Tweedaagse van de AWD, deel 1

Vrijdag 07 juni 2013.

Het beloofde een mooie dag te worden met veel zon en hoge temperaturen, eindelijk een beetje zomergevoel. Vandaag maar weer eens naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen, al een tijdje niet geweest. Daar zou het misschien al wel te warm voor kunnen zijn, ware het niet dat er een stevig briesje stond. En omdat elk voordeel nu eenmaal ze nadeel heb… dat is dan weer minder voor macrofotografie. Daar wilde ik me vandaag in tweede instantie op richten: m.n. meikever, libellen en zonnedauw stonden op de wensenlijst, maar mocht er heeeel  toevallig een Blauwborst langs komen… Eerst wilde ik echter wat experimenteren met mijn ND8 grijsfilter, alvorens af te reizen naar het Zwarte Woud (watervallen!). Het enige snelstromende water hier in de buurt is volgens mij te vinden in de AWD: ingang de Oase, stukje blauwe paaltjesroute en dan een stenen bruggetje over een heus watervalletje. Daar aangekomen camera met 15-85mm standaardlens én ND8 filter op statief geplaatst en draadontspanner ingeplugd. Een aantal, tamelijk voor de hand liggende, composities gekiekt, steeds met ISO100, diafragma’s in het middengebied, resulterend in sluitertijden variërend van 1/4 tot 5 sec, met eveneens 2/3 stop over- en onderbelichting, zodat er ook nog iets met HDR te doen zou zijn. Eén van de beter gelukte (vind ik zelf):

Grijsfilter exp4 HDR
Grijsfilter  HDR

Het geëxperimenteer kostte veel tijd, maar was wel boeiend om te doen. Nu op weg naar het Groot Zwarteveld, een deel van de AWD dat relatief nat is en waar dus de kans op zowel libellen als Zonnedauw het grootst leek. Wandelend langs het infiltratiekanaaltje zag ik deze a.s. moeder tussen het struweel:

IMG_1262_resize
A.s. moedertje…

Zo, de onvermijdelijk portie groot ‘wild’ staat er ook weer op. Het smalle infiltratiekanaaltje volgend arriveer ik na de oversteek van het Nieuw Kanaal in het Groot Zwarteveld en, ja hoor daar is de eerste libelle. Niet  echt de eerste, maar de eerste die even wilde poseren. Op gepaste afstand, dat dan weer wel, maar gelukkig had ik de telezoom in de aanslag en kon zodoende toch redelijke, niet superscherpe, plaatjes van maken van een Viervlek.

IMG_1274_resize
Viervlek

Er vloog en fladderde van alles om me heen, maar een Meikever zag ik maar niet, wel een ander kevertje dat er in eerste instantie op leek en later, ook weer achteraf (wat weet een mens toch weinig van de natuur!), een Rozenkever bleek te zijn.

Aan de westkant van het Van Lennepkanaal bevindt zich in het Groot Zwarteveld een aantal poeltjes met veel riet er omheen en daar wemelde het werkelijk van de libellen. Druk heen en weer zoevend, vooral boven het water. Het leek wel of ze de afgelopen week massaal waren uitgeslopen en waren daar kennelijk nogal nerveus over, want tijd om even te gaan zitten, hadden ze niet. Ik ging er wel even rustig voor zitten, want tussen het riet hoorde ik een vogeltje zingen. Het zou toch niet…??? Nee! Tenminste het liet zich niet zien! Dan maar een makkelijk kiekje:

Sporenkapsels van haarmos
Sporenkapsels van haarmos

De tijd was al aardig aan het op raken, inmiddels. Maar weer eens op huis aan, via de mooie route langs het Zwarteveldkanaal. En ook hier zoeven hele zwermen libellen om je hoofd. Verdomd, er gaat er eentje zitten, vliegt weer weg, gaat weer zitten. Gauw een paar shotjes kunnen maken van weet-ik-veel wat voor een libel. Wel een mooie.

Oeverlibel?
Libel=Oeverlibel

Tijdens een korte eetpauze toch nog even de macrolens gemonteeerd om de pluizebol van een Paardebloem te kieken…

Paardebloemenpluis
Paardebloemenpluis

Windvlaag… Pluis weg. Deze jongen ook weg, de tijd is om. Vandaag niet alles gevonden waarop gehoopt, maar toch geen onaardige opbrengst, al zeg ik het zelf. Bovendien genoten van een schitterende dag in de AWD, met – ondanks de wind – prachtig weer! Zo’n dagje vroeg om een herhaling, maar dat die zo snel zou komen…

Terwijl ik ’s avonds thuis de opbrengst van vandaag aan het bekijken was, kwam er een blogje binnen van Ghita, een “vaste klant” van de AWD, mét een fraaie foto van Ronde Zonnedauw! Dus kennelijk is dat daar toch te vinden. Had ik dan niet goed genoeg gezocht? Het antwoord op mijn vraag omtrent de mogelijke woon- of verblijfplaats van dit plantje hoefde ik niet af te wachten, want de volgende middag was ik alweer op weg.

2 reacties op ‘Tweedaagse van de AWD, deel 1

  1. wat heb je prachtige foto’s gemaakt tijdens je uitstap… je tests met ND filter zijn erg mooi, de hele reeks foto’s ademen zo veel rust, je ziet gewoonweg dat je geniet van het fotograferen… ook al kennen we niet alles wat voorbijvliegt… wat maakt het uit. Schitterend werk… ik heb genoten van je verhaal en je beelden… top… zonder meer!

    Like

  2. Mooie serie, je eerste libel is de viervlek, de tweede is inderdaad een oeverlibel, ik leer ook nog steeds bij. Wacht maar tot in augustus de heidelibellen er volop zijn, die kun je echt niet uit elkaar houden (bloedrode- steenrode- of bruinrode heidelibel)
    groetjes Ghita

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.