Vroeg Voorjaarsgebloei

Februari-maart 2014 – Diverse locaties

Hoewel ik in het vroeg invallende voorjaar van 2104 veel op vogels heb gejaagd (pestvogel, bosuil, futen…), richtte ik mijn macrolens toch ook tussendoor op alles wat groeit en bloeit. Je bent blij met alles wat erop duidt dat de lente en de zomer – de toptijden voor macro – er weer aan komen, tenminste: ik wel!

Hier volgt een overzichtje van wat ik zoal vastlegde. Een echt systeem zit er niet in, van alles door elkaar.

Het Klein Hoefblad is het eerst aan de beurt, gefotografeerd in de Boseilanden. Tot voor kort wist ik niet eens dat dit zo heette:

Klein Hoefblad
Klein Hoefblad

Het Groot Hoefblad – langs de Ringvaart op diverse plaatsen – daarentegen ken ik wel en dat bloeit altijd eerder dan je denkt, dit jaar al helemaal. Je moet er snel bij zijn, want Groot Hoefblad is alleen maar leuk zolang het klein is…

Groot Hoefblad
Groot Hoefblad

De zwarte achtergrond – donker water – vind ik persoonlijk erg fraai.

Ook in eigen tuin bloeit iets aardigs. Afgelopen herfst heb ik een vlinderpakket gepoot en de blauwe anemoontjes en krokussen komen  het eerst, voor de vroege vlinders zullen we maar denken:

Blauwe Bosanemoon
Blauwe Bosanemoon
Krokus
Krokus

Een beetje macrofotograaf gaat in het voorjaar ook op zoek naar de gewone witte bosanemoontjes. Ik heb al diverse blogs voorbij zien komen, de één nog fraaier dan de ander. Ik ontdekte bij toeval een groepje in Groenendaal; niet zo heel veel, maar toch al moeilijk genoeg om daar iets leuks van te maken. Ze stonden niet goed ten opzichte van elkaar of het licht viel niet mooi, het was altijd wat. Deze selectie kan er mee door:

(Een diashow: Klik voor grotere weergave!)

Ook bomen en struiken bloeien al volop, zoals deze katjes:

Wilgekatjes
Wilgekatjes

En dit weet ik niet zeker, maar zou een Sleedoorn kunnen zijn.

Sleedoorn?
Sleedoorn

In het Bennebroekbos zag het een paar weken geleden helemaal wit van de sneeuwklokjes, maar die hebben nu het onderspit gedolven. Ervoor in de plaats zijn de Vingerhelmbloemen gekomen: het hele bos ziet er nu paars van. Een echte uitdaging om daar iets van te maken: teveel op elkaar, grassen ertussen, teveel in de zon of juist in de schaduw. Het is nog moeilijker dan bosanemoontjes, want dát zijn op zich nog ordentelijke, eenvoudige bloempjes. Het resultaat:

Vingerhelmbloem
Vingerhelmbloem

Tot slot aan de Manpadslaan: elk jaar bloeit daar rondom de gedenknaald iets onduidelijks wat sterk naar knoflook ruikt. Door de macrolens er op los te laten zie ik pas hoe mooi het eigenlijk is. Armbloemig Look blijkt het te heten:

Armbloemig Look
Armbloemig Look

Heerlijk, die knoflooklucht (als je ervan houdt). Ook Speenkruid bloeit er volop, helaas een beetje veel in de zon, maar ja, als er geen zon schijnt dan zijn ze niet open… Dit mag niet ontbreken in een blogje over voorjaarsbloeiers, want dit is altijd één van de eerste:

Speenkruid
Speenkruid

Voorlopig laat ik het hier maar even bij. Het is toch alweer veel geworden…. Ik verzamel ondertussen vrolijk verder, misschien komt er nog wel een vervolg.

Een reactie op “Vroeg Voorjaarsgebloei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.