezinnetjes. Ander gevogelte was daar nog niet aan toe, hoewel er wel druk aan werd gewerkt hier en daar. Heel ver weg een paar Grutto’s:

2014-04-09 12-18-45 - IMG_7143dev_1024px

Geen fantastische foto, gaat meer om het verhaal. Mooier om te zien was het gedrag van een paar Scholeksters. In een groepje van een stuk of zes was één stelletje onafscheidelijk: waar de één ging volgde de ander als een schaduw:

(klik voor vergroting)

Als er dan een ander bij ze in de buurt durfde te komen, vond er een soort heftig kringgesprek plaats, waarbij ze een typische houding aan namen. Dit schijnt ook een soort van baltsgedrag te zijn…

2014-04-09 09-45-41 - IMG_6629dev_1024px

Door een stel Tureluurs werd ik even op het verkeerde been gezet: op het eerste plaatje lijkt het net of er een paring gaande is (zeker van de tamelijk grote afstand), maar als de voorste van het stel wegvliegt dan weet ik dat nog niet zo zeker. Ik voel me een beetje genomen…

Wintertalingen en Slobeenden waren er ook nog (een zomertaling zou vandaag ook zijn ingevlogen…);  zo ook deze Tafeleend:

2014-04-09 09-51-06 - IMG_6646_1024pxl

Terwijl ik gesprek was met bovengenoemde vogelaar vloog er een Lepelaar over. Moeilijk om die in de vlucht te kieken:

2014-04-09 10-15-45 - IMG_6718_1024px

Dat geldt eigenlijk voor alle vliegende vogels; daar moet ik echt nog wat meer handigheid in krijgen. Als ze net opstijgen, gaat het iets beter:

Kievit
Kievit

Ook niet makkelijk zijn zwarte vogels als kauwen, kraaien en meerkoeten, maar deze staat er toch wel goed op (al zeg ik het zelf):

2014-04-09 10-48-38 - IMG_6946dev_1024px

Maar het meest tevreden ben ik met deze foto van een spreeuw, mijn eerste. Deze bleef lang genoeg poseren om een mooie serie te schieten, in het kader van “het jaar van de spreeuw”:

2014-04-09 10-32-05 - IMG_6826dev_1024px

Dit zou eigenlijk een mooie afsluiter van dit blog moeten zijn, maar ik wil nog meer laten zien. Ik hoorde een collega-fotograaf zeggen dat er tussen de Grutto’s ook IJslandse Grutto’s zaten en laat ik die nou net mooi op de plaat hebben kunnen vastleggen (bevestigd door waarneming.nl). Deze zat redelijk dichtbij:

Als ik mijn spullen wil pakken om weer eens huiswaarts te keren, raak ik voor de tweede keer in gesprek met een andere enthousiaste vogelaar die mij vertelt waar de Blauwborst en de Zwarte Ibis zouden kunnen zitten. De laatste zou een zekerheidje zijn als ik nog een half uurtje bleef wachten. Helaas: in de natuur is niks zeker. Beide soorten blijven op het wensenlijstje staan. Ik zie echter wél een Rietgors op de Lisdoddes zitten. Ver weg en niet fantastisch belicht:

Ik heb erg genoten van mijn eerste bezoek aan de Poelgeest polders. Ik heb er ook uitgebreid de tijd voor genomen (van half 10 tot een uur of drie) en dan levert dat hier kennelijk heel veel materiaal op. Het is zeker voor herhaling vatbaar…

6 reacties op ‘Polders Poelgeest

 1. Ik dacht dat ik veel foto’s maak maar 1000 op 1 dag … Dat is wel heel veel.
  Er zitten prachtige foto’s tussen. Ik denk dat jij niet alleen in de luren werd gelegd door de Tureluur dame. Het mannetje dacht waarschijnlijk hetzelfde.
  Ik vind de opvliegende kievit de mooiste denk ik ….

  Like

 2. Hoi Dick,
  Wat een mooie blog van de Poelgeest polders heb jij gemaakt, ik ben jaloers op je scholeksters, die heb je er super op zeg, is mij nog niet gelukt, en ik kom daar elke week. Ook de lepelaar in vlucht is toch heel goed gelukt. Verder een heerlijke serie, nog meer reclame voor dit mooie gebiedje.
  Haha, die tureluurs, ik dacht ook dat je een paring had bij de eerste foto.

  groetjes Ghita

  Like

 3. Hoi Dick,

  Ook jij hebt een mooie dag gehad in Poelgeest. Vooral de scholeksters, kievit en spreeuw vallen hierbij op. Het is gebied dat uitnodigt tot een regelmatig bezoek, want de variatie is er groot genoeg voor. De afsluiter mag er ook zijn, ganzen en eenden zijn niet echt zachtzinnig en romantisch tijdens de paring 🙂
  PS Mail mij een keer. Dan kan ik je uitleggen hoe ik op mijn blog heb ingesteld dat er nieuwe berichten zijn.
  Groet, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.