Winterexpeditie in de AWD

Vrijdag 25 januari beloofde de laatste mooie dag te worden van twee weken sneeuw en ijs. Als er nog wat mooie winterplaatjes geschoten moesten worden dan moest dat vandaag gebeuren. Helaas stond er voor de ochtend een controlebeurt bij de tandarts gepland zodat ik niet voor 12 uur op stap kon. De AWD leek mij de meeste kans op succes te bieden, zeker gezien het feit dat mijn telelens met focusklachten ter observatie is opgenomen in de Canon-kliniek. We moesten het vandaag doen met de standaard 15-85mm en vooral de 100mm macrolens. Het wild is daar gelukkig vrij tam en anders zat een leuk landschapje er misschien wel in.

Normaal ga ik bij De Oase de AWD in, deze keer stapte uit de auto op het parkeerterrein bij ingang De Zilk. Het landschap is daar wat weidser, meer open. De zon scheen volop en er was geen wolkje aan de lucht. Het was wel koud, maar toch niet onaangenaam. Het eerste wat mijn pad kruiste was een kudde Drentse Poolschapen. het is hier nou eenmaal een soort grote kinderboerderij  dus als je foto’s maakt van damherten, waarom dan niet van deze toch ook niet onfraaie beesten.

Vier op een rij!
Vier op een rij!

Verder niet veel levende fauna te bekennen hier, maar een landschapje met een eenzame dode boom erin is ook niet lelijk.

Eenzame boom
Eenzame boom

Het Oosterkanaal bleek toch ook al geheel dichtgevroren te zijn. In de verte een kleumende reiger.

Bevroren Oosterkanaal (met reiger)
Bevroren Oosterkanaal (met reiger)

Eenmaal in het infiltratiegebied gekomen, bleek nog niet alles dichtgevroren te zijn. Hier en daar zwommen zwanen, meerkoeten, kuif- en andere eenden druk heen en weer om de boel ijsvrij te houden. Daarnaast vroegen fraai door zonlicht beschenen rietkragen om aandacht, zoals bijv. deze:

Landschap
Landschap

Aangekomen bij het Schusterkanaal trof ik een grote groep Wilde zwanen, zowel op het ijs (slapend) als in het water. Zo wild zag het allemaal niet uit! Had ik nog nooit eerder gezien. Ook voor mij nieuwe eendensoorten, zoals de Tafeleend, Krooneend en Brilduikers. We leren weer heel wat af vandaag!

Wilde zwanen
Wilde zwanen

Tenslotte – inmiddels weer aangekomen tussen de Drenste Poolschapen – nog een zwart-wit landschapje om aan te geven hoe triest het inmiddels was geworden:

Kleurloos Landschap
Kleurloos Landschap

Jammer van het sombere, onvoorspelde einde van deze dag. Toch lekker ruim 14 km gewandeld, ben niet ontevreden over het resultaat (met beperkte middelen) en zeker weer een hoop geleerd.

Genoeg sneeuw en ijs gehad, laat nu de dooi maar gauw komen. Het voorjaar mag van mij beginnen!!

7 reacties op ‘Winterexpeditie in de AWD

 1. Het ijs en de sneeuw heb ik helemaal aan me voorbij laten gaan maar daarom is het des te mooier om met jou mee te wandelen. Een mooie serie! Wilde zwanen zitten ook nog niet in mijn collectie, dat komt vast nog wel eens. De rest is een leuke verzameling eenden … altijd leuk om nieuwe soorten voor jezelf te ontmoeten. Die schapen zouden geeneens opvallen zei het dat ze een bruine kop hebben.

  Like

 2. Wat was heet nog mooi wit vcrige week. En die vrijdag was een prachtige dag. Leuk dat jij de krooneenden en tafeleenden er op hebt, toen wij daar langs liepen waren ze allemaal aan het slapen. De wilde zwanen blijven geweldig om te zien. Het ijskonijn op het bruggetje is leuk. Zo te zien heb je een aardige wandeling gemaakt.
  groetjes Ghita

  Like

 3. Leuk om nog even terug te kijken op de winterse periode. Je eerste vind ik natuurlijk een hele goede binnekomer. Wist niet dat mijn provinciegenoten ook in de AWD aan ontwikkelingswerk deden 😉

  Verder heb je weer heel wat soorten gezien en vast kunnen leggen. En een behoorlijke wandeling gemaakt natuurlijk.

  Je laatste foto vind ik persoonlijk de beste van deze reeks en dat komt niet omdat er Drentse heideschapen op staan.

  Gr. René

  Like

  1. Ontwikkelingswerk? Noem je dat ontwikkelingswerk? Ze vreten het gras voor de voeten van onze damhertjes weg! Vele zijn al van de honger omgekomen!
   Het wordt de hoogste tijd om Geert te vragen een meldpunt “Drentse Poolschapen” te overwegen! Eigen volk eerst. 😉

   Dick

   Like

 4. Het zal toch niet waar zijn dat je de winter leuk gaat vinden. Eevn ziet het er mooi uit , dan wordt alles grijze bagger. Koud , nat toto in de punten van je schoenen. Stinkende schapen, gore herten en tot overmaat van ramp overal mos en andere viezigheid. Dat te moeten bekijken in die paar uren dat het licht genoeg is, is nog wel het ergste. De foto’s zijn wel prachtig. Nog een paar weken dan is het weer lente.

  Like

  1. Mocht ik de indruk gewekt hebben dat ik de winter ineens leuk vind, dat was niet de bedoeling! Ik probeer er gewoon het beste van te maken. Zoals jij het omschrijft, zou ik zelf gezegd kunnen hebben 🙂
   Zal blij zijn als het half maart is….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.