De Vier van Hoofddorp

Donderdag 6 en zaterdag 8 maart 2014 – Hoofddorp

De laatste dagen werd op Waarneming.nl geregeld melding gemaakt van Pestvogels in Hoofddorp en steeds ging het daarbij om een viertal exemplaren. Een in Nederland zeldzaam voorkomende, overwinterende vogelsoort, soms maar enkele exemplaren per jaar. Nou ben ik niet zo’n vogeljager en ik reis zeker niet stad en land af om bijzondere en/of zeldzame vogelsoorten te spotten. De Sperweruil in Zwolle en de Sneeuwuilen (0.a. op Vlieland) heb ik dan ook aan mij voorbij laten gaan. Ook de Pestvogels zou ik niet gaan opzoeken, ware het niet dat ze nu op amper 5 km fietsen van huis werden gemeld.

Na twee keer op de bewuste plek bot gevangen te hebben (ze waren niet thuis), was het de derde keer wél raak. Toen ik aan kwam fietsen zag ik al een andere fotograaf zijn teletoeter richten op een paar bomen. En ja hoor, daar zaten ze dan, alle vier bij elkaar: ik viel met mijn neus in de boter, zoals dat heet. Ze waren kleiner dan ik had verwacht, ze zaten verder weg dan gehoopt en bovendien was het licht niet optimaal. Toch maar zoveel mogelijk plaatjes schieten natuurlijk, want de kans dat ik deze zeldzame soort nog een keertje tegenkom is niet zo groot. Toen ze even later verkasten naar een andere boom waren ze iets dichter te benaderen; heel erg schichtig waren ze gelukkig niet. Desondanks was het erg moeilijk om ze een beetje knap in beeld te krijgen, want er waren wel erg veel storende takken aanwezig.

Eerst het kwartet als bewijsplaatje, gevolgd door vier van de beter geslaagde foto’s:

De 4 van Hoofddorp
De 4 van Hoofddorp

2014-03-06 12-00-39 - IMG_0411_1024px

2014-03-06 16-03-45 - IMG_0609_1024px_1024px

2014-03-06 16-05-33 - IMG_0637_1024px

2014-03-06 16-06-02 - IMG_0653_1024px

Twee dagen later was het iets zonniger en nogmaals fietste ik langs de IJtocht naar dezelfde plek. Het was zaterdag en er waren dan ook wat meer fotografen aanwezig. Maar gelukkig, de Pestvogels waren er ook weer. Eerst in dezelfde boom als afgelopen donderdag, maar even later vlogen ze weg om een stukje verder in een houtwal met hazelaars, elzen en een soort bessenstruiken te gaan zitten foerageren. Een stuk lager en dichterbij, maar nu helaas met tegenlicht: dit zouden weer niet de plaatjes worden die ik hoopte te schieten. Wel vertoonden ze nu iets meer actie en na grondig nabewerken bleven er toch nog aardig wat toonbare kiekjes over. Hier volgen drie van de betere van deze tweede dag:

2014-03-08 12-12-50 - IMG_0813dev_1024px

2014-03-08 12-13-55 - IMG_0850dev2_1024px

2014-03-08 12-14-27 - IMG_0869dev_1024px

De volgende dag, zondag 9 maart, zijn ze voor het laatst waargenomen rond het middaguur. Vermoedelijk vonden ze het hier te warm worden en zijn ze weg getrokken naar het hoge noorden (of terug geroepen door Poetin?)… Jammer dat ik niet wat zonniger plaatjes van ze heb kunnen schieten, maar goed: deze heb ik mooi in de tas en dat kan niet iedereen zeggen!

4 reacties op ‘De Vier van Hoofddorp

 1. Je mag net als ik tevreden zijn met een aantal mooie foto’s van de pestvogels. Wij hebben ze in ieder geval gezien, en dat kan niet iedereen zeggen. Je hoopt natuurlijk op idealere plaatsen in een boom of struik, maar kan komt in de toekomst wellicht nog wel.
  Groet, Kees

  Like

 2. Jouw blogtempo is bijna niet bij te benen Dick, ik kijk/lees ze wel allemaal, maar je moet het me maar niet kwalijk nemen dat ik niet overal reageren.
  Deze pestvogels verdienen wel een reactie, heb ze zelf nog nooit gezien, maar wat zijn ze mooi!
  De schoonheid en kleuren van de vogel komen bij de tweede foto het beste uit, die foto is dan ook mijn favoriet uit de reeks.
  Groeten Loes

  Like

 3. Wauw, hele mooie serie, ik had ze ook nog graag op de foto willen hebben, maar had niet de gelegenheid daar langs te gaan. Het zijn schitterende vogels, die zich dit jaar maar heel weinig hebben laten zien. De tweede en foto 10 en 11 spreken mij het meest aan.
  groetjes Ghita

  PS: de mooie lentedagen heb ik volop benut, dus heel veel foto’s en dat betekent ook meer blogjes van mij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.